Luostarit Suomessa – Mitä luostarit ovat nykyään?

Luostarit ovat munkkien tai nunnien asuinpaikka, ja ne voivat olla joko eristyneitä tai avoinna vierailijoille. Munkeille ja nunnille on yleensä omat luostarit, mutta myös sekaluostareita on.

Luostarit saivat alkunsa uskonnollisista kilvoittelijoista. He olivat ihmisiä, jotka halusivat keskittyä elämässään uskonnon harjoittamiseen ja Jumalan palvelemiseen.

Nämä kilvoittelijat irtaantuivat muusta yhteisöstä ja vetäytyivät erämaahan, jossa he elivät mahdollisimman askeettista elämää erakkoina ja harjoittivat hartautta luostareissa.

Kristinuskon lisäksi luostarilaitos on buddhalaisuudessa, jossa munkit ovat sen ydin. Aikoinaan luostarit olivat suositumpia, mutta nykyään ne ovat pienentyneet huomattavasti. Nykyisin suurimmat luostarit ovat buddhalaisia, mutta tässä artikkelissa keskitymme siihen, mitä Suomen luostarit oikein ovat.

Artikkeli jatkuu alla
Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
Artikkeli jatkuu...

Listattuna Suomen luostarit (toiminnassa ja vanhat)

Suomessa toimineet luostarit voidaan jaotella katolisiin, ortodoksisiin ja luterilaisiin luostareihin.

1. Katoliset luostarit

Katoliset luostarit

 • Turun birgittalaisluostari
 • Jumalanäidin karmeliittaluostari Espoossa (suljettiin vuonna 2021)
 • Keskiaikaisluostarit; Kökarin fransiskaanikonventti (nykyään luostarin paikalla on Kökarin kirkko), Naantalin birgittalaisluostari (toimii nykyään Naantalin kirkkona), Rauman fransiskaanikonventti (toiminta loppui ja nykyään toimii luterilaisena kirkkona), Pyhän Olavin dominikaanikonventti (sijaitsi Kaskenmäen päällä 1200-luvulla)
Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

2. Ortodoksiset luostarit

Ortodoksiset luostarit

 • Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari Heinävedellä
 • Valamon Kristuksen kirkastumisen luostari Heinävedellä
 • Pokrovan yhteisö Kirkkonummella (ei virallista luostaristatusta)
 • Konevitsan luostari (nykyään luostari on Venäjän alueella Laatokan saaressa)
 • Petsamon luostari (nykyään luostari on Venäjän alueella)

3. Luterilaiset luostarit

Luterilaiset luostarit
Kuva: Enonkosken luostariyhteisön Facebook
 • Ekumeeninen Karmeliittaluostariyhteisö Helsingissä
 • Enonkosken luostari
 • Mariantyttärien sisaryhteisö Naantalissa

Luostarit Suomessa nyt

Nykyisin Suomessa toimivat luostarit ovat Valamon ja Lintulan luostarit sekä luterilaiset luostarit Helsingissä, Enonkoskella ja Naantalissa. Katolilaisista luostareista toimintaa on ainoastaan Turun birgittalaisluostarissa.

Vierailijoille avoimet luostarit Suomessa

Jotkin Suomen luostarit ovat avoimia vieraille, mutta vierailu pitää usein varata ja vahvistaa etukäteen isommille ryhmille.

ahvistettujen vierailujen lisäksi luostareissa on myös mahdollista vierailla avoimien tapahtumien yhteydessä ja monet luostarit ovatkin suosittuja matkailukohteita.

Luostariyhteisöt toivottavat myös kaikki pyhiinvaeltajat tervetulleiksi.

 • Tunnetuimpia vierailukohteita Suomen luostareista ovat varmasti monille tutut Valamon munkkiluostari ja Lintulan nunnaluostari, jotka molemmat sijaitsevat Heinävedellä.
 • Valamon luostari toivottaa vierailijat tervetulleeksi päivittäin ja Lintulan luostari on avoinna vierailuille kesäkuukausina. Molemmissa luostareissa on myös mahdollista majoittua ja tehdä talkootyötä.
 • Luterilaisista luostareista Enonkosken luostari Itä-Suomessa ottaa mielellään vierailijoita vastaan ja sen voi ottaa myös osaksi laajempaa luostarikierrosta.
 • Katolisista luostareista jäljellä on ainoastaan Turun birgittalaisluostari, joka toivottaa vierailijat tervetulleeksi ja toimii myös majoituspaikkana sekä opiskelija-asuntolana.

Naantalissa ennen toiminut birgittalaisluostari on mielenkiintoinen vierailukohde ja se on avoinna yleisölle nykyisen kirkon aukioloaikojen puitteissa

Nykyään Naantalin kirkko onkin ainoa luostarista jäljellä oleva rakennus ja sen on Turun Tuomiokirkon jälkeen Suomen toiseksi suurin keskiaikainen kivikirkko.

Siellä järjestetään myös opastettuja kierroksia ja kirkkokonsertteja.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Luostarissa eläminen

Luostarissa eläminen

Luostari tarjoaa asukkailleen asunnon ja ruuan ja luostareissa toimitetaan paljon jumalanpalveluksia. Munkkiluostarin johtajaa kutsutaan igumeniksi ja nunnaluostarin johtajaa igumeniaksi.

Munkin tai nunnan tärkein tehtävä on rukoileminen koko maailman puolesta, mutta jokaisella on myös jokin tavallinen työ luostarissa.

Vihkiminen munkiksi tai nunnaksi käsittää kolme lupausta:

 1. Kuuliaisuus
 2. Naimattomuus
 3. Köyhyys

Kuuliaisuudella tarkoitetaan Jumalan palvelemista ja luostarin sääntöjen tarkkaa noudattamista. Köyhyys ja naimattomuus sen sijaan liittyy vahvasti irrottautumiseen kaikesta maallisesta.

Ennen lupauksien antoa luostarissa oloa harjoitetaan noviisina tai viitankantajana. Lupausten annon jälkeen munkki tai nunna saa uuden nimen.

Suomen luostarit ja niiden toiminta nykyään

Nykyisin Suomen luostariyhteisöt ovat hyvin pieniä ja niissä elää vain noin kymmenkunta munkkia taikka nunnaa. Kaikki Suomen luostarit toimivat myös jollain tasolla matkailukohteina ja saavatkin suurimman osan rahoituksestaan vierailuista.

Luostareiden ohessa toimii usein myös matkamuistomyymälä ja esimerkiksi Valamon luostarissa on myös ravintolatoimintaa sekä myös tislaamo, jossa valmistetaan esim. giniä ja viskiä.

Opastetut kierrokset ovat hyvä tapa tutustua luostareihin ja oppia niiden historiasta ja toiminnasta nykypäivänä.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Suomen luostarit kartalla

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll