Sisällysluettelo
Luostarit ovat munkkien tai nunnien asuinpaikka, ja ne voivat olla joko eristyneitä tai avoinna vierailijoille. Munkeille ja nunnille on yleensä omat luostarit, mutta myös sekaluostareita on.
Luostarit saivat alkunsa uskonnollisista kilvoittelijoista. He olivat ihmisiä, jotka halusivat keskittyä elämässään uskonnon harjoittamiseen ja Jumalan palvelemiseen.
Nämä kilvoittelijat irtaantuivat muusta yhteisöstä ja vetäytyivät erämaahan, jossa he elivät mahdollisimman askeettista elämää erakkoina ja harjoittivat hartautta luostareissa.
Kristinuskon lisäksi luostarilaitos on buddhalaisuudessa, jossa munkit ovat sen ydin. Aikoinaan luostarit olivat suositumpia, mutta nykyään ne ovat pienentyneet huomattavasti. Nykyisin suurimmat luostarit ovat buddhalaisia, mutta tässä artikkelissa keskitymme siihen, mitä Suomen luostarit oikein ovat.
Listattuna Suomen luostarit (toiminnassa ja vanhat)
Suomessa toimineet luostarit voidaan jaotella katolisiin, ortodoksisiin ja luterilaisiin luostareihin.
1. Katoliset luostarit
- Turun birgittalaisluostari
- Jumalanäidin karmeliittaluostari Espoossa (suljettiin vuonna 2021)
- Keskiaikaisluostarit; Kökarin fransiskaanikonventti (nykyään luostarin paikalla on Kökarin kirkko), Naantalin birgittalaisluostari (toimii nykyään Naantalin kirkkona), Rauman fransiskaanikonventti (toiminta loppui ja nykyään toimii luterilaisena kirkkona), Pyhän Olavin dominikaanikonventti (sijaitsi Kaskenmäen päällä 1200-luvulla)
2. Ortodoksiset luostarit
- Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari Heinävedellä
- Valamon Kristuksen kirkastumisen luostari Heinävedellä
- Pokrovan yhteisö Kirkkonummella (ei virallista luostaristatusta)
- Konevitsan luostari (nykyään luostari on Venäjän alueella Laatokan saaressa)
- Petsamon luostari (nykyään luostari on Venäjän alueella)
3. Luterilaiset luostarit
- Ekumeeninen Karmeliittaluostariyhteisö Helsingissä
- Enonkosken luostari
- Mariantyttärien sisaryhteisö Naantalissa
Luostarit Suomessa nyt
Nykyisin Suomessa toimivat luostarit ovat Valamon ja Lintulan luostarit sekä luterilaiset luostarit Helsingissä, Enonkoskella ja Naantalissa. Katolilaisista luostareista toimintaa on ainoastaan Turun birgittalaisluostarissa.
Vierailijoille avoimet luostarit Suomessa
Jotkin Suomen luostarit ovat avoimia vieraille, mutta vierailu pitää usein varata ja vahvistaa etukäteen isommille ryhmille.
ahvistettujen vierailujen lisäksi luostareissa on myös mahdollista vierailla avoimien tapahtumien yhteydessä ja monet luostarit ovatkin suosittuja matkailukohteita.
Luostariyhteisöt toivottavat myös kaikki pyhiinvaeltajat tervetulleiksi.
- Tunnetuimpia vierailukohteita Suomen luostareista ovat varmasti monille tutut Valamon munkkiluostari ja Lintulan nunnaluostari, jotka molemmat sijaitsevat Heinävedellä.
- Valamon luostari toivottaa vierailijat tervetulleeksi päivittäin ja Lintulan luostari on avoinna vierailuille kesäkuukausina. Molemmissa luostareissa on myös mahdollista majoittua ja tehdä talkootyötä.
- Luterilaisista luostareista Enonkosken luostari Itä-Suomessa ottaa mielellään vierailijoita vastaan ja sen voi ottaa myös osaksi laajempaa luostarikierrosta.
- Katolisista luostareista jäljellä on ainoastaan Turun birgittalaisluostari, joka toivottaa vierailijat tervetulleeksi ja toimii myös majoituspaikkana sekä opiskelija-asuntolana.
Naantalissa ennen toiminut birgittalaisluostari on mielenkiintoinen vierailukohde ja se on avoinna yleisölle nykyisen kirkon aukioloaikojen puitteissa
Nykyään Naantalin kirkko onkin ainoa luostarista jäljellä oleva rakennus ja sen on Turun Tuomiokirkon jälkeen Suomen toiseksi suurin keskiaikainen kivikirkko.
Siellä järjestetään myös opastettuja kierroksia ja kirkkokonsertteja.
Luostarissa eläminen
Luostari tarjoaa asukkailleen asunnon ja ruuan ja luostareissa toimitetaan paljon jumalanpalveluksia. Munkkiluostarin johtajaa kutsutaan igumeniksi ja nunnaluostarin johtajaa igumeniaksi.
Munkin tai nunnan tärkein tehtävä on rukoileminen koko maailman puolesta, mutta jokaisella on myös jokin tavallinen työ luostarissa.
Vihkiminen munkiksi tai nunnaksi käsittää kolme lupausta:
- Kuuliaisuus
- Naimattomuus
- Köyhyys
Kuuliaisuudella tarkoitetaan Jumalan palvelemista ja luostarin sääntöjen tarkkaa noudattamista. Köyhyys ja naimattomuus sen sijaan liittyy vahvasti irrottautumiseen kaikesta maallisesta.
Ennen lupauksien antoa luostarissa oloa harjoitetaan noviisina tai viitankantajana. Lupausten annon jälkeen munkki tai nunna saa uuden nimen.
Suomen luostarit ja niiden toiminta nykyään
Nykyisin Suomen luostariyhteisöt ovat hyvin pieniä ja niissä elää vain noin kymmenkunta munkkia taikka nunnaa. Kaikki Suomen luostarit toimivat myös jollain tasolla matkailukohteina ja saavatkin suurimman osan rahoituksestaan vierailuista.
Luostareiden ohessa toimii usein myös matkamuistomyymälä ja esimerkiksi Valamon luostarissa on myös ravintolatoimintaa sekä myös tislaamo, jossa valmistetaan esim. giniä ja viskiä.
Opastetut kierrokset ovat hyvä tapa tutustua luostareihin ja oppia niiden historiasta ja toiminnasta nykypäivänä.