Sisällysluettelo
Turku on sympaattinen kaupunki Länsi-Suomessa. Helsinkiin verrattuna Turku on pienempi, rauhallisempi ja vihreämpi. Nähtävyyksien kannalta Turku on kuitenkin loistava kaupunki. Muiden Turun nähtävyyksien lisäksi Turun kirkot kannattaa käydä läpi. Ne esittelevät kaupungin historiaa monelta eri vuosisadalta.
Nämä Turun kirkot vaativat vierailua – Top 7
Historiallisen Turun tuomiokirkon lisäksi Turussa on monia muita kirkkoja, joihin kannattaa tutustua. Kirkossa vieraillessa kannattaa tutustua etukäteen kirkon historiaan, jolloin vierailusta saa helposti mielekkäämmän. Tässä artikkelissa esitellään seitsemän Turun mielenkiintoisinta kirkkoa, jotka kaikki ovat hyvin erilaisia toisistaan.
1. Turun tuomiokirkko
Turun kirkoista kuuluisin on joen varressa Unikankareen kukkulalla sijaitseva Turun tuomiokirkko, joka on Suomen ainoa keskiaikainen basilika. Pitkän rakennusajan vuoksi kirkko edustaa montaa eri tyylisuuntaa kuten romaanista ja goottilaista tyyliä. Pääkuorissa eli alttarin kupolissa on kaunis Fredrik Westinin maalaama alttaritaulu ja kattoa koristaa Robert Ekmanin upeat freskomaalaukset.
Lisäksi tuomiokirkko on merkittävä hautapaikka, sillä hautakappeleihin haudattu muun muassa kuningatar Kaarina Maununtytär ja piispa Maunu Tavast. Tuomiokirkosta löytyy myös museo. Jos olet kiinnostunut museoista, niin katso nämä Turun museot.
Kotisivut: https://www.turunseurakunnat.fi/kirkot-ja-kappelit/turun-tuomiokirkko
2. Mikaelinkirkko
Turun keskustassa, Port Arthurin kaupunginosassa sijaitseva Lars Sonckin suunnittelema suuri kirkko lumoaa komeudellaan portaiden alusta katsottaessa. Mikaelin kirkko on rakennettu 1899-1905, mutta mukailee sisustuksellaan vanhojen kirkkojen piirteitä ja on tyyliltään uusgoottilainen. Turun kirkoista Mikaelin kirkko onkin Turun suosituin vihkikirkko.
Kotisivut: https://www.turunseurakunnat.fi/kirkot-ja-kappelit/mikaelinkirkko
3. Martinkirkko
Turun erikoisimpiin kirkkoihin lukeutuva Martin kirkko on rakennettu 1933. Funktionalistista tyyliä edustava kirkko on arkkitehti Totti Sora ja Gunnar Wahlroos käsialaa. Kirkon arkkitehtuuri vaikuttaa hiukan Etelä-Eurooppalaiselta, sillä koko kirkkoa kiertää terassi ja kirkon edustalla aukeaa kaunis piazza tyylinen tori. Martin kirkko toimii myös hyvänä juhla tai vihkitilana.
Kotisivut: https://www.turunseurakunnat.fi/kirkot-ja-kappelit/martinkirkko
4. Paattisten kirkko
Erittäin kaunis puukirkko on vihitty vuonna 1909 ja se sijaitsee kauniilla paikalla joen varressa. Arkkitehtinä kirkon rakennustöissä toimi lääniarkkitehti Helge Rancken ja kirkkoa on edelleen entisöity hänen suunnitelmien pohjalta. Kirkko on sisältä hurmaavan pieni puinen maalaiskirkko, joka on koristeltu monin kaunein koristein ja upeiden värien kanssa.
Kotisivut: https://www.turunseurakunnat.fi/kirkot-ja-kappelit/paattisten-kirkko
5. Maarian kirkko
Turun keskiaikaisista kirkoista mielenkiintoisin on Maarian kirkko, joka sijaitsee 3,5km päässä Turun keskustasta. Kirkon alttaria koristaa todella suuri puinen krusifiksi, joka on arvioitu olevan jopa 1300-luvun lopulta. Lisäksi kirkkoa koristaa monet keskiaikaiset kalkkimaalaukset, jotka on onnistuttu restauroimaan kauniisti.
Kotisivut: https://www.turunseurakunnat.fi/kirkot-ja-kappelit/maarian-kirkko
6. Kakskerran kirkko
Tämän kirkon historia on erittäin mielenkiintoinen, sillä kirkon rakennuksen aikaan rakennettiin tyypillisesti halpoja puukirkkoja, mutta kun Kakskerran kirkkoa aloitettiin rakentamaan, halusivat paikalliset ehdottomasti kivikirkon. Kivikirkko saatiin kuin saatiinkin kartanon isäntä Henrik Johan Kreyn rahallisella avustuksella rakennettua ja kirkko vihittiin käyttöön joulukuussa 1769. Tämä pieni ja kaunis Etelä-Eurooppalaistyylinen kirkko on erittäin suosittu vihkikirkko Turun seudulla.
Kotisivut: https://www.turunseurakunnat.fi/kirkot-ja-kappelit/kakskerran-kirkko
7. Turun ortodoksinen kirkko – kirkko torin laidalla
Lisäksi Turun kauppatorin laidalla sijaitsee Turun ortodoksinen kirkko eli Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkko, joka on rakennettu vuosina 1839-1845. Kirkko on vartiovuorenmäen tähtitornistakin tutun arkkitehti Carl Ludvig Engelin käsialaa ja ikonostaasin ikonit ovat suurimmaksi osaksi peräisin Valamon luostarista.
Kotisivut: https://www.turkuort.fi/
Turun kirkot jouluna
Joulu alkaa Turun kirkoissa jo adventista ja erilaisista adventtitapahtumista sekä messuista. Lisäksi joulun aikaan Turun kirkoissa järjestetään monia erilaisia joulukonsertteja, joista kuuluisimpia ovat ehkä kauneimmat joululaulut, joissa yleisö pääsee mukaan yhteislauluihin yhdessä artistien tai kuoron kanssa. Joulun aikaan järjestetään myös perinteisiä myyjäisiä adventteina.
Turun saariston kirkot
Lisäksi Turun saaristossa kuuluisankin rengasreitin varrella sijaitsee monia kauniita saaristokirkkoja. Ehdottomasti mielenkiintoisin on Paraisten kirkko, joka lumoaa niin arkkitehtuurin, että esineistön avulla. Kirkko on yksi ainutlaatuisimmista harmaakivikirkoista Suomessa, sillä kirkon ensimmäinen kappeli on rakennettu muuta kirkkoa aikaisemmin vuonna 1240-1300- luvuilla. Myöhemmin kirkkoa on laajennettu useampaan otteeseen, joten lopputuloksena on syntynyt ainutlaatuinen arkkitehtuuri, joka eroaa muista Suomen keskiaikaisista kirkoista.
Lisäksi kirkkoon on haudattu Suomen historian kannalta merkittävä, nuijasodasta tuttu sotaherra Klaus Fleming ja hänen isänsä Erik Fleming, jota asuttivat lähistöllä sijaitsevaa Kuitian kartanoa.
Muita merkittäviä kirkkoja on esimerkiksi Korppoon kirkko, jonka mielenkiintoisin yksityiskohta on Suomen ainoa säilynyt kuorilehterin kaide eli alttarin päällä sijaitseva siltaa muistuttava puinen teos. Korppoon kirkkoa on myös vuosien aikana restauroitu erittäin onnistuneesti, jonka vuoksi kirkon ilme on erittäin harmoninen. Lisäksi kirkon miljöö on tutustumisen arvoinen, sillä puistomainen alue on kauniisti luonnon kallioiden rajaama.
Turun seudun kirkot
Lisäksi Turun lähikunnissa sijaitsee monia kauniita kirkkoja, joista kuuluisin on Nousiaisissa sijaitseva Pyhän Henrikin kirkko. Tämä keskiaikainen harmaa kivikirkko on tiedettävästi Manner-Suomen vanhin edelleen pystyssä oleva kirkkorakennus. Pyhän Henrikin kirkko on rakennettu piispa Henrikin hautakirkoksi, jonka vuoksi kirkkoa komistaa Pyhän Henrikin kenotafi eli muistoarkku, joka on valmistettu noin 1415-1420. Piispa Henrikin jäännökset kuitenkin siirrettiin Nousiaisten kirkosta Turun tuomiokirkkoon jo ennen kirkon valmistumista noin 1290-luvulla.
Toinen mainitsemisen arvoinen on Naantalin kirkko, joka on alun perin ollut Naantalin birgittalaisluostarin kirkko. Suuri kivikirkko on rakennettu vuosien 1480-1500 välillä, mutta paikalla on jo aikaisemmin ollut puukirkko. Naantalin kirkossa on esillä monia keskiaikaisia esineitä ja värikäs renessanssityylinen saarnastuoli, muutoin kirkon sisustus on luostarityyliin erittäin hillitty. Nykyisin kirkko toimii tiekirkkona ja esimerkiksi konserttipaikkana.