Vuokatin vaellusreitit Top 5 + Jokavuotinen Vuokatin vaellus 2024

Kainuun Sotkamossa sijaitseva Vuokatti on todella suuri vaaroja sisältävä ulkoilualue. Vuokatissa voi talvisin lasketella ja hiihtää sekä kesäisin myös pyöräillä, mutta tässä artikkelissa käsittelemme laajemmin Vuokatin vaellusmahdollisuuksia sekä Vuokatin Vaellus 2024 -tapahtumaa.

Artikkeli jatkuu...

Vuokatin Vaellus 2024

Vuokatin vaellus 2024

Vuosittain järjestettävä Vuokatin Vaellus on vanhin suomalainen vaellustapahtuma, jota on järjestetty jo vuodesta 1945.

Tänä vuonna Vuokatin Vaellus järjestetään 14.9.2024 ja tapahtuman järjestäjänä toimii Kainuun Liikunta ry.

Vaellustapahtumassa oma vaellusreitti on mahdollista valita 10 km tai 19 km reiteistä ja koko matka vaelletaan porukan kanssa yhdessä.

Tarjolla on myös muutaman kilometrin pituinen Joogavaellus.

Tapahtuma on hyvä valinta kokemattomallekin vaeltajalle, sillä valmiiksi suunnitellussa reitissä levähdyspaikat ja matkavauhti ovat vaelluksen vetäjän eli ammattilaisen valitsemia.

Lisää tietoa: https://endurancekainuu.fi/vuokatin-vaellus/

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Vuokatin vaellusreitit

Vuokatin alueella on monia erilaisia vaellusreittejä, joista voi valita itselle sopivan niin pituuden kuin haastavuutensa osalta.

Vuokatissa on mahdollista tehdä myös pidempiä retkiä yöpyen matkan varrella upeissa maisemissa.

1. UKK-reitti

UKK – reitti Rönköstä Vuokattiin on osa 1 000 km pituista valtakunnallista Urho Kaleva Kekkosen mukaan nimettyä vaellusreittiä, jonka päätepisteet ovat Lieksassa ja Savukoskella.

Koko UKK-reitti kuuluu vielä Euroopan kaukovaellusreittiin E10:n, joka kulkee Nuorgamista aina Ranskan Nizzaan asti.

Vuokatin pätkä tarjoaa taianomaisen kauniit ikimetsien sekä vaarojen maisemat, mutta niiden eteen joutuu tekemään myös töitä.

Reitti sisältää paljon korkeusvaihteluita, joiden nousut ja laskut ovat erittäinkin haastavia. Seuraavana päivänä ainakin tuntee jaloissa jotain tehneensä!

Artikkeli jatkuu alla
Laadukkaat vaellusmatkat Eurooppaan Alpeille!
Vaellusmatkat
Artikkeli jatkuu...

2. Eino Leinon polku – 7 km (vaativa)

Suomalaisen runoilijan Eino Leinon mukaan nimetty vaellusreitti on yksi Vuokatin alueen suosituimpia ja sopii pituutensa mukaan hyvin päiväretkikohteeksi. Maasto on Vuokatinvaaran ylityksen vuoksi melko haastavaa, mutta esimerkiksi UKK-reittiin verrattuna maasto on kokonaisuudessaan helpompaa.

Reitin varrella näkee monia erilaisia maisemia kuten suojeltua ikimetsää, vaarojen järvimaisemaa ja suoalueita.

Osa luontopolkua kulkee pitkin leveää latupohjaa, mutta suurimmaksi osaksi reitti on luonnonpolkua.

3. Lampipolku – 5,5 km (helppo)

Tämä lyhyehkö retkeilyreitti sopii helppokulkuisuutensa takia monenlaisille retkeilijöille. Reitti on lisäksi lähellä majoituspaikkoja, sekä palveluita, joten esimerkiksi vanhemmille ihmisille tämä on täydellinen vaihtoehto.

Maisemat reitillä ovat kuitenkin erittäin kauniit ja matkalla näkee, jopa muinaisia pyyntikuoppia ja tervahautoja.

Lisäksi esimerkiksi vaellus lasten kanssa kannattaa pysäyttää Jäätiönlammen laavulle eväille tai pulahtaa uimaan johonkin matkan varrella olevista lammista.  

Artikkeli jatkuu...

4. Sapporo – 10 km (vaativa)

Tämä aivan matkailukeskuksen ytimessä oleva vaativa polku palkitsee jyrkkien mäkien tallustelijan hulppeilla maisemilla. Reitin puolenvälin tienoilla olevan Keima vaaran ylitys avaa väsyneelle patikoijalle maalauksen omaisen vaarojen ympäröimän järvimaiseman, jossa voi ottaa ikimuistoisen eväspysähdyksen.

Reitin historia on mielenkiintoinen, sillä se on perustettu Japanin vuoden 1972 talviolympialaisia varten harjoitteleville hiihtäjille, sillä reitti matkii haastavuudella olympialaisten hiihtoreittiä. Tästä tulee myös reitin erikoinen nimi Sapporo.

5. Hiidenkierros – 5 km (keskivaativa)

Aivan Vuokatin matkailukeskuksen lähellä sijaitseva reitti Hiidenportin kansallispuistossa esittelee myös Suomen erämaaluonnon kauniita maisemia. Reitti sopii hyväksi päiväretkeksi, sillä kiertoon menee noin 2 tuntia 30minuuttia vauhdista ja evästauoista riippuen.

Maasto reitillä on melko haastavaa, joka kannattaa huomioida retkelle otettavien varusteiden kannalta.

Kansallispuisto on tunnettu pelottavankin näköisistä rotkoista, jossa kallionseinämä laskee pystysuoraan alaspäin jopa kymmeniä metrejä.

Löydät Vuokatin ulkoilualueen kartan täältä.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Maasto Vuokatissa

Vaellus Vuokatissa on hivenen raskaampaa Etelä-Suomen usein melko tasaisiin reitteihin verrattuna, sillä vaarojen ylitykset tuovat mukanaan jyrkästi nousevia ylämäkiä, sekä erittäin kaltevia alamäkiä.

Tämän vuoksi ei kannata ahnehtia kilometrien kanssa ja pakata mukaan esimerkiksi haastavien maastojen vaellukseen tarkoitetut sauvat.

Maisemien kannalta maasto on erittäin kaunista, sillä matkalla voi nähdä kaunista järvimaisemaa, ikimetsää, sekä suoalueita.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Pääsy Vuokattiin

Vuokatin vaellusreittien varrelle pääsee lähialueilta helposti bussilla, mutta kauempaa Suomesta on mahdollisuus tulla vaikka lentäen, sillä Kajaanin lentokentältä on vain 40 km Vuokattiin.

Omalla autolla, sekä juna ja bussi yhdistelmällä pääsee paikalle myös helposti.

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Sivupalkki ja After content

Suomen paras hotelli 2019 & 2020!

Tutustu ja varaa
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll