Turun saaristo – Maamme kauneimpia matkailukohteita

Turun saaristo tarjoaa kauniita merimaisemia, ja sen monimuotoisuutta voi tutkia muun muassa Turun saariston rengastietä pitkin.

Turun saaristo koostuu noin 20 000 saaresta ja se on yksi maailman monisaarisimmista saaristoista.

Maantieteellisesti Turun saaristo on Saaristomeren Varsinais-Suomeen kuuluva osa ja Turun saaristo käsittää Turunmaan saariston ja Pohjoisen saariston.

Keräsimme ideoita ja vinkkejä saaristossa liikkumiseen, majoittumiseen sekä muihin aktiviteetteihin, joiden avulla voit suunnata tänä kesänä Turun saaristoon!

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu...

Turun saariston saaret kätkevät sisäänsä mahtavia kohteita

Turun saariston saaret

Turun saaristossa kokee toisaalta olevansa jossain ihan muualla kuin Suomessa, saaret kätkevät sisäänsä paljon historiaa ja kauniita nähtävyyksiä.

Listattuna muutamia käymisen arvoisia kohteita Turun saaristossa:

1. Naantalin Vanhakaupunki

Naantalista löytyy paljon kauniita puutaloja ja huviloita ja kulinaristeille paljon ravintolatarjontaa. Täältä löytyy perheen pienimmille myös suosittu teemapuisto Muumimaailma.

2. Airisto

Hyvä pysähdyspaikka Turun saaristosta löytyy Stormälön saarelta. Airistolta löytyy vilkas vierasvenesatama, ravintola ja kiva hiekkaranta sekä paljon erilaisia aktiviteetteja.

3. Seilin saari

Hieman erikoisempi kohde Turun saaristossa on Seilin saari Nauvossa. Seilin saarella on hieman synkempi historia; 1619 saarella alettiin pitää spitaalisairaalaa ja myöhemmin saarella toimi mielisairaala vuoteen 1962 saakka.

Seilin saari on todella uniikki vierailukohde.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

4. Louhisaaren kartano

Tämä Turun saariston nähtävyys sijaitsee Askaisissa ja kuului Mannerheimin suvulle yli 100 vuotta. Tutustu kartanon historiaan esimerkiksi kummituskierroksen muodossa.

Marsalkka Mannerheim on syntynyt Louhisaaren kartanossa.

5. Bengtskär

Yksi näkemisen arvoisia Turun saariston saaria on Bengtskär. Bengtskär on karu ja jylhä saari, josta löytyy upea graniittinen jugendmajakka, joka on pohjoismaiden korkein (45,8m).

6. Örö

Turun saaristossa monipuolinen retkeilykohde on ehdottomasti Örö. Saarelta löytyy muun muassa linnoja, harvinaista luontoa ja pikkukivirantoja.

Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin, Turun saaristo käsittää kuitenkin melkoisen määrän upeita saaria.

Turun saariston kunnat joihin kuuluu saaristoa

Turun saaristo on kerrassaan valtava ja se pitää sisällään eri kuntia ja kaupunkeja:

  • Kaarina
  • Masku
  • Naantali
  • Salo
  • Taivassalo
  • Turku

Turun saaristo on mielenkiintoinen matkakohde

Eri kunnat kätkevät sisäänsä hyvinkin erilaisia saaria. Kunnat jotka sijaitsevat kokonaan Turun saaristossa:

  • Kemiönsaari
  • Kustavi
  • Parainen
Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Turun saaristossa liikkuminen

Liikkuminen Turun saaristossa

Turun saaristo on yksi maamme kauneimpia kohteita ja se lumoaa matkailijan kauniilla luonnollaan ja erilaisilla kohteillaan.

Turun saaristoon voi tutustua monella eri tavalla, yksi suosituimmista on kuitenkin Turun saaristoreitti, joka tunnetaan paremmin nimellä Saariston rengastie.

1.   Saariston rengastie

Turun Saariston rengastien voi kulkea monella eri tavalla; bussilla, autolla, pyörällä tai jalan.

Saariston rengastien kohteisiin pääsee tutustumaan ympäri vuoden, mutta 250 kilometriä pitkä reitti on kierrettävissä vain toukokuusta syyskuuhun.

Jos 250 kilometriä ei houkuttele, on mahdollista tehdä myös lyhyempi 120 kilometrin pituinen Pieni rengastie.

Lisää aiheesta:

2.   Saaristoristeilyt

Oiva tapa tutustua Turun saaristoon on myös erilaiset saaristoristeilyt, joita voi tehdä Turun Aurajoelta. S/S Ukkopekka tekee kesäaikaan päiväristeilyjä Naantaliin ja iltaisin elämyksellisiä illallisristeilyjä Loistokarin saarelle.

Turun lähisaariin Ruissaloon ja Hirvensaloon pääsee seutuliikenteeseen kuuluvalla vesibussilla, johon voi ottaa mukaan myös polkupyörän.

3.   Pyhän Olavin merireitti

Turun Tuomiokirkolta lähtevä pyhiinvaellusreitti kulkee Turun saariston ja Ahvenanmaan kautta Norjan Trondheimiin saakka.

Muita tapoja kokea Turun saaristo

Mahtavinta Turun saaristossa on, että siihen voi tutustua monella eri tavalla. Saaristosta löytyy pyöräilyreittejä ja luontopolkuja moneen makuun. Omalla veneellä pääsee myös helposti tutustumaan Turun saaristoon.

Hauska tapa tutustua Turun saaristoon on hypätä risteilyaluksen kyytiin ihailemaan maisemia. Uusi Viking Glory risteilee Ahvenanmaan kautta Tukholmaan asti ja tarjoaa paljon viihdykettä koko perheelle.

Loman Turun saaristossa voi myös viettää vaikkapa Kasnäsin kylpylähotellissa, joka sijaitsee Kemiönsaaressa. Kasnäsistä voi tehdä helposti päiväretkiä eri puolille Kemiön saaristoa

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Majoitus Turun saaristossa

Turun saaristosta löytyy paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Osa matkailijoista kiertää saaristoa teltta mukanaan ja vaihtoehtoisesti voi yöpymiseen varata mökin tai jopa hotellimajoituksen kohteesta riippuen.

Lähde siis ikimuistoiselle reissulle Turun saaristoon ja ihastu!

Turun saaristo kartalla

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll