Sisällysluettelo
Yöpyminen teltassa talvella on unohtumaton kokemus. Telttailu talvella on mahdollista, kunhan muistaa huomioida muutaman tärkeän seikan.
Tässä vinkit, joiden avulla ulkona nukkuminen talvella onnistuu turvallisesti ja voit nauttia talvisesta tähtitaivaasta.
Missä telttailu talvella onnistuu?
Yöpyminen teltassa talvella onnistuu hyvin monissa paikoissa. Telttapaikan valintaan tulee kiinnittää toki hieman enemmän huomiota, sillä lumikinokset voivat tehdä osan maastosta vaikeaksi teltan pystyttämiseen.
Telttapaikan tulee olla suojaisa, mutta esimerkiksi liian tiheään metsään ei telttaa kannata talvella pystyttää. Puista voi nimittäin tippua lunta teltan päälle.
Suomen kansallispuistot ja luonnonpuistot ovat erinomaisia retkeilykohteita talvellakin. Monista puistoista löytyy merkittyjä telttapaikkoja, joiden yhteydestä voit löytää muun muassa tulentekopaikat. Täältä löydät lisää tietoja kansallispuistoista talvella.
Voit toki telttailla talvella niiden ulkopuolellakin ohjeistuksen mukaan, mutta tällöin on hyvä olla enemmän kokemusta, varsinkin talvella telttailusta.
Telttapaikan valmistaminen yöpymiseen
Jotta teltan pystytys talvella onnistuu helposti ja turvallisesti, kannattaa valitun telttapaikan maasto tallata tasaiseksi. Lumi tampataan, jotta tampattu alue muuttuu kovaksi ja tasaiseksi.
Tämä mahdollistaa helpomman teltan kiinnittämisen. Voit tampata haluamasi alueen vaikka suksilla tai lumikengillä.
Teltan pohjalle voi halutessa laittaa routamaton. Tämä eristää teltan pohjan ja tasoittaa myös valitsemasi alueen.
Voit käyttää routamattona solumuovimattoa tai avaruushuopaa. Saat teltan lämpimäksi myös hyödyntämällä lumivalleja. Lumipenkka voi estää tuulen tuiverruksen, joten voit kasata sellaisen tuuliselle puolelle.
Tarvittavat talvitelttailun varusteet
Telttailu talvella vaatii oikeanlaiset varusteet. Lämpötila on talvella tietenkin todella kylmä, joten teltan lämpimänä pitäminen on yksi tärkeimpiä talvitelttailun päämääriä.
Talviteltta
Yöpyminen teltassa talvella onnistuu niin perinteisissä teltoissa, että juuri talvitelttailuun tarkoitetuilla teltoilla. Mikäli yövyt perusteltassa, tulee makuupussin valintaan kiinnittää enemmän huomiota. Tällöin lämpimänä pysyminen on makuupussin tehtävä.
Talvella telttailuun on hyvä valita tunneliteltta tai kupoliteltta.
Mutta voit myös valita erityisen talviteltan, joka yleensä tarkoittaa puolijoukkuetelttaa ja kamiinaa. Tämä soveltuu isommalle porukalle ja teltan kamiinassa palaa tuli läpi yön, jonka avulla talvitelttailun lämmitys onnistuu näppärästi.
Tulen palaessa jonkun yöpyjistä tulee toimia aina kipinämikkona, sillä tulta ei koskaan tule jättää palamaan ilman valvontaa.
Teltan pystyttämiseen käytetään yleensä lumikiiloja. Ne ovat pidempiä ja leveämpiä kuin perinteiset telttakiilat, joiden avulla teltta pysyy varmemmin paikallaan.
Talvimakuupussi
Toinen tärkeä talvitelttailun osanen on tietenkin makuupussi.
Kannattaa valita talvimakuupussi ulkona nukkumiseen talvella, jotta pysyt lämpimänä.
Voit lukea talvimakuupussin valinnasta lisää sivuiltamme yllä olevan linkin kautta.
Muut varusteet talvitelttailuun
Jotta telttailu talvella onnistuu mukavasti, pidä mielessä myös nämä talvitelttailun ohjeet:
- Lämpimät retkivaatteet – Suosi kerrospukeutumista ja hengittäviä vaatteita. Merinovillavaatteet (huom. Mulesing), lampaanvillasta tehdyt vaatteet ja fleece-asut ovat hyviä.
- Kengät – Millä tahansa vaelluksella, eräretkellä tai muulla, niin yksi tärkeimmistä asioista on hyvät kengät. Talvella telttailuun hyvät ovat esim. lämpimät hyvät vaelluskengät.
- Lisävarusteita – Hyvä esimerkki tällaisesta voisi olla esim. vaellussauvat, joissa on piikit.
- Kuumavesipullo – joka voi olla mukava lisämakuupussiin.
- Otsalamppu ja/tai leirivalo – Talvella luonnossa on tietenkin huomattavasti pimeämpää ja valon määrä vähenee jo iltapäivästä. Ota mukaan otsalamppu ja varavaloja, jotta pystyt toimimaan myös pimeän tullen.
- Retkikeitin – jolla valmistaa ruokaa, keittää juomavettä sekä mahdollisesti lämmittää telttaa ja vaatteita. Esim. risukeitin, mutta tällöin ota mukaan sytykkeitä ja kuivaa puuta.
- Paperikartta ja kompassi – Älä luota suunnistamisessa vain teknologiaan, vaan ota mukaan myös perinteinen paperikartta ja kompassi, jotta voit suunnistaa luonnossa ja suojaa ne kosteudelta esim. muovitaskuun.
Mukaan tulee tietenkin ottaa ruokaa, juomaa sekä mahdollinen retkikirves tulentekoon.
Sivuiltamme löydät myös kattavan listan siitä, mitä ottaa vaellukselle mukaan.
Mitä muuta talvitelttailu vaatii?
Jotta talvitelttailu onnistuu mahdollisimman mukavasti, pidä mielessä vielä muutama juttu.
Harjoittele teltan pystyttämistä ennen retkelle lähtöä. Teltan pystyttäminen kylmässä ja mahdollisesti hämärämmässä säässä on vaikeampaa. Sitä kannattaa siis ehdottomasti harjoitella kotipihalla ennen retkeilemään lähteä. Näin homma onnistuu nopeammin.
Muista myös pitää varusteet kuivana telttaillessa. Kosteuden estäminen on teltan lämmityksessä talvella kaikista tärkeintä. Pidä siis varusteet kuivana.
Teltta tulee tuulettaa hyvin yön jälkeen ennen sen kokoamista. Makuupussin voi avata kuivumaan talviaurinkoon tai kuivattaa sitä varovasti nuotion läheisyydessä.
Telttailu talvella on todella mieleenpainuva kokemus.
Oikeiden varusteiden ja asenteen kanssa vietät taatusti upeita öitä talvisen tähtitaivaan alla!