LomarengasLomarengas

Suomen eläintarhat ja eläinpuistot – Tutustu ja opi kotimaan ja maailman eläimistä

Saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Eläintarhat ja eläinpuistot ovat nykypäivänä paljon muutakin, kuin paikkoja tutustua eksoottisiin eläimiin. Usein eläinpuistot (vastuulliset) tekevät runsaasti suojelutyötä, jotta eläimillä olisi jatkossakin mahdollisuus olla osa maapallomme tarinaa yhä useamman lajin joutuessa sukupuuton uhkaan.

Suomen eläintarhat ovat erinomaisia kohteita tutustua eläimiin, niiden elinoloihin sekä edistää lajien suojelua.

Suomen suosituimmat eläintarhat ja eläinpuistot

Suomesta löytyy varsin mukavasti eläintarhoja. Niiden joukossa on isoja eläintarhoja, joista löytyy eksoottisia eläimiä, sekä pienempiä kotieläinpuistoja, joissa pääsee ihastelemaan perinteisiä suomalaisia maatilan eläimiä.

Artikkeli jatkuu alla
Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
Artikkeli jatkuu...

1. Korkeasaari

Korkeasaaren eläintarha

Suomalaisia eläintarhoja listattaessa Korkeasaaren eläintarha on taatusti monelle suomalaiselle se tutuin eläintarha.

Helsingin edustalla sijaitseva eläintarha perustettiin jo vuonna 1889, sen ollessa yksi maailman vanhimmista. Tämä Helsingin eläintarha on pääkaupungin suosituimpia nähtävyyksiä, mistä löydät kaikenlaisia eläimiä tutuista kotimaisista eläimistä aina eksoottisiin eläimiin.

Korkeasaaren eläinpuisto on Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestön auditoitu jäsen. Eläintarha pyrkii turvaamaan luonnossa esiintyvien uhanalaisten eläinten tulevaisuutta erilaisten projektien avulla.

Eläintarha on muun muassa EEP-ohjelmassa, jonka avulla ylläpidetään tervettä uhanalaisten lajien elävää kantaa Euroopassa.

Lisäksi Korkeasaaren tavoitteisiin kuuluu pyrkimys olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Voit tutustua Korkeasaareen ympäri vuoden. Eläintarhan alueelta löytyy eläinten lisäksi ravintoloita ja kahviloita sekä matkamuistomyymälä.

Vastuullisuus ja suojelutyö: https://www.korkeasaari.fi/suojelutyo/

Artikkeli jatkuu alla
Holiday ClubHoliday Club
Artikkeli jatkuu...

2. Ranua Zoo

Ranua Zoo

Ranualta löytyy suosittu eläinpuisto Ranua Zoo, joka tunnetaan esimerkiksi sen jääkarhuista. Suomen pohjoisin eläintarha on toiminut vuodesta 1983 ja sieltä löytyy noin 50 eläinlajia.

Myös Ranuan eläinpuisto tekee paljon suojelutyötä, jonka avulla pyritään säilyttämään arkisten eläinten elinoloja. Ranuan eläinpuiston EEP-ohjelmiin kuuluvat muun muassa jääkarhut, ahmat ja saukot. Lisäksi eläintarha tekee tutkimustyötä eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Ranua Zoo on avoinna päivittäin klo 10-16. Pääsyliput kannattaa hankkia etukäteen netistä, sillä ne ovat silloin edullisemmat kuin paikanpäältä ostettuna. Alle 4-vuotiaat voivat tutustua eläinpuistoon ilmaiseksi.

Vastuullisuus ja suojelutyö: https://www.ranuazoo.com/suojelu/

3. Ähtärin eläinpuisto

Ähtäri Zoo

Ähtäri Zoo, eli Ähtärin eläinpuisto, on suosittu eläinpuisto. Sen tunnetuimpiin asukkaisiin kuuluvat muun muassa lumileopardit sekä tietenkin pandakarhut.

Eläinpuisto oli yksi ensimmäisiä suomalaisia luonnonmukaisia eläinpuistoja. Eläintarha tarjoaa tilavat ja luonnolliset olot ja puistossa onkin lähinnä pohjoisella ilman vyöhykkeellä luonnostaan asuvia eläimiä.

Ähtärin eläinpuisto noudattaa EAZA:n säädöksiä sekä tekee runsaasti työtä eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Suojelutyöhön kuuluu muun muassa:

  • EEP-hankkeet, joilla suojellaan esimerkiksi saukkoja ja ahmoja
  • Kansainvälinen jättiläispandan suojeluhanke
  • Metsäpeura LIFE-hanke

Ähtärin Zoon aukioloajat vaihtelevat hieman ajankohdan mukaan. Puisto on kuitenkin avoinna läpi vuoden.

Eläintarhan hinnat ovat aikuisilta 29 euroa ja 3-14-vuotiailta 15 euroa. Portilta ostettuna liput ovat hieman kalliimmat.

Vastuullisuus ja suojelutyö: https://www.ahtarizoo.fi/vastuullisuus/suojelutyoe

Artikkeli jatkuu alla
LomarengasLomarengas
Artikkeli jatkuu...

4. Kuusamon suurpetokeskus

Kuusamon suurpetokeskus

Avi on peruuttanut syyskuussa 2022 eläintarhaluvan.

Jotkin eläinpuistot Suomessa ovat perustettu juuri eläinsuojelutyö mielessä. Tällainen on esimerkiksi Kuusamon suurpetokeskus, joka perustettiin 1990-luvun alkupuolella karhunpennuille, jotka olivat menettäneet emonsa ja olisivat muuten menehtyneet luonnossa.

Suurpetokeskuksen eläimet ovat siitä lähtien saapuneet puistoon tilanteissa, joissa ne olisivat muuten menehtyneet. Eläinpuisto tekee siis tärkeää työtä, jotta villieläimet voivat elää luonnossa ja jotta niiden kannat säilyvät hyvinä.

Kuusamon suurpetokeskus on talvisin suljettu. Puisto on avoinna kesäisin ja syksyisin joka päivä klo 10-16.00. Pääsymaksu on aikuisilta 15 euroa ja alle 16-vuotiailta 10 euroa.

Vastuullisuus ja suojelutyö: https://kuusamon-suurpetokeskus.fi/index.html

5. Heinolan lintuhoitola

Heinolan lintuhoitola

Toinen Kuusamon suurpetokeskuksen kanssa samoin periaattein toimiva eläinpuisto on Heinolan lintuhoitola.

Se on hoitanut loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja vuodesta 1963. Linnut, joita ei voi palauttaa luontoon jäävät eläinhoitolaan asustelemaan.

Lintuhoitolassa on pääosin kotimaisia lintuja, mutta myös joitakin papukaijoja, jotka ovat saapuneet lintuhoitolaan erilaisten pitovaikeuksien vuoksi.

Heinolan lintuhoitola on avoinna niin kesällä että talvella. Talvikausi alkaa elokuussa ja kestää aina toukokuun loppuun. Hoitolaan pääsee tutustumaan ilmaiseksi, mutta voit tukea toimintaa jäsenyyden kautta tai ostamalla lintuhoitolan tuotteita.

Vastuullisuus ja suojelutyö: https://heinolanlintutarha.fi/

Lähde eläintarhaan koko perheen kesken

Eläinpuistot sopivat erinomaisesti päiväretkiin. Yllä oleviin puistoihin voi lähteä nauttimaan hauskasta ajanvietosta helposti koko perheen voimin. Eläinpuistot eivät tietenkään ole vain lapsiperheille, vaan puistoihin kannattaa lähteä kavereidenkin kesken.

Vaikka nykyään eläintarhoilla onkin vähän jakautunut maine, niin kaikki yllä olevat puistot tekevät arvokasta työtä eläinsuojelun eteen. Vierailuilla mahdollistetaan niiden toiminta ja edistetään joidenkin lajien selviytymistä sukupuutolta.

Artikkeli jatkuu alla
Hotels.comHotels.com
Artikkeli jatkuu...

Eläintarhat kartalla

Tässä vielä kartta, jonka avulla löydät Suomen eläintarhat ja eläinpuistot:

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

LomarengasLomarengas
Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll