LomarengasLomarengas

Vuokatti vaellus – Tapahtuma (Halti Outdoor Weekend) + reitit

Saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Kainuun Sotkamossa sijaitseva Vuokatti on todella suuri vaaroja sisältävä ulkoilualue. Vuokatissa voi talvisin lasketella ja hiihtää sekä kesäisin myös pyöräillä, mutta tässä artikkelissa käsittelemme laajemmin Vuokatin vaellusmahdollisuuksia sekä Halti Oudoor Weekend -tapahtumaa.

Artikkeli jatkuu...

Vuokatin vaellusreitit

Vuokatin alueella on monia erilaisia vaellusreittejä, joista voi valita itselle sopivan niin pituuden kuin haastavuutensa osalta. Vuokatissa on mahdollista tehdä myös pidempiä retkiä yöpyen matkan varrella upeissa maisemissa.

1. UKK-reitti

UKK – reitti Rönköstä Vuokattiin on osa 1000km pituista valtakunnallista Urho Kaleva Kekkosen mukaan nimettyä vaellusreittiä, jonka päätepisteet ovat Lieksassa ja Savukoskella. Koko UKK-reitti kuuluu vielä Euroopan kaukovaellusreittiin E10:n, joka kulkee Nuorgamista aina Espanjaan asti.

Vuokatin pätkä tarjoaa taianomaisen kauniit ikimetsien sekä vaarojen maisemat, mutta niiden eteen joutuu tekemään myös töitä. Reitti sisältää paljon korkeusvaihteluita, joiden nousut ja laskut ovat erittäinkin haastavia. Seuraavana päivänä ainakin tuntee jaloissa jotain tehneensä!

Artikkeli jatkuu alla
Holiday ClubHoliday Club
Artikkeli jatkuu...

2. Eino Leinon polku – 7km (vaativa)

Suomalaisen runoilijan Eino Leinon mukaan nimetty vaellusreitti on yksi Vuokatin alueen suosituimpia ja sopii pituutensa mukaan hyvin päiväretkikohteeksi. Maasto on Vuokatinvaaran ylityksen vuoksi melko haastavaa, mutta esimerkiksi UKK-reittiin verrattuna maasto on kokonaisuudessaan helpompaa. Reitin varrella näkee monia erilaisia maisemia kuten suojeltua ikimetsää, vaarojen järvimaisemaa ja suoalueita. Osa luontopolkua kulkee pitkin leveää latupohjaa, mutta suurimmaksi osaksi reitti on luonnonpolkua.

3. Lampipolku – 5,5km (helppo)

Tämä lyhyehkö retkeilyreitti sopii helppokulkuisuutensa takia monenlaisille retkeilijöille. Reitti on lisäksi lähellä majoituspaikkoja, sekä palveluita, joten esimerkiksi vanhemmille ihmisille tämä on täydellinen vaihtoehto. Maisemat reitillä ovat kuitenkin erittäin kauniit ja matkalla näkee, jopa muinaisia pyyntikuoppia ja tervahautoja. Lisäksi esimerkiksi vaellus lasten kanssa kannattaa pysähtyä Jäätiönlammen laavulle eväille tai pulahtaa uimaan johonkin matkan varrella olevista lammista.  

4. Sapporo – 10km (vaativa)

Tämä aivan matkailukeskuksen ytimessä oleva vaativa polku palkitsee jyrkkien mäkien tallustelijan hulppeilla maisemilla. Reitin puolenvälin tienoilla olevan Keima vaaran ylitys avaa väsyneelle patikoijalle maalauksen omaisen vaarojen ympäröimän järvimaiseman, jossa voi ottaa ikimuistoisen eväspysähdyksen. Reitin historia on mielenkiintoinen, sillä se on perustettu Japanin vuoden 1972 talviolympialaisia varten harjoitteleville hiihtäjille, sillä reitti matkii haastavuudella olympialaisten hiihtoreittiä. Tästä tulee myös reitin erikoinen nimi Sapporo.

5. Hiidenkierros – 5km (keskivaativa)

Aivan Vuokatin matkailukeskuksen lähellä sijaitseva reitti Hiidenportin kansallispuistossa esittelee myös suomen erämaaluonnon kauniita maisemia. Reitti sopii hyväksi päiväretkeksi, sillä kiertoon menee noin 2 tuntia 30minuuttia vauhdista ja evästauoista riippuen. Maasto reitillä on melko haastavaa, joka kannattaa huomioida retkelle otettavien varusteiden kannalta. Kansallispuisto on tunnettu pelottavankin näköisistä rotkoista, jossa kallionseinämä laskee pystysuoraan alaspäin jopa kymmeniä metrejä.

Löydät Vuokatin ulkoilualueen kartan täältä: https://vuokatti.fi/wp-content/uploads/2020/01/vuokatti_ulkoilualue_2019.pdf

Voit etsiä ja tutustua reitteihin täältä: https://www.outdooractive.com/fi/routes/

Artikkeli jatkuu alla
Laadukkaat vaellusmatkat Eurooppaan Alpeille!
Vaellusmatkat
Artikkeli jatkuu...

Maasto Vuokatissa

Vaellus Vuokatissa on hivenen raskaampaa Etelä-Suomen usein melko tasaisiin reitteihin verrattuna, sillä vaarojen ylitykset tuovat mukanaan jyrkästi nousevia ylämäkiä, sekä erittäin kaltevia alamäkiä. Tämän vuoksi ei kannata ahnehtia kilometrien kanssa ja pakata mukaan esimerkiksi haastavien maastojen vaellukseen tarkoitetut sauvat. Maisemien kannalta maasto on erittäin kaunista, sillä matkalla voi nähdä kaunista järvimaisemaa, ikimetsää, sekä suoalueita.

Artikkeli jatkuu...

Vuokatti vaellus – tapahtuma (Halti Outdoor Weekend)

Halti Outdoor Weekend - Vuokatti

Vuosittain järjestettävä Vuokatti Vaellus on vanhin suomalainen vaellustapahtuma. Nykyisin tapahtuma toimii osana Halti Outdoor Weekend –tapahtumaa, josta löytyy paljon muutakin tekemistä, joten halutessa ohjelmaa riittää useammalle päivälle. Vaellustapahtumassa oma vaellusreitti on mahdollista valita 5km, 12km tai 20km reiteistä ja koko matka vaelletaan porukan kanssa yhdessä. Tapahtuma on hyvä valinta kokemattomallekin vaeltajalle, sillä valmiiksi suunnitellussa reitissä levähdyspaikat ja matkavauhti ovat vaelluksen vetäjän eli ammattilaisen valitsemia.

Vuokatti vaellus -tapahtuman kotisivut: https://www.outdoorweekend.fi/

Artikkeli jatkuu alla
Scandinavian OutdoorScandinavian Outdoor
Artikkeli jatkuu...

Artikkeli jatkuu alla
WeekendbeeWeekendbee
Artikkeli jatkuu...

Pääsy Vuokattiin

Vuokatin vaellusreittien varrelle pääsee lähialueilta helposti bussilla, mutta kauempaa Suomesta on mahdollisuus tulla vaikka lentäen, sillä Kajaanin lentokentältä on vain 40km Vuokattiin. Omalla autolla, sekä juna ja bussi yhdistelmällä pääsee paikalle myös helposti.

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

LomarengasLomarengas
Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll