Sisällysluettelo
Hiidenkirnu on luonnon muovaama symmetrinen kolo kalliossa, joista suurin osa on syntynyt jo jääkaudella. Jotkut hiidenkirnut ovat syvyydeltään jopa useita metrejä.
Hiidenkirnut ovat syntyneet yleisimmin jäätikköjen sulamisveden pyörittäessä isoa kiveä paikallaan, jolloin on muodostunut kallioon symmetrisiä sileäreunaisia koloja.
Hiidenkirnuja löytyy eri puolilta Suomea ja ne ovat upeita luonnon muovaamia taideteoksia. Hiidenkirnut ovat myös suosittuja matkailunähtävyyksiä.
Hiidenkirnut Suomessa TOP 6
Suomessa on tiettävästi ainaki 2000 hiidenkirnua, mutta tarkkaa määrä ei kuitenkaan ole tiedossa sillä hiidenkirnuista ei ole tehty paljoa tutkimusta. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 5000.
Suurin osa hiidenkirnuista sijaitsee Etelä-Suomessa, Pohjois-Suomessa vain pieni osa. Pohjois-Suomessa poikkeuksen tekee Rautiosaaren kylässä sijaitseva yksi Suomen tunnetuimmista hiidenkirnu alueista, jonka löydät alempaa.
Katso alta Suomen tunnetuimmat hiidenkirnu esiintymät:
1. Askolan hiidenkirnut: maamme laajin esiintymä
Askolan hiidenkirnut löytyvät Uudenmaan alueelta Askolasta. Tämä on toistaiseksi Suomen laajin hiidenkirnu esiintymä, jossa on kaikkiaan 20 hiidenkirnua.
Hiidenkirnut Askolassa on helppo löytää seuraten opasteita Askola-Pukkila tieltä. Varsinainen hiidenkirnualue löytyy kallion rinteestä, jonne kuljetaan portaita pitkin. Parkkialueelta hiidenrkinuille on vain noin 500 metrin matka.
Askolan suurin hiidenkirnu on nimeltään Jättiläisen kuhnepytty, joka on syvyydeltään jopa 10,3 metriä ja leveydeltään 4,2 metriä.
2. Aholanvaaran hiidenkirnut – Täältä löytyy Suomen suurin hiidenkirnu
Kuva: Jarkko Iso-Heiko, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons
Aholanvaaran hiidenkirnut löytyvät Pohjois-Suomesta Sallan kunnasta.
Aholanvaarassa on tiettävästi Suomen suurin hiidenkirnu joka on nimetty Juomapadaksi.
Juomapadan syvyys on jopa 13 metriä ja halkaisija on 13-15,5 metriä tehden siitä tilavuudeltaan Suomen suurimman hiidenkirnun. Juomapata sijoittuu myös maailman kolmen suurimman hiidenkirnun joukkoon.
Juomapadan lisäksi Aholanvaarasta löytyy kolme muuta hiidenkirnua.
3. Pihlajamäen hiidenkirnut Helsingissä
Kuva: Pöllö, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
Helsingistä Pihlajamäestä löytyy Suomen vanhimmat tunnetut hiidenkirnut. Pihlajamäen hiidenkirnut ovat ainakin 50 0000 vuotta vanhoja, ja ainoat hiidenkirnut, jotka ovat syventyneet jo ennen viimeistä jäätiköitymistä. Hiidenkirnut löydettiin jo 1990-luvun alussa.
Pihlajamäestä löytyy kaksi hiidenkirnua. Näistä suurin on nimeltä Aarnipata, joka on 8,45 metriä syvä ja halkaisijaltaan 6,9 metriä.
4. Hiidenkirnu Rovaniemi – Sukulanrakan hiidenkirnuja on 14
Rovaniemeltä 20 kilometriä lounaaseen löytyy Rautiosaaren kylä, jossa on yksi Suomen tunnetuimmista hiidenkirnuesiintymistä. Sukulanrakan hiidenkirnut ovat valtakunnallisesti merkittäviä ja niitä on alueella 14.
Sukulanrakan hiidenkirnut syntyivät jo 10-11 000 vuotta sitten. Suurin Sukulanrakan hiidenkirnuista on syvyydeltään jopa 15 metriä ja leveydeltään 8 metriä. Alueen suurin hiidenkirnu tunnetaan nimellä Paholaisen Liemikirnu.
5. Pursialan hiidenkirnu Mikkelissä
Kuva: Heikki Siltala, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Mikkelistä löytyvä hiidenkirnu on syntynyt jopa 9 000 vuotta sitten ja se on syvyydeltään 8 metriä, tehden siitä Suomen neljänneksi suurimman hiidenkirnun.
6. Halikon Pirunvuoren hiidenkirnu (Vartsala)
Kuva: Johanna Amnelin (Botseri), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Myös Salon Halikosta löytyy kaunis hiidenkirnu. Hiidenkirnu sijaitsee Pirunvuorella ja sinne on hyvät opasteet Nuottamäentieltä alkaen. Pirunvuoren hiidenkirnu on syvyydeltään 5,5 metriä ja halkaisijaltaan 2,5 metriä.
Hiidenkirnuja löytyy myös muualta
Hiidenkirnuja esiintyy useissa eri kaupungeissa ympäri Suomea. Yllämainitut ovat näistä tunnetuimpia ja suurimpia hiidenkirnuja Suomessa.
Etelä-Suomessa esiintymiä on runsaimmin, varsinkin Uudenmaan alueella. Esimerkiksi Helsingissä on yhteensä jopa 12 aluetta ja Espoossa 10. Espoossa hiidenkirnut voi löytää esimerkiksi Nuuksion Kansallispuistosta. Hiidenkirnuja löytyy myös mielenkiintoisesta ympäristöstä Imatrankosken Kruununpuistosta.
Hiidenkirnuja esiintyy Suomen lisäksi myös muissa maissa, varsinkin graniittiin pohjautuvassa kallioperässä virtaavissa koskissa ja joissa. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa on upeita hiidenkirnuja Blyde River Canyonissa. Hiidenkirnut ovat myös yleisiä esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa.
Katso myös nämä hiidenkirnu esiintymät maailmalla:
- The Gletscher Garten Itävallassa
- Helvete Naturpark Norjassa
Suomen hiidenkirnut kartalla
Huom. Osa hiidenkirnujen sijainneista eivät ole täysin tarkkoja eli ovat suuntaa antavia.