Louhisaaren kartano – kummituskierroksia ja kauniita huoneita

Vain noin puolen tunnin päässä Naantalista Askaisissa sijaitseva Louhisaaren kartano tarjoaa erinomaiset puitteet tutustua suomalaiseen kartanokulttuuriin ja nauttia kauniista miljööstä sekä erinomaisista palveluista. Louhisaaren kartanon kummitus ei ole ainoa mielenkiintoinen nähtävyys tässä upeassa kartanossa.

Tässä katsaus siihen, mitä kaikkea Louhisaaren kartano tarjoaa matkailijalle.

Artikkeli jatkuu...

Louhisaaren kartanon historia

Louhisaaren kartanon juuret vievät ajassa taaksepäin. Aivan ensimmäisen tilanomistajan sukunimeä ei tiedetä, mutta tila siirtyi Fleming-suvulle avioliiton kautta 1400-luvun puolivälissä.

Flemingit vaikuttivat Ruotsi-Suomessa monissa johtavissa asemissa ja olipa Herman Fleming aikoinaan myös Suomen kenraalikuvernööri.

Nykyisen Louhisaaren kartanon rakennustyöt valmistuivat vuonna 1655.

Flemingien aikaan kartano rappeutui ja oli jopa autiona, kunnes kartano myytiin velkojen takia vuonna 1791.

Kartanon omistaja vaihtui seuraavina vuosina kunnes Carl Eric Mannerheim osti Louhisaaren kartanon vuonna 1795. Mannerheimit omistivat kartanon aina vuoteen 1903 saakka, jolloin se siirtyi muutamaksi vuosikymmeneksi Hannuksen suvun haltuun.

Vuonna 1961 Louhisaaren kartanolinna luovutettiin Suomen valtiolle ja Museoviraston hallintaan. Päärakennus avattiin yleisölle vuonna 1967.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Louhisaaren kartanon palvelut

Louhisaaren kartano sisalta

Kuva: Kuva: Htm, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Nykyään Louhisaaren kartano toimii siis mielenkiintoisena museona, jossa pääsee tutustumaan tarkemmin linnan historiaan ja elämään vuosien saatossa.

Museossa on mahdollista tutustua päärakennuksen pohjakerrokseen omatoimisesti sekä myös sivurakennuksiin ja puutarhaan.

Opastettuja kierroksia järjestetään lisäksi päärakennuksen asuinkerroksiin (sekä myös puutarhaan ja puistoon).

Ilman opastusta kartanoon on mahdollista tutustua Askaisten kurkkumarkkinapäivänä 8.8. sekä Varsinais-Suomen museopäivänä 30.8. Tällöin museoon on myös vapaa pääsy.

Louhisaaren kartanon museo on avoinna:

  • 15.5.–31.8.2022 ma–su klo 10-17.
  • Suljettu 17. ja 18.5. sekä juhannusaattona.
  • Tilauksesta ryhmille 30.9. saakka.
  • Museoon pääsee tutustumaan itsenäisesti kiertäen.

Louhisaaren kartanon pääsymaksu on aikuisilta 10 euroa ja 4 euroa 7-17-vuotiailta. Alennuslippu on saatavilla 8 euron hintaan opiskelijoille, eläkeläisille, työttömille sekä varusmiehille.

Huomioi, että opastus sisältyy yleensä pääsymaksun hintaan.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Louhisaaren kartanon tapahtumat

Kartanon tiloissa järjestetään lisäksi usein erilaisia tapahtumia.

Vuonna 2022 ohjelmassa on esimerkiksi monologi Mannerheimista. Teija Söderholmin ohjaaman monologin esittää Roope Lipasti. Liput monologiin ovat 30 euroa henkilöltä ja niihin sisältyy lisäksi Louhisaaren kartanon pääsymaksu sekä lyhyt opastettu kierros kartanossa.

Kartanon kummitus kutsuu puolestaan lokakuun pimeinä iltoina. Louhisaaren kartanon kummituskierrokset kertovat Louhisaaren kartanon historiasta ja synkistä tapahtumista. Kierros kestää noin 45 minuuttia ja se on aiempina vuosina ollut 25 euron hintainen.

Louhisaaren kartanon kahvila

Louhisaaren kartanon kahvila

Kuva: Louhisaaren kartanon kahvilan Facebook

Voit lisäksi nauttia Louhisaaren kartanon päärakennuksen läheisyydessä sijaitsevan kahvilan palveluista. Louhisaaren kartanon kahvila on avoinna äitienpäivästä aina elokuun loppuun päivittäin klo 10.30-17.00. Tilauksesta kahvila on auki muulloinkin.

Kahvilassa voi nauttia perinteisiä kahvilaherkkuja, mutta myös maistuvan lounaan. Louhisaaren kartanon lounas tarjoillaan päivittäin klo 12-15.00 ja sunnuntaisin tarjolla on erityinen juhlalounaspöytä.

Majoittuminen

Voit päästä ihastelemaan kartanotunnelmaa myös yön yli. Louhisaaren kartanon majoitus onnistuu maatilan Keltaisessa talossa ja Renkituvassa. Keltainen tupa on avoinna läpi vuoden, kun taas Renkituvassa voi yöpyä vain kesäisin. Majoittujien käytössä on myös sauna merenrannalla.

Lisäksi toista saunaa on mahdollista varata muun muassa kokouksien ja juhlien järjestämiseen.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Näin saavut perille

Louhisaaren kartanolle on helppo löytää. Noin puolen tunnin päässä Naantalista sijaitseva kartano on aivan Askaisten kirkonkylän lähellä.

Virallinen tie kulkee Askaisten kirkolta. Ennen linnan pihaa löytyy parkkialue, johon voi parkkeerata maksutta. Julkiset liikennevälineet eivät valitettavasti kulje Louhisaaren kartanoon.

Kun kaipaat mielenkiintoista ja idyllistä ajanvietettä kesäpäiviin on Louhisaaren kartano erinomainen kohde koko perheelle. Mieli lepää kauniissa kartanomaisemissa ja kahvilan palvelut takaavat ettei nälkä pääse yllättämään!

Louhisaaren kartano kartalla

Artikkelin pääkuva: vitilumi, CC0, via Wikimedia Commons

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll