Pirkanmaan kansallispuistot – Seitseminen ja muut alueen kansallispuistot

Suomen luontoa ei turhaan kehuta maailmalla. Kaunis maamme viehättää niin vesistöillään, että metsillään. Mikä parasta, luontoon pääsee liikkumaan ja harrastamaan muun muassa kansallispuistoissa. Pirkanmaan kansallispuistot viehättävät monipuolisuudellaan ja alueelta löytyykin kaksi erinomaista kansallispuistoa.

Alla katsaus siihen, mitä kaikkea Pirkanmaan kansallispuistoista löytyy.

Artikkeli jatkuu...

Seitsemisen kansallispuisto

Seitseminen, Pirkanmaa

Ruovedellä sijaitseva Seitsemisen kansallispuisto on erinomainen valinta retkeilyyn. Tämä Pirkanmaan kansallispuisto on vain noin 70 kilometrin päässä Tampereelta ja kyseessä onkin lähin Tampereen kansallispuisto. Julkisia kulkuyhteyksiä on kuitenkin varsin rajatusti, joten oma auto on paras tapa päästä tutustumaan kansallispuiston alueeseen.

Seitsemisen luontokeskus on hyvä paikka saada lisätietoa alueen reiteistä. Luontokeskuksessa kerrotaan myös alueen kasveista ja eläimistä todella kattavasti.

Seitsemisen kansallispuiston kartta paljastaa runsaasti erilaisia reittejä. Niistä löytyy niin lyhyitä ja helppoja reittejä aloittelijoille, että vaativimpia polkuja pidempiin patikkaretkiin.

Hyviä reittejä ovat muun muassa:

  • Aarnipolku, joka on 1,8 kilometrin mittainen rengasreitti
  • 5,2 kilometrin pituinen Harjupolku
  • Seitakierros, joka on hieman alle 19 kilometrin pituinen rengasreitti

Alueella voi liikkua läpi vuoden, sillä esimerkiksi huollettuja hiihtoreittejä löytyy kansallispuistosta talvisin. Lisäksi Seitsemisen kansallispuiston majoitus tarjoaa niin perinteisiä laavuja, että metsäkämppiäkin, joihin voi tulla yöpymään patikkaretken aikana.

Kesäisin myös pyöräily onnistuu merkityillä reiteillä.

Upean luonnon lisäksi Seitsemisen kansallispuistossa riittää nähtävää. Esimerkiksi Koveron kruununmetsätorppa esittelee alueen menneitä aikoja ja 1930-luvun maalaiselämää.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Helvetinjärven kansallispuisto

Helvetinjärvi, Pirkanmaa

Pirkanmaan kansallispuistot Tampereen lähistöllä voivat viedä sinut myös Helvetinjärven kansallispuistoon.  Noin 76 kilometrin päässä Tampereelta sijaitseva kansallispuisto on paras saavuttaa oman auton kyydissä, sillä lähimmät julkiset kulkuyhteydet jättävät noin 10 kilometrin päähän kansallispuistosta.

Alueen ehdottomampia valtteja ovat upeat rotkolaaksot. Helvetinkoluksi kutsuttava rotko on kansallispuiston maamerkki, tarjoten todella ainutlaatuista maisemaa retkeilyyn.

Rotkon polut ovat varsin vaativia pääsääntöisesti, mutta myös vähän lyhyempiä reittejä on mahdollista kiertää. Korkeuserot ovat kuitenkin varsin runsaat.

Helvetinjärven kansallispuistosta on muuten yhteys Seitsemisen kansallispuistoon, mikäli haluat kiertää ihan pidemmän patikkaretken.

Myös Helvetinjärvi tarjoaa hyvät palvelut niin tulentekopaikkojen, että majoituksen osalta. Kesäisin kannattaa pitää mielessä myös upea Haukanhiekan hiekkaranta-alue. Viileässä vedessä pulikointi on kivaa ohjelmaa Pirkanmaan retkeilyn lomassa ja viihdyttää taatusti varsinkin perheen pienimpiä.

Artikkeli jatkuu alla
Laadukkaat vaellusmatkat Eurooppaan Alpeille!
Vaellusmatkat
Artikkeli jatkuu...

Koe myös nämä Pirkanmaan lähistön kansallispuistot

Retkeily Pirkanmaalla onnistuu siis kahdessa erinomaisessa kansallispuistossa. Jos kaipaat lisää mahdollisuuksia retkeilyyn, pidä mielessä myös nämä, aivan Pirkanmaan rajojen ulkopuolelle jäävät ihastuttavat kansallispuistot.

Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto

Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto sijaitsee Kokemäenjoen alueella. Tämä kansallispuisto tunnetaan erityisesti sen lintuväestöstä. Alueella kannattaakin tulla bongaamaan lintuja. Siihen löytyy kolme merkittyä luontopolkua, joiden varrelta löytyy lintutorneja.

Lisäksi nähtävyyksiin kuuluu kaunista suomaisemaa sekä lintukosteikkoa. Kohde on erinomainen valinta esimerkiksi koko perheen päiväretkeen.

Isojärven kansallispuisto

Kuhmoisissa sijaitseva Isojärven kansallispuisto on hyvä Pirkanmaan lähistön kansallispuisto. Puistoon on noin 1,5 tunnin ajomatka Tampereelta.

Rotkolaaksoinen maisema on varsin jylhää. Kansallispuistosta löytyy lisäksi runsaasti historian havinaa ja voit tutustua retkien aikana muun muassa vanhoihin jätkien kämppiin.

Alueelta löytyy myös mielenkiintoisia murroslaaksoja, jotka ovat muodostuneet maankuoren murtumalinjoihin.

Isojärven kansallispuistosta löytyy runsaasti merkittyjä reittejä ja luontopolkuja. Lisäksi alueella on hyvin tulentekopaikkoja, joissa nauttia ja valmistaa retkieväitä. Kesäisin Heretyn kämpän yhteydessä toimii myös kiva kesäkahvila.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Pirkanmaan kansallispuistot kutsuvat retkeilemään

Pirkanmaan kansallispuistot soveltuvat retkeilyyn läpi vuoden. Puistoista löytyy ohjattuja polkuja ja reittejä niin lyhyisiin päiväretkiin, että pidempiin yön yli kestäviin patikkaretkiin. Voit ihmetellä luonnon heräämistä keväisin, nauttia kesän valoisista päivistä sekä ihastua syksyiseen ruskaan. Talvisin kansallispuistot kutsuvat hiihtämään ja nauttimaan lämpimästä nuotiokahvista.

Ota siis suunnaksi Pirkanmaan kansallispuistot ja ihastu Suomen puhtaaseen luontoon!

Pidä mielessä myös Pirkanmaan luontopolut.

Pirkanmaan kansallispuistot kartalla

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll