Sisällysluettelo
Autiotupa on avoin lyhytaikaiseen majoitukseen tarkoitettu maksuton asumus. Autiotuvat Suomessa sijaitsevat yleensä erämaissa, kansallispuistoissa ja retkeilyreittien varrella.
Kaikille kulkijoille avoimia maksuttomia autiotupia ei ole juurikaan muualla maailmassa kuin Suomessa sekä vähäisessä määrin Ruotsissa, Norjassa ja Iso-Britanniassa.
Tiesitkö, että Suomen Lapissa on yli 450 autiotupaa?
Autiotupa on usein vaatimaton rakennus ja tarkoitettu erämaassaa omin voimin liikkuville retkeilijöille. Autiotuvat ovat avoimia, lukitsemattomia yöpymispaikkoja, joissa voi yöpyä yön tai kaksi ilman ennakkovarausta. Tarjolla on myös vuokratupia, jotka täytyy varata etukäteen.
Autiotuvat ja niiden historia
Autiotupa perinne alkoi jo 1700-luvun lopulla, jolloin alettiin rakentaa majoitustiloja kulkureittien varrelle. 1800-luvulla viranomaiset alkoivat rakentaa autiotupia ja myöhemmin 1900-luvulla autiotupia alettiin rakentaa pääasialliseen matkailukäyttöön.
Autiotupia on rakennettu aikoinaan myös poronhoidon ja metsästyksen tarpeisiin.
Suurin osa Suomen autiotuvista on alun perin rakennettu muuta kuin retkeilyä varten – palovartijan asumukseksi, kultakämpäksi, niittoväen suojaksi, rajavartijoiden partiomajaksi, savottakämpän saunaksi, kalakämpäksi tai metsänvartijatilaksi.
Nykyisin Suomen virallisia autiotupia ylläpitää pääasiassa Metsähallitus. Kaikkia autiotupia ei huolleta jatkuvasti ja autiotupien koko vaihtelee myös melkoisesti. Pääosa Suomen autiotuvista sijaitsee Pohjois- ja Itä-Suomessa.
Autiotupien lisäksi muita tupatyyppejä ovat varaustupa, vuokratupa ja päivätupa. Päivätupa kuuluu samaan kategoriaan kuin autiotupa, mutta ne on tarkoitettu päiväretkien levähdyspaikoiksi, ei niinkään yöpymiseen. Lisäksi retkeillessä voi majoittua kammissa, kodassa tai laavussa.
Mikäli haluat kuitenkin varman yösijan, kannattaa vaellukselle varata maksullinen varaustupa tai vuokrakammi autiotuvan sijasta.
Autiotupa ja sen varustelut
Autiotuvat ovat usein vaatimattomia ja ruuhka-aikoina kannattaa ottaa huomioon ettei tupiin aina välttämättä mahdu. Osa autiotuvista saattaa olla varaustupien yhteydessä ja tällöin autiotuvan käyttäjille saattaa olla myös mahdollisuus esimerkiksi saunan käyttöön.
Tarkista kuitenkin aina autiotuvan varustelut ennakkoon ettei tule yllätyksiä. Tupien varustelussa on eroja ja osa autiotuvista on kooltaan hyvinkin pieniä.
Mukaan kannattaa varata aina oma makuualusta, makuupussi ja tyyny.
Autiotuvat Suomessa – tavallisimmat varustelut
Autiotuvat ovat yleensä melko vähäisesti varusteltuja, mutta nämä kuuluvat yleisesti ottaen perusvarusteluun:
- Makuulaverit
- Pöytä ja penkit
- Keittoastiat
- Kamiina
- Kuivakäymälä
- Joskus kaasuliesi
- Polttopuut
- Saha ja kirves
Suomen Autiotuvat -kirja
Joel Ahola ja Jouni Laaksonen ovat yhdessä kirjoittaneet ja kuvittaneet Suomen autiotupa -oppaan. Autiotupa kirjaan on kerätty 520 asumiskelpoisen autiotuvan tiedot, jotka perustuvat vahvasti kirjailijoiden omakohtaisiin kokemuksiin autiotuvissa.
Jokaisesta autiotuvasta kerrotaan varustelu, koko ja sijainti. Autiotuvat -kirjasta löytyy niin Metsähallituksen autiotuvat kuin muutkin erämaiden, syrjäisten metsäkulmien ja saarten autiotuvat. Autiotupa oppaasta löytyy myös tietoa Etelä-Suomen autiotuvista.
Autiotuvat – Ohjeita retkeilijöille autiotupien käyttöön
Autiotupien käyttö on jokaisen retkeilijän omalla vastuulla ja kaikkien toivotaan kunnioittavan seuraavia majoittujia ja jättämään autiotupa samaan kuntoon kuin itse sinne tullessa.
Tässä muutamia juttuja:
- Autiotupa on tarkoitettu jalkaisin tai muulla tavoin omin voimin liikkuvien yksityishenkilöiden tilapäiseen levähdys tai yöpymis käyttöön.
- Autiotupien käyttö matkailun liiketoiminnassa ei ole sallittua, mutta tupia voidaan käyttää taukopaikkana Metsähallituksen luvalla.
- Osassa autiotupia on tupakohtainen kansio, johon tulee tutustua.
- Tarkista autiotuvan tulisijan kunto ennen tulen sytytystä ja käytä polttopuita säästellen.
- Autiotuvassa on suositeltavaa keittää muu käyttövesi ja luonnonvesi ennen juomavedeksi käyttöä.
- Anna tilaa uusille tulijoille, viimeksi tulleilla on etusija yöpyä autiotuvassa. Älä häiritse muita autiotuvan käyttäjiä.
- Tarkista aina ennakkoon saako autiotupaan tuoda lemmikkieläimiä.
- Noudata autiotuvan jäte- ja kierrätysohjeita.
- Jätä vieraskirjaan nimesi, havaintosi ja seuraava retkikohteesi.
- Pilko polttopuut valmiiksi seuraavalle ja siivoa autiotupa ja sen ympäristö. Sulje myös ovet ja ikkunat huolellisesti.
Suomen Autiotuvat kartalla
Löydät kattavan listauksen kaikista Suomen autiotuvista netistä. Esimerkiksi Retkikartasta näet missä ja minkä reittien varrella autiotuvat sijaitsevat ja voit tutustua autiotupien varusteluun. Sivuilta löydät myös tarkat koordinaatit miten löytää autiotuvalle.
Selaa autiotupia täällä: https://www.retkikartta.fi/
Suuret autiotuvat Suomessa
Suomesta löytyy muutama autiotupa, jotka majoittavat hieman isommankin porukan kerralla:
- Luirojärven autiotupa Urho Kekkosen kansallispuistossa, 14 hengen nukkumatilat ja pihasauna. Autiotupa tunnetaan myös nimellä Luirojärven Hiltton.
- Jussinkämpän autiotupa Oulangan kansallispuistossa, 20 hengen nukkumatilat
- Ansakämpän autiotupa Oulangan kansallispuistossa, 20 hengen nukkumatilat (valmistunut 2000-luvulla)
Autiotupa on mainio tapa yöpyä luonnon helmassa
Autiotupa on varmasti monille retkeilijöille ennestään tuttu, mutta jos et ole vielä kokenut yöpymistä autiotuvassa, kannattaa ehdottomasti ottaa tämä vaihtoehto huomioon seuraavaa patikointi retkeä suunnitellessa! Se on telttailun lisäksi todella hyvä vaihtoehto, varsinkin kylmempinä aikoina.