LomarengasLomarengas

Suomen kartanot tutustuttavat menneisiin aikoihin

Saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Kartanot eivät ehkä ole ihan ensimmäisiä asioita, joita Suomeen tulee yhdistettyjä. Kotimaastamme löytyy kuitenkin melko paljon kartanoita ja mikä mukavinta, niin suurimpaan osaan Suomen kartanoista pääsee tutustumaan. Suomen kartanot ovatkin erinomaista lomaohjelmaa läpi vuoden!

Mitä kartanot oikein ovat?

Kartano tuo tietenkin mieleen suuren ja hienon rakennuksen. Mitään tarkkaa määritelmää kartanolle ei suomalainen kiinteistöjärjestelmä kuitenkaan tunne.

Suomenkielen sana juontaa ruotsinkielen ”herrgård” sanasta. ”Gård” tarkoittaa muun muassa pihaa, tarhaa tai linnoitusta ja monet suomalaiset kartanot ovatkin juuri Ruotsin vallan ajalta.

Suomessa kartanoihin on vuosien saatossa luettu:

  • Säterit, joiden omistajat olivat vapautettu ratsupalvelusta
  • Kuninkaan omistamat kruununkartanot
  • Erilaiset säätyläisten omistamat suurtilat

Mutta kuten mainittua, kiinteistöjärjestelmässä ei ole virallista määritelmää kartanolle, vaikka käsite elääkin yhä. Käsitteellä on hyvin yläluokkaan ja hienoihin rakennuksiin liitettävä käsite.

Varsinkin vanha kansa on usein puhunut kartanoista isojen talojen ja tilojen kohdalla.

Kuuluupa kartano edelleen tiettyjen alueiden puhekieleen ja usein sillä tarkoitetaan juurikin isoa taloa ja piha-aluetta.

Artikkeli jatkuu alla
HintaopasHintaopas
Artikkeli jatkuu...

Missä Suomen kartanot sijaitsevat?

Kartanot Suomessa

Koska Suomen kartanoiden historia liittyy vahvasti säätyyn sekä juuri Ruotsin vallan ajan taloudelliseen tilanteeseen, löytyvät monet suomalaiset kartanot alueilta, joilla on laajasti aatelista historiaa. Vilkaise Suomen kartanot kartalla ja huomaat, että lukumääräisesti kartanot ovat keskittyneet Etelä-Suomeen.

Kunnista erityismaininnan ansaitsevat kartanot Porvoossa ja Vihdissä, sillä molemmista löytyy runsaasti kartanoita. Kartanot Uudellamaalla ovatkin hyvä tapa lähteä ihastelemaan menneitä aikoja.

Kartanoita löytyy kuitenkin ympäri Suomea, joten tutustumaan pääsee kyllä muuallakin kuin vain Etelä-Suomessa. Esimerkiksi kartanot Pirkanmaalla voivat viedä tutustumaan Laukon kartanoon tai Etelä-Pohjanmaalla Törnävän kartanoon.

Suomen vanhin kartano löytyy muuten Paraisten läheltä. Kuitian kartanolinnan juuret juontavat aina 1400-luvun lopulle, jolloin Flemingin suku rakennutti linnan. M Tähän kartanoon voi tutustua nykyään vain tilauksesta, sillä rakennus on yksityiskäytössä.

Artikkeli jatkuu alla
LomarengasLomarengas
Artikkeli jatkuu...

Suomen vanhat kartanot ovat kiehtovia vierailukohteita

Historiallisiin ja upeisiin kartanoihin kannattaa lähteä tutustumaan lähemminkin. Vaikka osa Suomen kartanoista on yksityiskäytössä ja voitpa jopa ostaa kartanon omaksi, ovat monet kuitenkin avoinna myös yleisölle.

Kartanoiden tiloissa on usein monenlaista yritystoimintaa, esimerkiksi ravintoloiden, hotellien, että käsityöliikkeiden toimesta. Voit esimerkiksi vierailla Haikon kartanossa Porvoon seudulla ja nauttia kylpyläpalveluista.

Kartanohotellit Suomessa ovat ehdottomasti romanttinen ja laadukas tapa ihastua kartanoiden ylelliseen tunnelmaan.

Kartanoiden joukosta löytyy myös museotoimintaa. Tämä onkin usein erinomainen tapa tutustua lähemmin juuri sen kartanon sekä lähialueen historiaan. Mielenkiintoisia museokartanoita ovat muun muassa Mustion linna tai Louhisaaren kartano Varsinais-Suomessa, joka on Carl Gustaf Emil Mannerheimin syntymäkoti.

Ihan kaikki vanhat kartanot eivät tietenkään ole avoinna yleisölle ja osaan on mahdollista tutustua vain tekemällä varaus ennakkoon. Kannattaa siis tutustua kartanoihin etukäteen ja selvittää, kuinka niissä on mahdollista vierailla. Monesti kartanoihin voi tutustua ulkoapäin milloin tahansa. Kartanoiden sisätilat ovat kuitenkin usein todella upeita, joten jos mahdollista, kannattaa niissäkin piipahtaa vierailun aikana.

Artikkeli jatkuu alla
Hotels.comHotels.com
Artikkeli jatkuu...

Kauneimmillaan monet vanhat suomalaiset kartanot ovat tietenkin juuri kesäisin. Rakennusten yhteydessä kun on usein upeita puistoalueita, jotka ovat juuri kesäkuukausina parhaimmillaan. Upeita kukkaistutuksia löytyy muun muassa Annalan kartanosta Helsingistä sekä Kulloon kartanosta Espoosta.

Toki esimerkiksi kartanoiden tiloissa järjestettävät joulumyyjäiset tai kamarikonsertit viihdyttävät myös talvisin. Mikä onkaan sen romanttisempi näky kuin luminen kartano kynttilän loisteessa!

Kun siis haluat katsoa kuinka hienosti Suomessa on aikojen saatossa eletty, ota kohteeksi Suomen kartanot. Niitä löytyy ympäri maan ja mielenkiintoisten ja kauniiden kartanoiden joukossa on monenlaisia helmiä takaamaan onnistunut vierailu.

LomarengasLomarengas

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll