Sisällysluettelo
Kartanot eivät ehkä ole ihan ensimmäisiä asioita, joita Suomeen tulee yhdistettyä. Kotimaastamme löytyy kuitenkin todella paljon kartanoita ja mikä mukavinta, niin moneen Suomen kartanoista pääsee myös tutustumaan. Suomen kartanot ovatkin erinomaista lomaohjelmaa läpi vuoden!
Varsinkin kesäisin ovat kartanot Suomessa mahtavia lomakohteita, sillä kesällä kartanoiden idylliset pihapiirit ja puutarhat ovat parhaassa kukoistuksessaan.
Miltä taas kuulostaisi yöpyminen upeassa kartanossa? Moni Suomen kartano tarjoaa myös tähän mahdollisuuden. Kartanot Suomessa ovat upeita historiallisia kohteita, joissa kannattaa ehdottomasti vierailla edes kerran elämässä.
Lue lisää alta mitä kaikkea Suomen kartanot tarjoavat, ja mistä ne löytyvät.
Mitä kartanot oikein ovat?
Kartano tuo tietenkin mieleen suuren ja hienon rakennuksen. Mitään tarkkaa määritelmää kartanolle ei suomalainen kiinteistöjärjestelmä kuitenkaan tunne.
Kartanot Suomessa eroavat siis toisistaan aika paljon varsinkin ulkonäöllisesti. Osa Suomen kartanoista näyttää erittäin hulppeita, osa taas ei niinkään.
Suomenkielen sana juontaa ruotsinkielen ”herrgård” sanasta. ”Gård” tarkoittaa muun muassa pihaa, tarhaa tai linnoitusta, ja monet suomalaiset kartanot ovatkin juuri Ruotsin vallan ajalta. Monella Suomen kartanolla onkin yleensä upea pihamaa tai puutarha ympärillään.
Suomessa kartanoihin on vuosien saatossa luettu:
- Säterit, joiden omistajat olivat vapautettu ratsupalvelusta
- Kuninkaan omistamat kruununkartanot
- Erilaiset säätyläisten omistamat suurtilat
Mutta kuten mainittua, kiinteistöjärjestelmässä ei ole virallista määritelmää kartanolle, vaikka käsite elääkin yhä. Käsitteellä on hyvin yläluokkaan ja hienoihin rakennuksiin liitettävä maine.
Varsinkin vanha kansa on usein puhunut kartanoista myös isojen talojen ja tilojen kohdalla.
Kuuluupa kartano myös edelleen tiettyjen alueiden puhekieleen ja usein sillä tarkoitetaan juurikin isoa taloa ja piha-aluetta. Kaikki Suomen kartanot eivät siis välttämättä ole yhtä upean näköisiä, mutta usein puutarha- ja ulkoalueet ovat suuria, kauniita alueita.
Missä Suomen kartanot sijaitsevat?
Koska Suomen kartanoiden historia liittyy vahvasti säätyyn sekä juuri Ruotsin vallan ajan taloudelliseen tilanteeseen, löytyvät monet suomalaiset kartanot alueilta, joilla on laajasti aatelista historiaa. Vilkaise Suomen kartanot kartalla ja huomaat, että lukumääräisesti kartanot ovat keskittyneet Etelä-Suomeen.
Kartanoesittelyitä
Kartanot Etelä-Suomessa
Suomen kartanot sijaitsevat siis suurimmaksi osaksi Etelä-Suomessa, ja varsinkin Uudenmaan alueella.
Kunnista erityismaininnan ansaitsevat Porvoo ja Vihti, sillä molemmista löytyy runsaasti kartanoita. Kartanot Uudellamaalla ovatkin hyvä tapa lähteä ihastelemaan menneitä aikoja.
Kartanot Etelä-Suomessa ovat upeita vierailukohteita, ja moniin pääseekin tutustumaan. Monet näistä tarjoavat myös mahdollisuuden yöpymiseen upeassa kartanomiljöössä.
Kartanoita Etelä-Suomessa on yllättävän suuri määrä, mutta tutustu alkuun ainakin näihin:
- Backbyn Kartano Espoossa
- Jollaksen Kartano Helsingissä
- Hämeenkylän Kartano Vantaalla
- Sannäsin Kartano Porvoossa
- Veikkolan Kartano Vihdissä
Myös Suomen suurin kartano, ainakin pinta-alaltaan, löytyy Etelä-Suomesta. Kytäjän Kartano sijaitsee Espoossa ja oli aikoinaan koko Pohjoismaiden suurin yksityinen tila (16 000 hehtaaria vuonna 1917).
Kytäjän kartanolla oli kulta-aikanaan jopa oma meijeri, viinatehdas, rautatie ja oma raha. Nykyään Kytäjän kartano on edelleen Suomen suurimpia tiloja, jossa on maataloustoiminnan lisäksi matkailu- ja majoitustoimintaa.
Kartanoita löytyy kuitenkin ympäri Suomea, joten tutustumaan pääsee kyllä muuallakin kuin vain Etelä-Suomessa. Esimerkiksi kartanot Pirkanmaalla voivat viedä tutustumaan Laukon kartanoon tai Etelä-Pohjanmaalla Törnävän kartanoon.
Laukon kartano sijaitsee upealla paikalla Vesilahdella aivan Tampereen lähellä, ja toimii nykyisin koko perheen matkailukeskuksena. Laukon kartanosta taas löytyy muun muassa ihana kahvila, ja siellä järjestetään myös keikkoja.
Myös Taulun kartano Jyväskylän lähellä on ehdoton käyntikohde.
Suomen vanhin kartano Kuitian kartanolinna löytyy Paraisilta Varsinais-Suomesta. Kuitian kartanolinnan juuret juontavat aina 1400-luvun lopulle, jolloin Flemingin suku rakennutti linnan. Tähän kartanoon voi tutustua nykyään vain tilauksesta, sillä rakennus on yksityiskäytössä.
Suomen vanhin kartano on ehdottomasti mielenkiintoinen kohde, joten kannattaa lähteä tutkimusmatkalle!
Suomen vanhat kartanot ovat kiehtovia vierailukohteita
Historiallisiin ja upeisiin kartanoihin kannattaa lähteä tutustumaan lähemminkin.
Suomen kartanot ovat historiallisesti erittäin tärkeitä rakennuksia, ja todella upeita käyntikohteita. Monet kartanot ovat suojeltuja, ja kaupunkien omistuksessa.
Vaikka osa Suomen kartanoista on yksityiskäytössä ja voitpa jopa ostaa kartanon omaksi, ovat monet kuitenkin avoinna myös yleisölle.
Kartanoiden tiloissa on usein monenlaista yritystoimintaa, esimerkiksi ravintoloiden, hotellien, että käsityöliikkeiden toimesta. Voit esimerkiksi vierailla Haikon kartanossa Porvoon seudulla ja nauttia kylpyläpalveluista.
Monet kartanot Suomessa, jotka tarjoavat majoituspalveluita, ovat todellakin idyllisiä kohteita, joissa viihtyy pidempäänkin.
Kartanohotellit Suomessa ovat ehdottomasti romanttinen ja laadukas tapa ihastua kartanoiden ylelliseen tunnelmaan.
Suomen kartanohotellit löytyvät pääosin eteläisestä Suomesta, mutta itse asiassa Suomen pohjoisin kartanohotelli löytyy Kajaanista saakka. Kajaanin Karolineburgin kartano on upea majoituskohde, jonka lisäksi siellä voi järjestää muun muassa juhlia.
Kartanoiden joukosta löytyy myös museotoimintaa. Tämä onkin usein erinomainen tapa tutustua lähemmin juuri sen kartanon sekä lähialueen historiaan.
Esimerkiksi Pohjanmaalta löytyy mielenkiintoinen kartanomuseo, Tottesundin kartano.
Varsinais-Suomen kartanot
Mielenkiintoisia museokartanoita ovat muun muassa Mustion linna tai Louhisaaren kartano Varsinais-Suomessa, joka on Carl Gustaf Emil Mannerheimin syntymäkoti.
Suomen kartanot löytyvät siis myös Varsinais-Suomesta. Niitä ei ole kovin montaa Varsinais-Suomen alueella, mutta täällä laatu korvaa määrän.
Tutustumisen arvoiset Varsinais-Suomen kartanot ovat ehdottomasti Wiurilan Kartano Halikossa, sekä jo mainittu Louhisaaren Kartanolinna Askaisissa.
Molemmat kartanot ovat erittäin upeita historiallisia kohteita sekä yleisölle avoimia. Louhisaaren kartano on tunnettu muun muassa suosituista kummituskierroksistaan, ja Wiurilan kartanon alueelta sen sijaan löydät muun muassa hevostallin ja suositun Golf-kentän.
Varsinais-Suomen kartanot kätkevät sisäänsä myös Mustion linnan. Mustion linna on upea Suomen kartano, jossa on mahdollista myös yöpyä. Tosin Mustion linnassa uskotaan kummittelevan, joten uskallatko kuitenkaan lähteä vierailulle?
Varsinais-Suomen saaristosta löydät myös esimerkiksi Söderlångvikin kartanon Kemiönsaaresta, jossa on mielenkiintoinen museo, sekä upea puutarha ja kivoja luontopolkuja ympärillä.
Kartanot Suomessa löytyvät siis laajalta alueelta, kuitenkin pääosin Etelä- ja Varsinais-Suomen alueelta.
Suomen kartanot ja suurtilat kutsuvat vierailulle
Ihan kaikki vanhat kartanot eivät tietenkään ole avoinna yleisölle ja osaan on mahdollista tutustua vain tekemällä varaus ennakkoon. Kannattaa siis tutustua kartanoihin etukäteen ja selvittää, kuinka niissä on mahdollista vierailla.
Moni kartano tarjoaa myös mielenkiintoisia opastettuja kierroksia. Pakohuonepeleistä on tullut nykyisin myös todella suosittuja, ja esimerkiksi Vuojoen Kartano Eurajoella järjestää jännittäviä pakohuone seikkailuja. Vuojoen kartanossa voit jopa varata paikan Murhamysteeri-illalliselle.
Monesti kartanoihin voi tutustua ulkoapäin milloin tahansa. Kartanoiden sisätilat ovat kuitenkin usein todella upeita, joten jos mahdollista, kannattaa niissäkin piipahtaa vierailun aikana.
Kartanot Suomessa kätkevät sisäänsä usein upeita vanhoja ruokasaleja, joissa on monessa nykyisin ravintolatoimintaa.
Kauneimmillaan monet vanhat suomalaiset kartanot ovat tietenkin juuri kesäisin. Rakennusten yhteydessä kun on usein upeita puistoalueita, jotka ovat juuri kesäkuukausina parhaimmillaan. Upeita kukkaistutuksia löytyy muun muassa Annalan kartanosta Helsingistä sekä Kulloon kartanosta Espoosta.
Toki esimerkiksi kartanoiden tiloissa järjestettävät joulumyyjäiset tai kamarikonsertit viihdyttävät myös talvisin. Monet Suomen kartanot tarjoavat joulun viettoa upeassa kartanomiljöössä.
Mikä onkaan sen romanttisempi näky kuin luminen kartano kynttilän loisteessa!
Kun siis haluat katsoa kuinka hienosti Suomessa on aikojen saatossa eletty, ota kohteeksi Suomen kartanot. Niitä löytyy ympäri maan ja mielenkiintoisten ja kauniiden kartanoiden joukossa on monenlaisia helmiä takaamaan onnistunut vierailu.