Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalan maakunta sijaitsee Itä-Suomessa. Nimensä mukaisesti maakunta on osa vanhaa historiallista Karjalaa ja onpa maakuntalaulukin nimeltään Karjalaisten laulu. Tämä Suomen neljänneksi suurin maakunta on koti 12 kunnalle ja viidelle kaupungille. Vuoden 2021 alussa maakunnan kuntien lukumäärä kasvoi yhdellä, Heinäveden liittyessä Pohjois-Karjalaan.

Maakunnan pääkaupunki on Joensuu, joka on samalla Pohjois-Karjalan suurin kaupunki. Joensuu on tunnettu tapahtumistaan, kuten Ilosaarirockista, joka on yksi Suomen suosituimpia ja tunnetuimpia festivaaleja. Joensuu on lisäksi tunnettu menestyneistä urheilujoukkueistaan ja kaupungissa voi seurata niin pesäpalloa kesäisin, että jääkiekkoa talvella. Lisäksi Kontiolahdella on järjestetty muun muassa ampumahiihdon MM-kilpailut. Muiden maakunnan tunnettujen kaupunkien joukossa ovat muun muassa Lieksa ja Nurmes.

Artikkeli jatkuu alla
Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
Artikkeli jatkuu...

Historiallisesti Pohjois-Karjalan on näytellyt tärkeätä roolia muun muassa maamme sotien aikana ja maastosta löytyy yhä runsaasti jäännöksiä ensimmäisen ja toisen maailmansodan ajoilta. Maakunnan elinkeinotoiminta pohjautuu metsäteollisuuteen ja alkutuotantoon. Teollisuutta Pohjois-Karjalasta löytyy muun muassa metalli- ja muovituotteiden alalla. Maakunnan luetuimpiin sanomalehtiin kuuluu Karjalainen.

Pohjois-Karjalan maakunnan nimikkokasvi on karjalanruusu. Kasvillisuus ja luonto on pitkälti perinteistä kuusimetsää, mutta vesistöjäkin maakunnasta löytyy. Niihin lukeutuvat muun muassa Pielinen ja Pyhäselkä. Yksi maakunnan tunnetuimmista alueista on Kolin kansallispuisto, mutta löytyypä Pohjois-Karjalan alueelta myös esimerkiksi Petkeljärven ja Patvinsuon kansallispuistot.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Historian havinaa ja kansallismaisemia

Pohjois-Karjala tarjoaa runsaasti upeita luontokohteita. Kansallispuistoissa onnistuu monipuolinen retkeily ja patikointi läpi vuoden. Lisäksi maakunnan kunnat ylläpitävät latuverkostoja talvisin, joten voit lähteä hiihtämään kauniissa maisemissa. Alueen vesistöt ovat puolestaan erinomaisia aina kalastuksesta kesäisillä risteilyillä rentoutumiseen.

Lisäksi Pohjois-Karjalassa voi tutustua alueen rikkaaseen historiaan sekä karjalaiseen kulttuuriin. Hyviä nähtävyyksiä Pohjois-Karjalassa ovat muun muassa Bomban karjalaiskylä Nurmeksessa ja Parppeinvaaran runokylä Ilomantsissa. Pohjoiskarjalaisesta vieraanvaraisuudesta tulee ehdottomasti nauttia myös perinneruokien parissa. Karjalanpiirakat ja karjalanpaisti kuuluvat alueen tunnetuimpiin herkkuihin.

KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll