Seilin saari – Leprasairaalasta matkailukohteeksi

“Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää” kirjoitti Sakari Topelius Seilistä vuonna 1845. Seilin saari kätkee sisälleen melko erityisen historian, saarella on aikoinaan elänyt spitaalisia ja mielisairaita.

Nykyisin Seilin saari on kaunis luontokohde, joka tarjoaa matkailijalle jännittävän historiansa lisäksi täydelliset puitteet aktiviteeteille luonnossa tai rauhoittumiseen saariston hiljaisuudessa.

Seilin saari sijaitsee Saaristomerellä Paraisten kunnassa ja saarelle voi kulkea joko yhteysaluksella tai omalla veneellä.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Seilin saari ja sen värikäs historia

Seilin saari historia
Kuva: Seilin saari

Seilin saaren historia on melkoisen synkkä, mutta nykyisin Seilin saari toimii suosittuna matkailukohteena Turun saaristossa.

1. Seilin saaren historia alkaa keskiajalta

Seilin saaret kohosivat viimeisimmän jääkauden myötä jo 5 000 vuotta sitten ja pysyvää asutusta Seilin saarella oli jo keskiajalta.

2. Turun Pyhän Yrjön hospitaali

Kuningas Kustaa Adolf ll määräsi Seilin saarelle rakennettavaksi leprasairaalan vuonna 1619. Seilin saari valikoitui kohteeksi, sillä sairaat haluttiin eristää muista tartuntavaaran vuoksi. Seilin saari oli sijainniltaan sopivan syrjäinen ja maaperä pehmeä, jolloin siihen oli myös helppo haudata vainajat.

Seilin sairaalan potilaista moni tuotiin Seilin saarelle pakottamalla. Elämä Seilin hospitaalissa oli melko surkeaa ja kuolleisuus korkea.

Seilin saarella oli potilaita 28-60 kerrallaan, yhteensä Seilissä tiedetään olleen vähintään 663 leprapotilasta.

3. Seilin saarelle lisää rakennuksia 1620-luvulla

Seilin saarelle rakennettiin lisää asuintiloja potilaille, leivintupa, sauna ja kirkko. Spitaalisten käyttöön tarkoitetut rakennukset olivat pienemmällä saarella, jotta hospitaalin henkilökunta ja spitaalia sairastamattomat potilaat voitiin pitää erillään.

Seilin saaret yhdistyivät 1700-luvulla maankohoamisen ja rannan täyttöjen vuoksi.

4. Mielisairaalan perustaminen Seilin saarelle

Lepra väistyi Suomesta 1700-luvulla ja Seilin saaren viimeisen spitaalipotilaan tiedetään menehtyneen 1785. Tämän jälkeen Seilin saarelle alettiin sijoittaa mielisairaita ja 1800-luvun alussa pääsaarelle rakennettiin hourujenhuone eli nykykielellä mielisairaala.

Mielisairaalan hoitomuodot olivat pitkälti samoja kuin spitaalisilla, ja pääosa potilaista myös menehtyi Seilin saarella.

Mielisairaala toimi Seilin saaressa aina vuoteen 1962.

5. Seilin saaren tutkimustoiminta alkaa 1964

Mielisairaalan lakkauttamisen jälkeen Seilin saari ja sen rakennukset siirtyivät Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen käyttöön.

Seilin saarella tehdään nykyisinkin aktiivista tutkimusta Saaristomeren ja Itämeren monitieteelliseen tutkimukseen keskittyen meriympäristön tilan pitkäaikaisseurantaan.

6. Seilin saari saa uutta toimintaa ja palveluja

Vuoden 2017 kevään ja kesän aikana Seilin saari alkoi keskittyä enemmän matkailuun. Seilissä alettiin järjestää opastettuja kierroksia, joissa pääsi tutustumaan saaren historiaan ja tutkimustoimintaan, ja sinne avattiin myös ravintoloita sekä majoitustiloja.

Seili sai myös vierasvenesataman vuonna 2018.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Entinen spitaalisten Seilin saari tarjoaa paljon nähtävää

Seilin saari opastus
Kuva: Seilin saari

Seilin saari on nykyään osa Turun saariston suosittuja matkailukohteita. Seilin saaren synkän historian lisäksi saari tarjoaa vierailijoilleen muun muassa erilaisia työpajoja, retriittejä, seminaareja ja taidekursseja. Saareen voi tutustua myös järjestettyjen retkien kautta.

Seilin saaressa voi piipahtaa myös museokirkkoon, joka rakennettiin 1700-luvulla. Museokirkossa pääsee tutustumaan leprapotilaiden entiseen aidalla eristettyyn tilaan, jossa oli aikoinaan jopa oma sisäänkäynti potilaille. Kesällä kirkossa järjestetään myös konsertteja ja jumalanpalveluksia.

Saaren päärakennukseen, joka toimi aiemmin mielisairaalana, voi tutustua vapaasti.

Seilin saarelta löytyy myös lyhyt luontoreitti, jossa pääsee tutustumaan tärkeimpiin kohteisiin Seilin saarella opasteiden avulla. Seilin saari ja sen luonto on muutenkin monipuolista ja kaunista.

Matka taittuu yhteysaluksella

Seilin saari yhteysalus
Kuva: Seilin saari

Seilin saarelle pääsee kätevästi yhteysaluksilla joko Turusta, Nauvosta tai Rymättylästä. Yhteysalukset kulkevat ympäri vuoden (Nauvosta) ja saarella voi myös majoittua.

Yhteysalukselta on 500 metriä Seilin saaren palveluihin:

  • Skärgårdskompaniet: Seilin ravintola- ja majoituspalvelut
  • Saaristomeren tutkimuslaitos
  • Opastukset kesäaikaan
  • Kesäkioski ja infopiste

Lähde tutustumaan Seiliin, sen mielenkiintoiseen historiaan ja löydä rauhaa luonnosta.

Seilin saaresta on tehty myös dokumenttielokuvia ja saaresta on kirjoitettu kappaleita ja kirjoja.

Lue myös Seilin esite täältä.

Artikkelin pääkuva: Visit Seili

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Seilin saari kartalla

KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll