LomarengasLomarengas

Lapin ruska – vinkit väriloistosta nauttimiseen

Saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Lapin ruska on yksi suosituimpia syitä matkustaa pohjoiseen. Lapin ruskaviikot osuvat syksyyn, jolloin matka Lappiin on ainutlaatuinen kokemus kaikkine upeine väreineen.

Mitä kaikkea Lapin ruska aika tarjoaa ja kuinka lähteä nauttimaan ruskasta?

Artikkeli jatkuu...

Mikä ihmeen Lapin ruska?

Ruska tapahtuu syksyisin, puiden valmistautuessa tulevaan talven lepokauteen. Kun lämpötilat alkavat syksyllä laskea ja päivän pituus lyhentyä, alkaa lehtien, varpujen ja ruohokasvien lehtivihreä vähitellen hajota. Hajoamistuotteet siirtyvät puun runkoon seuraavan vuoden kasvukautta varten.

Kun tämä lehtivihreä häviää, poksahtavat lehtien muut väriaineet näkyviin. Tämä uusi väritys tunnetaan ruskana ja Lapissa ruska onkin erityisen upea sen kasvillisuuden johdosta.

Tiesitkö, että kaikki Lapin ruskan kasvit eivät välttämättä vaihda väriä, ainakaan yhtä näkyvästi?

Esimerkiksi harmaa- ja tervaleppä varistavat lehdet vihreinä, joten ne eivät luo kaunista ruskaväritystä lähiympäristöön.

Värien näkyvyyteen ja syntymiseen vaikuttavat nimittäin myös:

  • Geneettiset tekijät
  • Kesällä ja syksyllä vallinneet sääolosuhteet
  • Puiden ravinnetila
Artikkeli jatkuu alla
Holiday ClubHoliday Club
Artikkeli jatkuu...

Mikä on paras ruska aika Lapissa?

Paras ruska aika Lapissa

Milloin Lapin ruska on parhaimmillaan? Lehtien, varpujen ja ruohokasvien väriloisto alkaa yleensä näkyä syyskuun aikana ja paikoittain pääset kokemaan Lapin ruskaa myös lokakuussa.

Ruska etenee pohjoisesta etelään, joten Lapin ruska näkyy ensimmäisenä, kun taas Etelä-Suomessa ruskaviikot ovat usein parhaimmillaan juuri lokakuussa.

  • Pohjois-Lapin ruskan huippu sijoittaa yleensä jo aivan syyskuun alkuun, useimmiten syyskuun toiselle viikolle.
  • Etelä-Lapissa värikkäin ruska aika on valloillaan hieman myöhemmin, syyskuun puolivälistä eteenpäin.

Yleensä Lapin ruskamatkat sijoittuvat kuitenkin juuri syyskuun kahdelle ensimmäiselle viikolle.

Sitä onko Lapissa nyt ruska, on kuitenkin vaikea tietää etukäteen, sillä aivan tarkkaa Lapin ruskan ajankohtaa on mahdotonta ennustaa. Kuten mainittua, ruskaan vaikuttavat monet asiat, kuten edellisen kesän säät. Joskus ruska voi siis näkyä jo huomattavasti aikaisemmin.

Lapin luonto alkaa yleensä osoittamaan merkkejä tulevasta ruskasta jo elokuun lopulla, joten väriloisto riittää yleensä hyvin läpi syyskuun.

Artikkeli jatkuu...

Mitä tehdä Lapissa ruskan aikaan?

Lapin ruska pyöräily

Mitä kaikkea Lapin ruska sitten tarjoaa matkailijalle ja mihin ruskaa kannattaa lähteä ihastelemaan?

Kuten Lapin ruskan runo kertoo, parasta ajankohdassa on tietenkin väriloisto, jota näkee Lapissa ruskan aikaan lähes kaikkialla. Parhaita paikkoja ruskan ihasteluun ovat erityisesti Lapin kansallis- ja luonnonpuistot, joissa onnistuu monipuolinen retkeily.

Voit myös lähteä lyhyille päiväretkille merkityille reiteille ja yöpyä lähiympäristön laadukkaissa hotelleissa.

Artikkeli jatkuu alla
Scandinavian OutdoorScandinavian Outdoor
Artikkeli jatkuu...

Toki kunnon retkitunnelmaa pääsee nauttimaan myös yön yli tehtävien vaellusten kautta. Kansallispuistoissa on runsaasti pidempiä vaellusreittejä, sillä teltta- ja laavumajoitusta on saatavilla monipuolisesti.

Lapin ruskan näkee myös vuokraamalla vaikkapa mökin syyskuussa. Monet mökit sijaitsevat keskellä kauneinta ruskamaisemaa, joten voit nauttia väriloistosta aamuisin kahvia mökin parvekkeella nautittaessa.

Selaa kunkin mökin kuvia ja tutki etukäteen, josko niissä näkyisi kuvia syksystä tai näkyykö kesän kuvissa paljon lehtipuita ympärillä.

Retkien lisäksi Lapissa on syksyisin ruskan aikaan paljon muutakin tekemistä. Voit esimerkiksi lähteä maastopyöräilemään tai ihastella ruskamaisemaa vesiltä käsin vaikkapa melontaretkillä.

Artikkeli jatkuu alla
WeekendbeeWeekendbee
Artikkeli jatkuu...

Parhaat ruskakohteet Lapissa

Parhaat ruskakohteet Lapissa

Mitkä sitten ovat ne parhaat kohteet, kun haluat päästä nauttimaan Lapin ruskasta?

Erinomaisia kohteita Lapissa ruskasta ja syksyisestä luonnosta nauttimiseen ovat muun muassa:

  • Kilpisjärvi, jossa ruska näkyy jo aivan syyskuun alussa. Käsivarressa sijaitseva pieni kylä on viehättävä ja lähiympäristö tarjoaa runsaasti erilaisia patikkapolkuja.
  • Pallas, josta löytyy Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Kansallispuistossa on reittejä niin lyhyisiin päiväretkiin, että pidempiin patikkaretkiin. Upeat maisemat avautuvat esimerkiksi Pallastuntureiden korkeimmalta huipulta, Taivaskerolta.
  • Levi, joka on yksi talven suosituimpia lomakohteita, mutta jossa pääsee nauttimaan myös kauniista ruskatunnelmasta. Levin ympäristössä riittää tekemistä ja nähtävää upean luonnon lisäksi.

Lapin ruska näkyy toki ympäri läänin, joten matkata voi monipuolisesti. Mitä pohjoisemmaksi matkaat sitä aiemmin ruska yleensä näkyy.

Ruskaista luontoa pääsee ihastelemaan monesti lähes syyskuun loppuun saakka. Etsi siis mieleinen kohde ja suuntaa retkeilemään Lapin lumoon.

Lapin ruskan taika rauhoittaa mieltä ja lataa akkuja tulevaa talvea varten.

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

LomarengasLomarengas
Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll