Ruissalo yllättää monet monipuolisuudellaan

Turun saaristo on täynnä mielenkiintoista nähtävää. Aivan kaupungin edustalta löytyvä Ruissalo on viehättävä saari, joka tarjoaa tekemistä läpi vuoden.

Ruissalon saari on niin luontonsa, että kulttuurihistoriansa puolesta varsin merkittävä nähtävyys.

Saaren ainutlaatuinen luonto, upeat nähtävyydet ja kesäiset kulttuuritapahtumat kutsuvat viihtymään.

Mitä kaikkea Ruissalo tarjoaa?

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu...

Tekemistä ja nähtävää Ruissalossa

Ruissalosta löytyy tekemistä ihan kaikenikäisille. Saarella pääsee liikkumaan luonnossa, mutta myös nauttimaan mielenkiintoisista kahviloista ja nähtävyyksistä ympäri vuoden.

Alla viisi vinkkiä siihen, mitä kaikkea Ruissalossa voi puuhailla, olitpa liikkeellä kesällä tai talvella.

1. Ruissalon luontopolut

Ruissalon luontopolut

Kuva: Timo from Finland, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Ruissalon luontopolut tutustuttavat retkeilijän saaren kauniiseen luontoon. Ruissalon luonto on ainutlaatuinen ja kutsuu liikkumaan ympäri vuoden.

Saarelta löytyy lukuisia merkattuja luontopolkuja, jotka perehdyttävät Ruissalon nähtävyyksiin sekä eläimistöön. Järjestetäänpä saarella jopa opastettuja kierroksia sauvakävelijöille.

Ruissalon luontopolut ovat erinomainen mahdollisuus nähdä saareen kauniita pitsihuviloita ja historiallisia monumentteja. Ruissalon reitit ovat parhaimmillaan kävellen, jolloin luontoa näkee läheltä paremmin. Tällöin saattaa bongata lähietäisyydeltä myös kauriita.

Reittien joukossa on myös pyöräilyreittejä. Lisätietoja sekä Ruissalon kartat löydät esimerkiksi Ruissalon kasvitieteellisestä puutarhasta.

Löydät Ruissalon polkujen kartat myös Turun kaupungin sivuilta täältä.

Kaikki Ruissalo reitit sekä Ruissalon luontopolut on helppo saavuttaa joko paikallisbussilla (Linja 8) tai omalla autolla.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

2. Ruissalon tapahtumat

Ruissalon tapahtumat
Kuva: Ruisrock, Otso Kähönen

Ruissalossa sattuu ja tapahtuu! Ruissalon tapahtumat tarjoavat monipuolista kulttuuria kaikenikäisille.

Kaikki tietävät Ruissalon tapahtumista ainakin Ruisrockin.

Tämä Suomen vanhimpiin festivaaleihin kuuluva tapahtuma on viihdyttänyt suomalaisia jo useamman vuosikymmenen. Ruissalon Kansanpuistossa heinäkuussa järjestettävä tapahtuma on koonnut niin suomalaisia, että kansainvälisiä huippuartisteja viihdyttämään festariväkeä Kansanpuiston tunnelmallisiin maisemiin.

Vuonna 2023 Ruisrock järjestetään: 7.-9. heinäkuuta

Ruisrockin lisäksi saarella järjestetään myös muuta kulttuuritapahtumaa ympäri vuoden. Erilaisia tapahtumia löytyy joka kuukausi muun muassa Ruissalon Spa & Hotellin tiloista sekä esimerkiksi Vanhan Telakan yhteydestä.

Ruissalon Telakka toimii tapahtuma- ja juhlatilana monenlaisille tapahtumille. Ruissalon Telakka soveltuu yksityistilaisuuksien järjestämiseen, mutta siellä järjestetään myös yleisötapahtumia.

Ruissalon Telakka järjestää tänä kesänä ainakin seuraavat tapahtumat:

 • Haluatko turkulaiseksi 2.6.-12.8.2023 – Järjestäjä: Linnateatteri
 • Veneet esillä 2023 – 11.-13.8.2023
 • Taiteiden yö: Arppa – 17.8.2023
 • Club For Five – 18.8.2023

Kannattaa seurata kesän aikana Ruissalon Telakka -nettisivuja, jossa ilmoitetaan kaikista tulevan kesän tapahtumista.

3. Ruissalon kahvilat ja ravintolat

Ruissalon kahvilat
Kuva: Honkapirtti

Jos nälkä pääsee yllättämään, löytyy Ruissalosta monia vaihtoehtoja. Saarelta löytyy nimittäin erinomaisia ruokailumahdollisuuksia, joista löytyy syötävää niin pieneen, että isompaan nälkään. Ruissalo ravintolat tarjoavat toinen toistaan maukkaampia annoksia.

Ruissalo kahvilatarjonta on myös yllättävän monipuolista, ja saarelta löytyykin useampi kahvittelupaikka.

Pidä mielessä ainakin nämä paikat seuraavalla Ruissalon retkellä:

 • Kahvilaravintola Honkapirtti, josta löytyy niin leipomon herkkuja, että perinteistä suomalaista lounasruokaa.
 • Cafe Vanha Tammi, joka sijaitsee Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa ja tarjoaa kahvilaherkkuja sekä keittolounasta.
 • Ruissalon Telakan ravintolat, eli Zaké Pizzeria & Wine Bar, josta löytyy erinomaiset pitsat sekä laadukkaat viinit kylkiäiseksi sekä Tenlén BBQ & Smokery pihviravintola.
 • Kahvila Avelian, joka on myös Vanhan Telakan laiturilla ja on avoinna yleensä toukokuun lopusta alkaen.
 • Oaky Restaurant – Aura Golfin tyylikäs ja laadukas klubiravintola
 • Ravintola Loisto – Ruissalon kylpylässä sijaitseva ravintola upeissa merimaisemissa

Ruissalon brunssi yllä mainituissa ravintoloissa on erinomainen tapa juhlistaa vaikkapa kesäloman alkua!

Ruissalon kahvilat ja ravintolat tarjoavat siis monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoja upeissa maisemissa.

4. Ruissalon nähtävyydet

Ruissalon kasvitieteellinen puutarha
Kuva: Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha

Ruissalo nähtävyydet ovat parhaimmillaan kevät/kesäaikaan, mutta myös muina vuodenaikoina riittää katseltavaa. Ruissalon nähtävyydet kokee helposti päivässä, sillä Ruissalon saari ei ole kovin suuri.

Ruissalon suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluu Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha. Ympäri vuoden auki oleva puutarha sisältää yli 5 000 lajia, tarjoten erinomaisen kattauksen kasvimaailmasta ympäri maailmaa. Pääset ihastelemaan niin aavikkojen, että tropiikkien kasvillisuutta.

Voit tutustua Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan ulkopuutarhaan ilmaiseksi maanantaista sunnuntaihin klo 8-20. Sisäpuutarhoihin on aikuisilta 9 euron sekä alle 18-vuotiailta 6 euron pääsymaksu. Alle 7-vuotiaat voivat tutustua puutarhaan ilmaiseksi.

Kasvihuoneet sekä kasvitieteellisen puutarhan kahvila ovat avoinna 2023:

 • ma-ti 11-17
 • ke 11-20
 • to-su 11-17

Toinen mielenkiintoinen nähtävyys on Vanhan Telakan satama upeine purjeveneineen. Satamasta löytyy jos jonkinmoista venettä ja alue on muutenkin viehättävä kauniina kesäpäivinä.

Jos olet kiinnostunut veneistä, niin käy myös kurkkaamassa Ruissalon kylpylän luona oleva satama.

Ruissalon nähtävyydet pitävät sisällään myös toinen toistaan upeampia pitsihuviloita. Ruissalon huviloita voi ihailla helposti kävelemällä tai pyöräilemällä ympäri Ruissaloa. Osassa huviloita toimii kahvila tai ravintola, ja osaa voi vuokrata jopa yksityistilaisuuksiin.

Suurin osa Ruissalon huviloista ovat kuitenkin yksityiskäytössä.

Ruissalon Kansanpuiston rannasta voit bongata myös aamuisin ja iltaisin Turun satamasta lähteviä ja saapuvia risteilyaluksia. Tarkkasilmäiset ovat myös nähneet harmaahylkeitä Ruissalon edustalla!

Tähän pääset autolla ihan rantaan ihastelemaan ruotsinlaivoja todella läheltä: Kartta.

5. Ruissalon uimaranta ja liikuntamahdollisuudet

Ruissalon luontopolut eivät ole ainoa mahdollisuus harrastaa ja liikkua.

Kesäisin Ruissalon uimaranta viihdyttää kuumina päivinä. Ruissalon ranta on suosittu ja soveltuu hyvin myös perheen pienimmille, sillä matalampaa rantaa on riittävästi.

Moni tuntee Ruissalon Kansanpuiston rannan, joka sijaitsee Vesibussin päätepisteen tuntumassa. Tämä Ruissalon ranta on erinomainen kohde, jos saavut Vesibussilla Turun keskustasta, etkä halua lähteä Saaronniemeen saakka.

Ruissalon ranta tarjoaa pienen leikkipuiston ja kahvilan palvelut. Rannasta voi lähteä myös ihailemaan Ruissalon kauniita pitsihuviloita kulkien merenrannan vierustaa.

Paras Ruissalo ranta on kuitenkin Saaronniemessä, ja se on myös monen turkulaisen suosikkiranta kesällä.

Saaronniemestä löytyy muun muassa:

 • Leirintäalue Ruissalo Camping
 • Kahvila-ravintola
 • Leikkipuisto
 • Grillipaikkoja
 • Sauna

Saaronniemeen pääsee helposti joko omalla autolla, polkupyörällä tai paikallisbussin kyydissä Turun keskustasta.

Jos uiminen ei innosta, niin voit suunnata Ruissalon golfkentälle. Aura Golfin 18-reikää kutsuvat pelaamaan upeiden tammien alle.

Myös pyöräily on suosittu harrastus Ruissalossa, sillä Ruissalon pyöräreitit ovat erinomaiset.

Ruissalossa on talvellakin tekemistä. Lumikenkäreittejä löytyy aivan Ruissalon kylpylän läheisyydestä ja kengät saa lainaan kylpylästä.

Lisäksi kylpyläkeskuksen rannassa pääsee avantouimaan talvella.

Ruissalo on oikeastaan parhaimmillaan aivan jokaisena vuodenaikana, sillä saaren luonto tarjoaa paljon nähtävää. Keväällä voi ihailla hiljalleen alkavaa luonnon kukoistusta ja bongata lintuja, ja syksyllä ihailla kaunista ruskaa.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Mahtava retkikohde ihan jokaiselle

Ruissalo on kokemisen arvoinen kohde, jos liikut Turun seudulla tai esimerkiksi veneilet saaristossa. Ruissalo tarjoaa tekemistä ja nähtävää moneen makuun, joten kannattaa ehdottomasti piipahtaa ihailemassa saaren kaunista luontoa ja nähtävyyksiä.

Ruissalo on myös monen turkulaisen suosima ulkoilukohde, joten varsinkin hienona kesäpäivänä Ruissalon reiteillä ja rannoilla voi tulla vastaan muutama muukin. Rauhaa rakastavan kannattaakin suunnata Ruissaloon aikaisin aamulla, tai myöhään illalla välttääkseen suurimmat ihmismassat kesäisin.

Ruissalon majoitus

Ruissalon kylpylä, Turku

Turun Ruissaloon ei tarvitse tulla vain piipahtamaan. Saarelta löytyy myös hyvät majoitusmahdollisuudet ja valittavana ovat niin Ruissalon mökit, leirintäalue että hotellimajoitukset.

Erityismaininnan ansaitsee tietenkin Ruissalon kylpylä, jossa viihtyy useammankin yön. Ruissalon Spa & Hotel tarjoaa hemmottelua ja virkistymismahdollisuuksia koko perheelle.

[buttonout]Tutustu Ruissalon kylpylään tästä ja katso ajankohtaiset tarjoukset[buttonout-end]

Voit lähteä nauttimaan Ruissalon kylpylän palveluista kuten vaikkapa ravintolasta tietysti myös ilman yöpymistä.

Myös Ruissalo Camping on tunnettu majoitusvaihtoehto Ruissalossa. Ruissalo Camping on hyvin varusteltu leirintäalue, josta löytyy useampia leirintämökkejä. Ruissalo Campingissä voi majoittua mökkien lisäksi tietysti myös omaan asuntovaunuun/-autoon, tai telttaan.

Ruissalo majoitusta voi etsiä myös yksityisiltä majoittajilta, jolloin voi löytyä Ruissalo majoituskohde jopa upeasta pitsihuvilasta. Ruissalo majoitusta löytyy siis useammalta eri taholta.

Paras aika vierailla

Sää Ruissalossa voi joskus olla hieman arvaamaton. Kesällä Ruissalon sää on yleensä parhaimmillaan. Muina vuodenaikoina sää Ruissalossa on yleensä melko tuulinen, varsinkin niemenkärjessä, joten kannattaa varata lämmintä mukaan.

Ruissalo on erinomainen lomakohde niin lyhyeen vierailuun, että muutaman päivän lomailuun.

Ruissalon luonto on jo riittävä syy lähteä ajelemaan ympäri saaren teitä. On uskomatonta, miten luonto voi muuttua heti, kun lähdetään kaupungista kohti saaristoa.

Paras aika Ruissalossa vierailuun on siis ehdottomasti kevät-kesä, mutta Ruissalo on erinomainen retkikohde aivan kaikkina vuodenaikoina.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Ruotsinlaiva Ruissalossa

Voit esimerkiksi hakea kaupasta piknik-eväät matkaan, ja suunnata Ruissalon kärkeen Kuuvannokkaan, josta avautuvat upeat merimaisemat.

Kuuvannokka sijaitsee niin ruotsinlaivojen, kuin Naantaliin saapuvien laivojen reitin edessä, joten oikeaan aikaan voit nähdä myös risteilijät lipumassa ohi Turun kauniin saariston.

Ruissalo kartalla

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll