Vaellus lasten kanssa – Lähde vaeltamaan lasten kanssa

Vaellus on erinomainen harrastus. Vaeltaessa pääsee näkemään Suomen kaunista luontoa sen moninaisuudessaan. Ja mikä parasta, niin vaeltamaan pääsee lisäksi monissa eri paikoissa ympäri Suomen ja voit nauttia niin merkatuista reiteistä, että lähteä luontoon omatoimisesti. Mikä kivointa, vaellus lasten kanssa on myös mahdollista!

Tässä vinkit, joiden avulla voitte suunnata vaeltamaan lasten kanssa ja nauttimaan maamme puhtaasta luonnosta koko perheen voimin.

Artikkeli jatkuu...

Suunnittele vaellus lasten kanssa huolella

Vaelluksen suunnittelu on aina tietenkin tärkeää, mutta on erityisen hyvä käyttää aikaa vaelluksen suunnitteluun, kun suuntaat vaeltamaan lasten kanssa. Tärkeintä on huomioida niin lapsen aiempi vaelluskokemus, jaksaminen sekä tietenkin maaston vaativuus.

Suomesta löytyy runsaasti luontopolkuja, jotka ovat helppo kiertää lastenvaunujenkin ja rattaiden kanssa. Nämä ovatkin erinomainen tapa aloittaa vaeltaminen lasten kanssa, varsikin jos lapset ovat pieniä.

Alle kouluikäiset voivat kulkea yleensä noin 5-7 kilometriä helpossa maastossa. 10-vuotiaat taas voivat taivaltaa jopa 10 kilometriä. Aina on tietenkin hyvä aloittaa vaatimattomasti ja lisätä sitten matkan pituuksia lapsen jaksamisen mukaan.

Aikaa on hyvä varata riittävästi pienimpiinkin matkoihin. Vaelluksen aikana on kiva välillä pysähtyä ihastelemaan luontoa sekä nauttimaan vaikkapa retkieväitä.

Patikointi lasten kanssa onnistuu niin päiväretkinä, että yöllisinä vaelluksina. Lasten kanssa voi harjoitella luonnossa liikkumista ja esimerkiksi yöpymistä ihan vaikka omalla pihalla. Makuupussissa voi nukkua jopa sisällä, jolloin voi tutustua hieman vaelluksen tunnelmaan, varsinkin jos suunnitelmissa on yön yli kestävä vaellus.

Telttailu lasten kanssa voi olla pienemmille melkoinen elämys, mutta sitä on hyvä harjoitella ensin tutuissa ympäristöissä.

Artikkeli jatkuu alla
Laadukkaat vaellusmatkat Eurooppaan Alpeille!
Vaellusmatkat
Artikkeli jatkuu...

Lasten kanssa vaeltaessa varusteet ovat tärkeässä roolissa

Yksi vaelluksen tärkeimpiä asioita on tietenkin oikeanlainen varustelu. Hyvät varusteet takaavat onnistuneen sekä turvallisen retken. On hyvä siis löytää sopivat kengät sekä pukea riittävästi vaatetta.

Pienten lasten kanssa on hyvä olla yksi vaatekerta enemmän mukana sekä tietysti vaihtovaatteita varalle. Muista ottaa myös vuodenaika ja sään vaihtelut huomioon.

Jos esimerkiksi lähdet Lappiin vaeltamaan syksyllä voi sää vaihdella päivän aikana melkoisesti.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Mitä tehdä lasten kanssa vaelluksella?

Lasten kanssa vaellus voi sisältää monenlaista hauskaa tekemistä. Jo pelkkä käveleminen luonnossa sekä eväiden nauttiminen on toki melkoinen elämys.

Mutta erilaista tekemistä riittää kuten vaikkapa:

  • Marjojen tai sienten kerääminen syötäväksi
  • Erilaisten kasvien ja eläinten tunnistaminen
  • Erätaitojen opettelu, kuten vaikkapa nuotion sytyttäminen ilman tulitikkuja
  • Valokuvien ottaminen

Lapset kannattaa ottaa mukaan myös eväiden valmistamiseen. Isompien lasten kanssa voi harjoitella juurikin nuotion sytyttämistä ja vaikkapa retkieväiden valmistamista. Lisäksi voitte kokeille pehmeän puun veistämistä ja muita vaellustaitoja.

Tärkeää on myös muistaa tietenkin opettaa lapselle tärkeitä käyttäytymissääntöjä! Niihin kuuluvat muun muassa luonnon suojeleminen roskaamiselta, eli omat roskat tulee pakataan aina reppuun, jos roskista ei ole lähettyvillä.

Lisäksi on hyvä tietysti oppia tunnistamaan esimerkiksi myrkyllisiä ja kasveja sekä sieniä.

Myös jokamiehenoikeudet kannattaa opettaa lapsille: https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Jokamiehenoikeudet(16989)

Kannattaa myös varmistaa, että lapset muistavat pysyä aina aikuisen näköpiirissä. On ehdottoman tärkeä neuvoa lasta toimimaan oikein mahdollisen eksymisen kannalta jo ennen matkaa. Eksyttäessä tulee aina hakeutua suojaan, mutta ei piiloutua sekä pysyä yhdessä kohdin.

Minne vaeltamaan lasten kanssa?

Vaeltamaan lasten kanssa

Vaellus lasten kanssa onnistuu lähes missä tahansa luonnossa. Vaellus on helppo aloittaa vaikkapa ihan lähipuistossa ja metsissä, jolloin ympäristö on lapselle tuttua ja esimerkiksi kotiin on helppo palata tarvittaessa.

Mutta kuten mainittua, Suomen luonto tarjoaa runsaasti erilaisia mahdollisuuksia. Muun muassa kansallispuistojen yhteydestä löytyy runsaasti erilaisia reittejä, jotka ovat opastettuja. Niiden joukossa on helppokulkuisia polkuja esimerkiksi lapsiperheille.

Kannattaa siis tutustua kansallispuistojen tarjoamiin mahdollisuuksiin, kun suunnittelet vaellusta lasten kanssa.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Suomen parhaat vaellusreitit lasten kanssa voivat viedä esimerkiksi:

  • Lappiin, jossa Saariselän vaellus lasten kanssa on hyvä idea.
  • Pohjois-Karjalaan kokeilemaan Kolin vaellusta lasten kanssa.
  • Pirkanmaalle vaeltamaan lasten kanssa Seitsemisen kansallispuistoon.

Paras vaellusreitti on tietenkin aina sellainen, joka sopii juuri teidän perheelle ja lapsille. Vaellus lasten kanssa onnistuu näiden vinkkien avulla.

Harrastus on erinomainen tapa opettaa lapset arvostamaan Suomen kaunista luontoa!

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll