Sisällysluettelo
Retkeily on hauskaa ja rentouttavaa tekemistä yksin, pariskunnalle, kaveriporukalle tai ihan koko perheelle. Kun kaipaat pientä lisämaustetta retkiin, kannattaa metsään jäädä yöpymään! Telttailu Suomessa onnistuu taatusti kaikilta näiden vinkkien avulla.
Telttailu Suomessa: Minne teltan saa pystyttää?
Telttailu Suomessa onnistuu melkein missä tahansa maamme laajojen jokamiehenoikeuksien johdosta. Ne mahdollistavat sen, että luonnossa saa liikkua ja marjastaa riippumatta siitä, kuka kyseisen maa-alueen omistaa. Tämän lisäksi oikeudet antavat liikkujalle mahdollisuuden leiriytyä tilapäisesti, joten metsässä telttailu onnistuu ilman erillistä lupaa.
Jokamiehenoikeudet on kuitenkin hyvä ymmärtää, sillä ihan mitä vain ei telttaillessa saa tehdä tai telttaa pystyttää mihin tahansa.
Telttaa pystyttäessä on hyvä muistaa:
- Teltan saa pystyttää alueelle, jossa et häiritse muita – väliaikaiseen parin päivän telttailuun samassa paikkaa ei tarvita lupaa, mutta toisen pihalle ei saa mennä telttailemaan ilman lupaa. Pidempiaikaiseen telttailuun pitää olla maanomistajan lupa.
- Telttailu on myös kielletty viljelyyn tai tuotantotoimintaan käytetyllä alueella kuten peloilla.
- Yleisellä uimarannalla telttailu ei yleensä ole sallittua.
- Luonnonsuojelualueilla on omat säännöt, joihin tulee tutustua. Telttailu kansallispuistoissa on usein sallittua vain tietyillä alueilla.
Telttailualueet kansallispuistojen osalta näkee helposti netistä.
Ota muut sekä luonto huomioon
Telttapaikkaa valittaessa sekä muutenkin telttaillessa on tärkeä olla huomaavainen luonnon ja muiden retkeilijöiden osalta. Telttapaikaksi tulee valita kohta, johon teltan voi pystyttää ilman häiriötä luonnolle.
Telttapaikka tulee aina siivota telttailun päätteeksi, eikä roskia saa koskaan jättää luontoon.
Millaisia telttoja markkinoilta löytyy?
Telttailun tärkeimpiä osa-alueita on tietenkin teltan valinta. Hyvä teltta pysyy matkassa useampia vuosia, joten sen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Telttoja on nykyään todella monenlaisia.
Tässä nopea katsaus erilaisiin telttoihin:
- Kupoliteltta, joka on helppo pystyttää, sillä sitä ei tarvitse välttämättä edes kiinnittää tai kiristää maahan.
- Tunneliteltta, joka soveltuu parhaiten tuulisille alueille, kuten tunturiin.
- Moniosainen teltta, josta löytyy useampi osia, jolloin esimerkiksi pientä eteisosaa voi hyödyntää tavaroiden säilytykseen.
Teltat voivat olla yksi- tai kaksikerroksisia. Suomessa telttailu onnistuu molemmilla, joskin yksinkertainen teltta ei aina ole paras valinta. Yksikerrosteltta on kevyt, mutta teltan ohuempi kerros ei aina estä kosteuden syntymistä sisätiloihin.
Teltan valinta
Teltan valinta onnistuu parhaiten, kun mietit tarpeitasi telttailun osalta.
Telttaa valitessa on hyvä pohtia:
- Kuinka monta henkeä teltassa yöpyy?
- Millaisissa olosuhteissa telttaa yleensä käytetään?
- Kuinka pitkiä vaelluksia teet? Eli kuinka pitkiä matkoja joudut telttaa esimerkiksi kantamaan, jolloin teltan painolla on merkitystä.
Mitä mukaan telttailemaan?
Telttailun muut välineet riippuvat tietenkin hieman siitä, minne olet menossa ja miten pitkäksi aikaa. Esimerkiksi telttailu leirintäalueella on yleensä siitä helpompaa, että Suomen leirintäalueet ovat hyvin varusteltuja. Niistä löytyy siis juoksevaa vettä sekä mahdollisuudet ruoanlaittoon.
Telttailu Lapissa tuntureilla poissa leirintäalueilta, voi sitten puolestaan tarkoittaa, että matkaan on pakattava omat retkikeittimet sekä riittävästi vaikkapa juomavettä. Mitä kauemmaksi lähdet niin sanotusti “sivistyksestä”, sitä enemmän huomiota tulee kiinnittää varusteluun.
Mukaan on tietysti tärkeä pakata riittävästi vaatetta. Telttailu talvella on myös mahdollista, muta onnistunut retki on aina kiinni juuri siitä, oletko pakannut oikeat välineet ja tarvikkeet mukaan!
Löydät sivuiltamme lisää vinkkejä:
- Mitä vaellukselle mukaan?
- Vaelluskengät
- Vaellussauvat
- Perheteltan valinta
Telttailua kannattaa harjoitella
Varsinkin lasten kanssa telttailu voi olla jännittävä kokemus, mutta myös aikuisena ei ensimmäistä telttaretkeä välttämättä kannata tehdä heti kaikista syrjäisimpään paikkaan.
Telttailua voi hyvin harjoitella vaikkapa kotipihalla tai juuri esimerkiksi leirintäalueella. Näin voit kokeilla miltä yöpyminen teltassa oikein tuntuu, ennen kuin suuntaat telttailemaan muualle.
Telttailu ja jokamiehenoikeudet takaavat runsaasti tekemistä telttaretkeen. Metsässä saa onkia ja kalastaa omiin tarpeisiin (muista kalastonhoitomaksu).
Metsässä on lisäksi kiva vain ihastella maisemia ja viettää aikaa vaikkapa ulkopelien parissa. Telttailu vinkkejä voi aina lisäksi kysyä esimerkiksi netissä.
Telttailu Suomessa on siis helppoa ja hauskaa, joten ei muuta kuin viettämään yö luonnon helmassa!