Pirkanmaa on asukasluvultaan Suomen toiseksi suurin maakunta yli puolella miljoonalla asukkaalla. Maakunta koostuu 22 kunnasta, joista 12 on kaupunkeja. Suurin taajama on Tampereen keskustataajama, joka sijoittuu monen eri kunnan alueelle.
Tampereella on jopa yli 300 000 asukasta. Pirkanmaan erikoisuus on myös erittäin laajat vesialueet, sillä maakunnan kokonaispinta-alasta, jopa 14% on makeavesialaa.
Nimen Pirkanmaa on saanut Pirkkalan historiallisesta kunnasta, joka oli keskiajalla tärkeä osa Suomea. Pirkanmaan alueella toimii myös oma lehti, joka on nimeltään Aamulehti.
Suurien vesialueiden maakunnassa on monia erittäin kauniita järviä, koskia ja kanavia. Pirkanmaan järvimaisemia pääsee ihailemaan Sastamalassa sijaitsevan sympaattisen Rautaveden laineiden tuntumaan tai maalauksen kaltaisten Torisevan rotkojärvien lomaan.
Kanavia löytyy Virroilta historiallinen Herraskosken kanava, sekä kuuluisa Lempäälän kanava, joka yhdistää Pyhäjärven ja Vanajaveden. Myös Satakunnasta alkava Kokemäenvesistoalue ulottuu aina Pirkanmaalle asti.
Pirkanmaan alue ja varsinkin Tampere toimi näyttämönä myös vuoden 1918 sodassa, jossa vastakkain olivat punaiset ja valkoiset. Pirkanmaalla asui paljon torppareita ja teollisuustyöntekijöitä, joten alue oli punaisten hallussa. Sodan aikana Pirkanmaanalueella käytiin monia merkittäviä taisteluita, joista muistuttamassa alueella on edelleen monia sisällissodan muistomerkkejä.
Huvipuistoon, museoon vai retkeilemään
Tampereen kaupungista, mustasta makkarasta, hassusta murteesta ja Näsinneulasta tunnetulla Pirkanmaalla on paljon muutakin.
Tekemistä ja näkemistä riittää, sillä Pirkanmaalla on monia museoita kuten muumimuseo ja interaktiivinen vakoilumuseo.
Kannattaa myös vierailla museokeskus Vapriikissa, joka on erittäin monipuolinen museokeskus. Kesäisen päivän saa helposti kulumaan myös Särkänniemen huvipuistossa tai Koiramäen eläinpuistossa.
Lisäksi hyvän sään yllättäessä voi matkata Sappeen talviurheilukeskukseen liikkumaan, sekä Pirkanmaan kansallispuistoihin retkeilemään.