LomarengasLomarengas

Lapin vaellusreitit – parhaat reitit ja vaelluskohteet

Lapin vaellusreitit ovat vertaansa vailla. Vaikka Suomesta löytyykin kaunista luontoa joka puolelta, on Lapissa retkeily jotakin ainutlaatuista.

Vaellusreittejä pohjoisesta löytyykin oikein urakalla. Minne kannattaa suunnata, jos haluat vaeltamaan Lappiin?

Artikkeli jatkuu...

Lapin vaellusreitit – viisi hyvää reittiä

Lapista löytyy siis monenlaisia vaellusreittejä ihan joka kolkasta. Tässä lyhyt esittely viiteen erinomaiseen vaellusreittiin Lapissa:

1. Karhunkierros

Karhunkierros vaellusreitti

Lapin vaellusreiteistä puhuttaessa, on aina hehkutettu tätä reittiä. Itä-Lapin vaellusreitit -listoja ei voi myöskään tehdä ilman Karhunkierrosta.

Vaikka kyseessä onkin osittain Pohjois-Pohjanmaan puolella oleva reitti, kulkee osa matkasta myös juuri Itä-Lapin puolella. Karhunkierros löytyy juuri näiden kahden maakunnan alueella sijaitsevasta Oulangan kansallispuistosta.

Kyseessä on monelle juuri se paras vaellusreitti Lapissa.

80 kilometrin mittainen kierros onkin erinomainen elämys. Täysimittaisen reitin vaeltaa noin 3-8 päivässä, riippuen hieman kunnostasi.

Sinun on mahdollista myös valita Pieni Karhunkierros,  joka on vain 12 kilometrinen mittainen.

Vaeltamaan saavutaan yleensä kesäkuusta lokakuuhun ja reitti soveltuu parhaiten hieman retkikokemusta omaaville. Mikään vaikein vaellusreitti Lapissa Karhunkierros ei kuitenkaan ole.

Artikkeli jatkuu alla
Laadukkaat vaellusmatkat Eurooppaan Alpeille!
Vaellusmatkat
Artikkeli jatkuu...

2. Luoston reitti

Luoston reitti Lapissa

Lapin kauneimmat vaellusreitit voivat viedä sinut Pyhä-Luoston kansallispuistoon. 47 kilometrin mittaisella vaelluksella Lapissa tutustut muinaisiin saamelaisiin maisemiin sekä geologisiin aaltokiviin. Monipuolinen reitti vie keskelle aarniometsiä ja suomaisemia.

Lapin helpot vaellusreitit suuntautuvat juuri Luoston reitille, sillä kyseessä on aloittelijoillekin soveltuva reitti. Se on parasta kiertää kesällä, mutta osa reitistä sopii kyllä myös talviseen vaeltamiseen Lapissa.

Matkaa vaeltamiseen on hyvä varata noin 3-5 päivää ja matkanvarrelta löytyy kivoja autiotupia, joissa yöpyä.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

3. Kaldoaivi / Sevettijärvi-Pulmanki

Kaldoaivin vaellusreitti

Kuva: Kuvaaja – Samu Sulkanen – Instagram tililtä: https://www.instagram.com/mimmusulkanen/

Vaikeimmat Lapin vaellusreitit voivat viedä sinut Sevettijärvi-Pulmanki-reitille. Kyseessä on Kaldoaivin erämaata halkova reitti, joka soveltuu parhaiten kokeneille eräkävijöille.

Esimerkiksi kunnon suunnistustaidot on hyvä olla, sillä mitään varsinaisia teitä ja polkuja ei reitiltä löydy. Reitinpituus on noin 60-70 kilometriä, riippuen hieman valitsemastasi reitistä.

Maasto on melko helppokulkuista noin muuten. Voit todellakin tuntea luonnonrauhaa tällä reitillä ja karut tunturimaisemat rikkoutuvat välillä purojen ja jokien toimesta.

Vaeltamaan voi saapua vaikkapa kesäkuun puolivälistä lokakuun alkuun saakka. Mutta vaellus Lapissa onnistuu tietysti reitillä myös talvisin.

4. Kevon kanjoni

Kevon Kanjoni vaellusreitti

Kuva: Lakkahillo, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Toinen vaativampi vaellusreitti löytyykin sitten Kevon luonnonpuistosta. Kevon kanjonin vaativuus tulee sen fyysisyydestä, joten vaeltamaan ei kannata lähteä mikäli kunto ei ole kohdillaan. Reitti kulkee pitkälti kanjonin laaksossa, mutta vaellusta tapahtuu myös korkeammalla tuntureilla.

Kanjoniin laskeudutaan ja sieltä noustaan ylös useita kertoja reitin aikana.

Tämä vaellusreitti Lapissa sopii parhaiten vaelluksiin kesäkuun lopusta aina syyskuun puoliväliin. Huomioi, että alueen luonto on suojeltua ja esimerkiksi liikkuminen ja telttailu on sallittua vain merkityillä alueilla.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

5. Kalottireitti

Kalottireitti, Lappi

Kuva: MattiPaavola, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Todellista seikkailua Lapissa löytyy Kalottireitiltä. Tämä vaellusreitti kulkee kokonaisuudessaan Suomen, Ruotsin ja Norjan tuntureilla ja reitti on pituudeltaan jopa 800 kilometriä.

Voit kuitenkin kiertää reittiä vain Suomen puolella, jolloin vaellettavaa on noin 70 kilometrin verran.

Kalottireitti kulkee Mallan luonnonpuiston halki ja reitille voi lähteä Kilpisjärveltä.

Kyseessä on yksi kauneimpia vaellusreittejä Lapissa ja pääset nauttimaan avoimille tunturiylängöille sekä karuihin kalliorotkoihin.

Reitti on kesäinen vaellusreitti ja paras aika lähteä vaeltamaan on heinäkuun alusta aina syyskuun puoliväliin saakka.

Parhaat Lapin kohteet vaelluksiin

Lapista löytyy varsin runsaasti sopivia kohteita retkeilyyn. Helpoin tapa on tehdä vaellusreitti johonkin Lapin kansallispuistoista, sillä kansallispuistoissa on runsaasti merkattuja reittejä niiden soveltuessa hyvinkin erilaisiin tarkoituksiin. Sopivat vaellusreitit löytyy niin yön yli tehtäviin vaelluksiin sekä ihan lyhyisiin päiväretkiin.

Lapin kansallispuistot ovat:

  • Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
  • Pyhä-Luoston kansallispuisto
  • Lemmenjoen kansallispuisto
  • Urho Kekkosen kansallispuisto
  • Riisitunturin kansallispuisto
  • Oulangan kansallispuisto
  • Perämeren kansallispuisto

Ne tarjoavat kaikki kymmeniä vaellusreittejä retkeilyyn. Kansallispuistojen lisäksi monet hyvät Lapin vaellusreitit löytyvät luonnonpuistoista. Niitä löytyy Lapin alueelta kolme kappaletta.

Kevon luonnonpuisto on Utsjoella, Sompion luonnonpuisto puolestaan Sodankylässä ja Mallan luonnonpuistoon pääsee seikkailemaan Kilpisjärvellä.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Lähde vaeltamaan Lappiin

Parhaat Lapin vaellusreitit vievät upeisiin tunturimaisemiin. Pääset reittien avulla tutustumaan alueen monipuoliseen luontoon sekä rikkaaseen kulttuurihistoriaan.

Löydä siis mieluisin vaellusreitti Lapista ja tee ikimuistoinen elämysmatka kauniissa kansallismaisemissa.

 

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll