LomarengasLomarengas

Turun nähtävyydet – Seikkailu Aurajoen rannalla

Suomen ensimmäisenä pääkaupunkinakin toiminut Turku on erittäin näyttävä ja vihreä kaupunki Suomen länsipuolella. Turun nähtävyydet ihastuttavat varmasti kaikkia. Tekemistä Turussa riittää todella paljon, mutta kaupunki toimii myös pidennetyn viikonlopun tai päiväretken matkakohteena, sillä välimatkat nähtävyyksien välillä ovat lyhyitä.

Turun nähtävyydet – Top 10

Turku on erittäin historiallinen kaupunki, jonka kaduilta löytyy monia erilaisia nähtävyyksiä. Aurajoen rannan tuntumassa voi nähdä muun muassa Turun vanhimpia taloja, arkkitehtuurisia helmiä, sekä paljon muuta.

Artikkeli jatkuu...

1. Turun linna

Turun linna Aurajoelta

Ehdottomasti Turun kuuluisin nähtävyys on lähellä satamaa sijaitseva Turun linna. Linna on perustettu jo 1200-luvulla ja museokäytössäkin linna on ollut jo 1800-luvulta. Turun linnassa vierailee vuosittain tuhansia ihmisiä ja linna onkin Varsinais-Suomen suosituin matkakohde. Turun linna on myös suosittu vihkipaikka ja linnassa olevia saleja voi lisäksi vuokrata juhlatilaksi.

Kotisivut: https://www.turku.fi/turunlinna

2. Turun kirkot

Kirkko Turussa

Turun kaupungin siluettia täydentää kauniisti kaikkien tuntema Turun tuomiokirkko. Tämä Suomen ainoa keskiaikainen basilika on mahdollisesti rakennettu jo 1300-luvulla. Suuri alunperin katolilaiseksi kirkoksi rakennettu kirkko sisältää pieniä sivukappeleita, jotka ei ole tyypillisiä Suomalaisissa kirkoissa.

Jos olet kirkkojen ystävä, niin olemme keränneet sivuillemme listan, josta löydät kaikki Turun kirkot.

Turun kirkot kartalla

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

3. Turun museot

Turun museot

Myös museoiden osalta Turku on hyvä kohde. Turussa on monia museoita, jotka kaikki käsittelevät eri aiheita, joten oma museo omien kiinnostuksen kohteiden perusteella löytyy jokaiselle. Myös lapsille mielenkiintoisia museoita löytyy, kuten Forum Marinum, joka on keskittynyt mereen ja erilaisiin aluksiin.

Jos taas olet museoiden ystävä, niin olemme keränneet sivuillemme listan, josta löydät kaikki Turun museot.

Turun museot kartalla

4. Funikulaari

Turun funikulaari

Kuva: Kotivalo, CC0, via Wikimedia Commons

Linnankadulta kakolanmäelle nouseva funikulaari, hieman surullisenkin kuuluisa rinnehissi, valmistui Turkuun vuonna 2019 ja se toimii osana turun joukkoliikennettä. Funikulaarin kyydissa voi kerrallaan matkata jopa 30 ihmistä. Matka funikulaarissa on ilmainen.

Kakolanmäeltä löytyy myös upea Hotel Kakola.

Kotisivut: https://www.turku.fi/funikulaari

5. Föri

Föri Aurajoella

Kuva: Olimar, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Yksi ikonisimmista Turun nähtävyyksistä on Aurajoen puolelta toiselle kulkeva kaupunkilautta Föri. Föri on turkulaisille tärkeä asia, eikä ihme sillä Föri on rakennettu jo vuonna 1903 ja on näin ollen vanhin joka päiväisessä käytössä oleva lautta. Förin lisäksi kannattaa kokea koko Turun jokiranta.

Förin kannella on käyttäjälle ohjeet ”Älä lähre mihenkkäs ennen ku Föri on kii kaijas”.

Kotisivut: https://www.turku.fi/fori

6. Vartiovuoren tähtitorni

Vartiovuoren tähtitorni

Kuva: Zache, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Turun siluettia määrittää myös Vartiovuorella oleva tähtitorni, joka on Carl Ludvig Engelin suunnittelema ja rakennettu vuonna 1819. Rakennus oli pitkään tutkimuskäytössä ja tutkijana toimi Friedrich Wilhelm August Argelander. Nykyisin rakennus on Åbo Akademin omistuksessa.

7. Kakolanmäki

Kakolanmäki, Turku

Turun nähtävyydet vievät sinut myös Kakolanmäelle. Noin 40m meren pinnasta korkeammalle rakennettiin vuonna 1858 vankila, jonka kauniit graniittiset rakennukset ollaan onnistuttu säilyttämään tähän päivään asti. Kakolanmäellä toimi Turun keskusvankila vuoteen 2007 asti, jonka jälkeen vankilan tiloja ja aluetta muokattiin asuntoja sekä hotellia varten.

Kotisivut: https://www.kakola.fi/

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

8. Kauppahalli

Turun kauppahalli

Suomen toiseksi vanhin kauppahalli (Helsingin Vanha kauppahalli 1889) on avattu 1896 ja sijaitsee Turun kauppatorin läheisyydessä. Kauppahallin on suunnitellut arkkitehti Gustaf Nyström, joka on suunnitellut myös muun muassa Turun taidemuseon rakennuksen, Helsingin desingmuseon sekä Kajaanin asemarakennuksen. Kauppahalli on edelleen todella hieno nähtävyys, sillä rakennus on säilytetty vanhassa ulkomuodossa. Kiinnitä huomiota kauniisiin kattorakenteisiin, sekä vanhoihin puisiin seinuksiin myymälöissä.

Kotisivut: http://www.kauppahalli.fi/

9. Kasvitieteellinen puutarha

Turun Kasvitieteellinen puutarha

Jo vuonna 1924 Turun yliopisto perusti kasvitieteellisen puutarhan, mutta nykyisellä paikallaan se on sijainnut vuodesta 1956. Puutarha kostuu useammasta sisätilasta, sekä suuresta ulkopuutarhasta. Sisäänpääsy maksaa aikuisilta 7€, opiskelijoilta 5€ ja alle 7-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Turun kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Turun Ruissalon saarella noin 15min matkan päässä Turun keskustasta. Ruissaloon pääsee helposti myös bussilla Turun keskustassa olevalta Puutorilta.

Kotisivut: https://sites.utu.fi/kasvitieteellinen-puutarha/

10. Turun kaupunginkirjasto

Turun kaupunginkirjasto

Jokirannassa komeilee suuri ja historiallinen kirjasto, joka on edelleen osa Turun kaupunginkirjastoa. Vanha päärakennus on Frederic von Rettingin lahjoittama ja sen on suunnitellut Rettingin vävy Karl August Wrede vuonna 1903. Nykyisin kirjastoa on kuitenkin laajennettu ja kirjasto käsittää nykyään kolme rakennusta. Tämän vuoksi kirjastorakennus on erittäin kaunis yhdistelmä vanhaa ja uutta.

Kotisivut: https://www.turku.fi/turun-kaupunginkirjasto/

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Turun nähtävyydet kartalla

Matkapojat

Tutustu Matkapoikien kotimaan matkoihin ja löydä risteilytarjouksia!

Tutustu matkoihin

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll