Kolin reitit tarjoavat vaellusta upeissa maisemissa

Kolin kansallispuiston maisemat huokuvat koskematonta kauneutta ja monipuoliset Kolin reitit tarjoavatkin retkeilijöille Suomen parhaimpia vaellusmaisemia.

Kolin kansallispuiston reitit ovat ainutlaatuisia ympäröivän luonnon monimuotoisen geologian ja suurien korkeuserojen vuoksi.

Kolin vaellusreiteistä voi valita mieluisan reitin alkaen kilometrin pituisista luontopoluista aina pisimpään 61 kilometrin pituiseen vaellukseen. Kolin kansallispuiston reiteistä löytyy yhteensä 80 kilometriä merkittyjä polkuja.

Kolin kansallispuiston reitit on helposti saavutettavissa ja esimerkiksi Joensuusta löytyy lähin lentoasema, ja Joensuu Koli reitti on helposti kuljettavissa kimppataksilla tai bussilla.

Omalla autollakin saavutat Kolin reitit näppärästi ja alueelta löytyy paljon parkkialueita.

Artikkeli jatkuu...

Kolin tunnetuimmat reitit

Kolilla vaeltaminen

Huippujen kierros ja Sataman polku kuuluvat suosituimpiin reitteihin Kolilla.

Tunnetuimmat näkymät avautuvat Ukko-, Akka- ja Paha-Kolilta sekä Mäkrältä, mutta upeita näköalapaikkoja on lähes jokaisen vaaran huipulla.

Luontokeskus Ukko antaa opastusta kansallispuiston reiteille ja sieltä voit napata mukaasi myös Kolin kansallispuiston kartan.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Kolin parhaat maisemareitit

Kolin maisemareitit

 1. Kolin huippujen kierros: Suosittu 1,4 kilometrin pituinen rengasreitti, jonka kulkuaika on puolisen tuntia. Kolin kolmen upeimman maisematasanteen kautta kiertävä reitti on ehdottomasti kokemisen arvoinen vaellusreitti. Reitti on portaaton ja suurelta osin kuljettavissa myös lastenvaunujen kanssa. Reitti on parhaimmillaan ja turvallisimmillaan sulan maan aikaan.
 2. Ukko-Koli: 800 metrin pituinen reitti, jonka kulkuaika on alle puoli tuntia sulan maan aikaan. Reitti on kuljettavissa myös lastenvaunuilla Ukko-Kolin portaattomalle näköalatasanteelle saakka. Reitti on kuljettavissa myös talvisin, jolloin suositellaan lumikenkiä.
 3. Akka-Koli: 800 metrin pituinen reitti, jonka kulkuaika on alle puoli tuntia. Reitti on parhaimmillaan sulan maan aikaan ja myös turvallinen kulkea vaunujen kanssa Hiljaisuuden temppelille saakka.
 4. Paha-Koli: 1,2 kilometriä pitkä reitti ja reitin kulkee alle puolessa tunnissa. Tämä on helppokulkuinen reitti ja on myös parhaillaan sulan maan aikaan.
 5. Sataman Polku: Tämä 4,2 kilometriä pitkä reitti on suosittu ja sitä pidetään mahdollisesti Suomen vanhimpana virallisena luontopolkuna. Reitin varrelta löytyy useita tunnettuja nähtävyyksiä ja reitti on parhaillaan sulan maan aikaan. Kannattaa ottaa huomioon, että reitti on haastava ja sen varrella on jyrkkiä rinteitä.

Kartat

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Luontopolut osana Kolin reitistöä

Kolin luontopolut ovat mainio tapa tutustua Kolin maisemiin ja luontoon.

Kolin vanhoista maatiloista kiinnostuneiden kannattaa suunnata Kasken Kierrokselle, jossa pääsee aitoon maalaistunnelmaan.

Paimenen polku puolestaan tuo retkelle karua ja rehevää metsäluontoa sekä fyysistä haastetta. Maisemat ovat kauneimmillaan auringon noustessa ja laskiessa.

Ennallistajan polku tarjoaa esityksen Kolin metsäluonnon ennallistamismenetelmistä ja esimerkkejä perinneympäristön luonnonhoidosta. Reitti on haastava.

Kolinuuron kierros taas vie vaeltajan Suomen vanhimpien kallioperien äärelle. Hienoista maisemistaan tunnettu reitti esittelee matkan varrella paikoin uskomattoman hienoja jääkauden jälkiä. Kolinuuron kierros avaa alueen geologisia ilmiöitä kaikista Kolin reiteistä parhaiten.

Kolin muut rengasreitit

 • Kolin kulttuuriympäristöt
 • Kolin kesäkahvilakierros
 • Mäkrän polku
Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Kolin vaellusreitit

Kolin vaellusreitit

Herajärven kierros on Kolin tunnetuin vaellusreitti. Reitin pituus on 30-61 kilometriä ja sen vaellukseen kannattaa reitin pituuden mukaan varata 3-4 päivää.

Herajärven kierros on vaativa vaellusreitti erityisesti hidaskulkuisuuden ja korkeuserojen takia.

Reitti kulkee Kolin kansallispuiston halki ja kiertää Herajärven. Matkan varrella voi ihastella metsäisiä vaaroja ja Pohjois-Karjalan monimuotoista luontoa. Reitin varressa on useita mahtavia näköalapaikkoja ja se on parhaimmillaan lumettomaan aikaan.

Yöpyminen Kolin kansallispuistossa vaeltaessa on helppoa vuokraamalla esimerkiksi mökki.

Nämä ovat siis Kolin reittivaihtoehtoja:

 • Maisemareitit
 • Luontopolut
 • Rengasreitit
 • Vaellusreitit
 • Venereitit
 • Pyöräilyreitit
 • Ratsastusreitit
 • Hiihtoladut ja talvireitit
 • Lumikenkäilyreitit
 • Moottorikelkkareitit

Talvella monet Kolin reitit ovat kuljettavissa lumikengillä ja uria pitkin voi myös kävellä.

Lue sivuiltamme lisää mitä vaellus Kolilla tarjoaa.

Lue myös nämä

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll