LomarengasLomarengas

Yötön yö – Koe vaikuttava keskiyön aurinko kesällä Lapissa

Yötön yö eli keskiyön aurinko on monelle suomalaiselle varsin tuttu käsite, ja sen on kokenut varmasti moni Suomessa asuva tai joskus asunut.

Yötön yö on luonnonilmiö, jolla viitataan siis keskiyön aurinkoon, jolloin aurinko ei laske lainkaan horisontin taakse. Tämä erikoinen ilmiö johtuu maapallon pyörimisakselin kaltevuudesta sen kiertorataan nähden.

Artikkeli jatkuu alla
Löydä tarjouksia Lapin majoituksiin ja lähde kokemaan yötön yö!
Lapin joulu
Artikkeli jatkuu...

Yötön yö on luonnonilmiö, jota tavataan ainoastaan napapiireillä ja sitä korkeammilla leveysasteilla. Ilmiö kestää pidempään, kun ollaan lähempänä napa-alueita.

Yöttömän yön raja Suomessa kulkee noin asteen verran napapiirin eteläpuolella, joka osuu Kemi-Kuusamo -akselille.

Yötön yö on upea ilmiö – Missä sen voi kokea?

Koe yötön yö

Yötön yö eli keskiyön aurinko, koetaan parhaiten Suomen Lapissa. Esimerkiksi Nuorgam, joka on Suomen pohjoisin kohta, on hyvä paikka kokea keskiyön aurinko.

Yötön yö Nuorgamissa kestää yhtäjaksoisesti 74 päivän ajan.

Lapin yötön yö on upea kokemus, jota ei kannata jättää välistä. Yötön yö koetaan lähinnä vain pohjoisen napapiirin alueella, sillä eteläisen napapiirin eteläpuolella ei ole pysyvää ihmisasutusta.

Yötön yö koetaan helpoiten siis pohjoisella napapiirin alueilla Suomessa Kemi-Kuusamo akselin yläpuolella.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Suomen lisäksi yötön yö on mahdollista kokea:

  • Ruotsissa
  • Norjassa
  • Venäjällä
  • Islannissa
  • Kanadassa
  • Alaskassa
  • Grönlannissa

Yötön yö on kuitenkin varsin hankala havaita todellisuudessa, sillä esimerkiksi eteläisessä Suomessakin voivat kesäyöt vaikuttaa täysin samalta kuin yötön yö. Tämä johtuu siitä, että aurinko laskee vain hetkeksi, jolloin ei tule lainkaan täysin pimeää.

Todellinen yötön yö koetaan siis kuitenkin vain pohjoisessa osassa pallonpuoliskoa, Suomessa siis vain Lapissa.

Yötön yö – Mistä se johtuu?

Keskiyön aurinko johtuu maapallon pyörimisakselin kaltevuudesta sen kiertorataan nähden.

Tämän vuoksi maapallon pohjoinen puolisko on kesällä kallistuneena aurinkoon päin, jolloin aurinko ei laske ollenkaan horisontin alapuolelle.

Vastaavasti talvisin pohjoinen pallonpuolisko kallistuu pois auringosta, jolloin pohjoisessa koetaan yöttömän yön vastakohta, eli kaamos.

Kuinka kauan yötön yö kestää?

Suomen pohjoisosissa yötön yö voi kestää todella pitkään. Pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa kesto on jopa 74 päivää yhtäjaksoisesti, eli noin kaksi ja puoli kuukautta.

Nuorgamissa yötön yö alkaa yleensä toukokuun puolivälissä, ja päättyy heinäkuun lopussa (viime vuonna (2021) 29.7). Muualla napapiirin pohjoispuolella olevissa kaupungeissa yötön yö päättyy yleensä jo hieman aiemmin. Esimerkiksi yötön yö Inarissa päättyi jo 23.7, ja Utsjoella päivää ennen kuin Nuorgamissa.

Lapin muilla paikkakunnilla yötön yö saattaa kestää hyvinkin eri aikoja, mutta yötön yö kestää silti aina yhtä pitkän ajan joka vuosi. Vain päivämäärät saattavat vaihdella tietysti esimerkiksi karkausvuosien välillä.

Suomessa vuoden valoisin ja samalla pisin päivä ajoittuu kesäpäivänseisaukseen. Kesäpäivänseisaus tapahtuu 20.-22. kesäkuuta. Tällöin Suomessa on tapana usein juhlia keskikesän juhlaa, eli Juhannusta.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Yötön yö Lapissa on unohtumaton kokemus

Yöttömän yön taikaa

Yötön yö on eriskummallinen ilmiö varsinkin, jos sitä ei ole ennen kokenut. Kun aurinko ei laske lainkaan, saattaa olla vaikea esimerkiksi nukahtaa. Tosin keskiyön aurinko mahdollistaa monet aktiviteetit myös yön pikkutunneilla.

Yötön yö on maaginen kokemus ja se mahdollistaa esimerkiksi vaeltamisen keskellä yötä. Mikä olisikaan upeampi kokemus kuin kiivetä vaikkapa Salla tunturin huipulle keskellä yötä, tai lähteä öiselle souturetkelle?

Keskiyön aurinko mahdollistaa mieleenpainuvat kokemukset keskikesän Lapissa.

Pohjois-Lapista löytyy useampia upeita retkikohteita ja kansallispuistoja, joihin voi suunnitella kivan kesäreissun ja nauttia samalla yöttömän yön tunnelmasta.

Lähde siis kesällä Lappiin ja koe unohtumaton yötön yön keskiyön auringossa!

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll