Suomen maailmanperintökohteet – 7 upeaa UNESCON kohdetta

UNESCOn maailmanperintökohteet ovat ainutlaatuisia kulttuuri- ja luontoperintökohteita. Niitä löytyy maailmalta ja Suomessakin on tällä hetkellä seitsemän maailmanperintökohdetta. Suomen maailmanperintökohteet löytyvät eri puolilta Suomea, joihin alla lyhyt katsaus jokaiseen kohteeseen.

Suomen maailmanperintökohteet – kulttuuri

Seitsemästä Suomen maailmanperintökohteesta kuusi on tällä hetkellä kulttuurikohteita ja ne ovat:

1. Petäjäveden vanha kirkko

Maailmanperintökohde Petäjäveden vanha kirkko

Kuva: Tiia Monto, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Vuonna 1994 UNESCO liitti Petäjäveden vanhan kirkon maailmanperintökohteiden listalle. Valintakriteereiksi mainittiin muun muassa kirkon pohjoiseurooppalainen puukirkkoarkkitehtuuri. Kirkko edustaa perinteitä arkkitehtuurin, että rakennustekniikoiden johdosta.

Petäjäveden vanha kirkko on säilynyt vuosien saatossa hyvin, sillä se poistettiin käytöstä 1800-luvun lopulla. Nykyisin kirkko on ajoittain käytössä kesäkuukausina.

Petäjäveden kirkkoon voi tutustua helpoiten kesällä. Opastettuja kierroksia on saatavilla, mutta kirkkoon voi tutustua myös omatoimisesti.

Huomioi, että kirkkoon on pieni pääsymaksu ja lipun voi ostaa etukäteen verkkokaupasta tai halutessasi paikan päältä.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

2. Sammallahdenmäen pronssikautinen röykkiöalue

Sammallahdenmäki kiviröykkiö

Pronssikauden yhteiskunnasta ja hautauskäytännöistä tunnettu Sammallahdenmäki liitettiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 1999. Kyseessä oli Suomen ensimmäinen arkeologinen kohde.

Saarnijärven läheisyydessä sijaitsevat röykkiöalueet ovat pysyneet hyvin suojeltuina syrjäisen sijainnin puolesta. Kallioalueelta löytyy muun muassa 36 kivistä koottua hautaröykkiötä, jotka ovat hyvin erilaisia.

Sammallahdenmäki on noin 20 kilometrin päässä Rauman keskustasta. Matka ei ole pitkä taittaa autolla tai kauniilla ilmalla vaikkapa polkupyörällä.

3. Struven ketju

Struven astemittausketju, UNESCO

Yksi Suomen maailmanperintökohteiden uusista tulokkaista on Struven ketju. Kyseessä on tieteen ja tekniikan historiaa edustava kohde, joka koostuu itse asiassa eri maissa sijaitsevista mittauspisteistä.

Vuodesta 2005 Unescon maailmanperintö listaan liittynyt kohde koostuu 34 mittauspisteestä, joista kuusi on Suomessa.

Saksalaisen tähtitieteilijä F.G.W. Struven johdolla tehdyt mittauspisteet pyrkivät mittaamaan maapallon kokoa ja muotoa 1800-luvulla. Struven ketju on todella ainutlaatuinen osoitus ajan teknologiasta ja sen avulla saadut mittaustulokset ovat sidoksissa ihmisen pohdintaan maapallosta.

4. Vanha Rauma

Vanha Rauma

Suomesta löytyy merkittäviä historiallisia kaupunkeja, joista Vanha Rauma on löytänyt tiensä Suomen Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Vanha Rauma on erinomainen esimerkki pohjoiseurooppalaisesta arkkitehtuurista sekä puukaupunkirakentamisesta.

Alueesta tuli Suomen maailmanperintökohde vuonna 1991.

Vanhan Rauman alue on kiva päiväkohde. Alueelta löytyy tietenkin kauniin ja historiallisen arkkitehtuurin lisäksi mielenkiintoisia kahviloita, ravintoloita ja kauppoja, joissa viettää aikaa.

Artikkeli jatkuu...

5. Suomenlinna

Maailmanperintökohde Suomenlinna

Suomenlinna nimettiin maailmanperintökohteiden listalle vuonna 1991. Sitä pidetään esimerkkinä 1600-1700 -lukujen sotilasarkkitehtuurista ja etenkin alueen bastionijärjestelmää pidettiin merkittävänä valintakriteerinä ja syynä siihen miksi Suomenlinna on maailmanperintökohde.

Kaikki Suomenlinnan seitsemän saarta rakennuksineen ovat nyt Unescon suojelun alla, jotka ovat:

  • Kustaanmiekka
  • Susisaari
  • Iso Mustasaari
  • Pikku Mustasaari
  • Länsi-Mustasaari
  • Särkkä
  • Yksi Pormestarinluodoista

Suomenlinna sijaitsee aivan Helsingin edustalla ja se onkin suosittu vierailukohde kesät ja talvet.

6. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas

Maailmanperintökohde Verla

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on yksi erinomainen suomalainen maailmanperintökohde. Se liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1996.

Kyseessä on todella ainutlaatuinen alue ja yksi parhaiten säilyneistä pienimuotoisista teollisuusrakennuksista. Alueella ei ole säilynyt vain paperi- ja kartonkituotantoon tuotantoon liittyvät rakennukset, vaan myös tuotantoon liittyvät asumis- ja vapaa-aikarakennukset. Lisäksi alueelta löytyy esihistoriallinen kalliomaalaus.

Voit tutustua alueeseen omatoimisesti, mutta myös opastettujen kierrosten avulla. Verlan museo on normaalisti avoinna läpi vuoden ja kyseessä on Suomen ensimmäinen tehdasmuseo. Museoon on 12 euron pääsymaksu.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Suomen maailmanperintökohteet – luontokohteet

Suomen luonto maailmanperintökohteet koostuvat tällä hetkellä vielä vain yhdestä ihanasta kohteesta, joka on tietenkin:

7. Merenkurkun saaristo

Merenkurkun saaristo, Vaasa

Suomen maailmanperintökohteet tutustuttavat siis nykyään myös rikkaaseen luonnonperintöön. Vuonna 2006 maailmanperintöluetteloon liitettiin Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa luonnonperintökohde, Merenkurkun saaristo Vaasassa.

Kyseessä on Ruotsin Korkearannikon kanssa yhtenäisen geologisen maailmanperintökohteen muodostava alue.

Merenkurkun saaristossa näkyy noin 10 000 vuotta sitten päättyneen jääkauden jäljet. Alue myös muuttuu jatkuvasti maankohoamisen johdosta.

Tämä kohde löytyy myös Vaasan nähtävyydet -listaltamme.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Vieraile Suomen maailmanperintökohteissa

Suomen maailmanperintökohteet ovat erinomainen osoitus maamme kulttuurihistoriasta sekä myös ainutlaatuisesta luonnosta. Kohteisiin voi tutustua helposti ja vierailu alueilla kannattaa.

Alueisiin on mahdollista usein tutustua ilmaiseksi, joten jos suunnittelet lomaa lähiympäristöön, kannattaa ehdottomasti piipahtaa myös näissä upeissa Unescon maailmanperintökohteissa Suomessa.

Suomesta pääsee nopeasti myös ihastelemaan muita Unescon kohteita, nimittäin Tallinnan vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Suomen maailmanperintökohteet kartalla

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll