Söderskärin majakka Porvoossa – Koe ainutlaatuinen majakkasaari

Söderskärin majakka on yksi parhaiten säilyneitä majakoita Suomessa ja se sijaitsee Porvoon ulkosaaristossa Mattlandetin saarella.

Söderskärin majakka rakennettiin vuonna 1862 ja se oli toiminnassa aina vuoteen 1989 saakka. Nykyisin Söderskärin majakkasaarelle voi tehdä kesäaikaan risteilyjä Helsingistä.

Söderskärin majakka risteily

Söderskärin majakka risteily
Kuva: Söderskärin majakka Facebook

Söderskärin majakkasaaren karua maisemaa pääsee nykyään ihailemaan myös kesäaikaan. Yleisöristeilyt Söderskärin majakalle lähtevät Helsingin Kauppatorilta tai vaihtoehtoisesti Vuosaaresta tai Sipoosta.

Risteilyjen aikataulut ja hinnat voi tarkistaa esim. täältä.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Söderskär majakkasaaren luonto

Koko Mattlandetin saari ja Söderskär majakka-alue on luonnonsuojelualuetta ja saari on merkittävä saaristolintujen tutkimuskohde.

Söderskär on osa Suomenlahden runsaslintuisimpia alueita ja saari on merkittävä muuttolintujen levähdyspaikka.

Söderskärin majakkasaarelle oli ennen täysi maihinnousukielto, mutta poikkeusluvalla saarelle saatiin aloittaa yleisöristeilyt.

Söderskärin majakkasaaren vierailijoita pyydetään kuitenkin kunnioittamaan ja huomioimaan lintujen pesintä-aika ja pysymään rajattujen alueiden sisäpuolella.

Söderskärissä voi vierailla myös omalla veneellä, mutta ainoastaan elokuun alusta alkaen.

Artikkeli jatkuu alla
Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
Artikkeli jatkuu...

Söderskärin majakka Porvoossa sekä saaren muut nähtävyydet

Söderskärin majakka
Kuva: Söderskärin majakka Facebook

Söderskärin majakkasaari Mattlandet on nykyisin suosittu retkikohde, mutta sen herkän luonnon vuoksi saari ei tarjoa ravintola- tai majoituspalveluita.

1. Söderskärin majakka

Söderskärin majakka valmistui jo vuonna 1862 ja toimi jopa vuoteen 1989 asti. Söderskärin majakka tarjoaa vierailijoille näyttelyn, jossa pääsee tutustumaan majakkasaaren historiaan ja sen entisten asukkaiden elämään.

Näyttelyn voi kiertää omatoimisesti ja majakan valohuone on myös avoinna vieraille. Söderskärin majakasta löytyy myös näköalapaikka, josta pääsee ihailemaan upeita merimaisemia.

Majakkaan tutustuminen kuuluu risteilymatkustajien lipun hintaan, mutta omalla veneellä saapuvilta pääsymaksu Söderkärin majakkaan on 15€/aikuinen ja 7,5€/lapsi.

2. Söderskärin majakka miljöö

Mattlandet on saarena pieni, kallioinen ja karu saari. Söderskärin majakka ja sitä ympäröivät rakennukset ovat Suomen parhaiten säilyneitä majakkamiljöitä.

Vanhat rakennukset ja varsinkin Söderskärin majakka henkivät ajan patinaa muodostaen yhdessä idyllisen kokonaisuuden.

3. Söderskärin riippusilta

Söderskärin riippusilta yhdistää Mattlandetin ja Bastulandetin saaret ja sillalla voi kesäaikaan ihailla saaristomaisemia, mutta Bastulandetin puolella ei ole valitettavasti sallittua käydä kuin kesäajan ulkopuolella.

Söderskärin majakan lisäksi saarella voi kulkea vapaasti ihastellen saaristoa ja karua kalliomaisemaa.

Palvelut kesäaikaan:

  • M/S Söderskär risteilyaluksen kahvila palvelee risteilyasiakkaiden lisäksi alueen kaikkia vierailijoita sen ollessa ankkuroituna rantaan.
  • M/S Söderskär tarjoaa saaren vierailijoille WC-tilat.
Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Söderskärin saaret ja Söderskärin majakkasaaren historiaa

Söderskärin majakka historia
Kuva: Kansallisarkisto – Flickr – Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Söderskärin saaret koostuvat itseasiassa useammasta saaresta, mutta tunnetuin on juurikin Mattlandetin saari, jossa Söderskärin majakka sijaitsee. Mattlandetista pääsee myös siltaa pitkin sen viereiseen saareen Bastulandetiin.

Söderskärin majakkasaaren omistajuus on vaihtunut vuosien varrella melko tiuhasti, mutta nykyisin sen omistaa Metsähallitus. Itse majakan omistaa EW Finland Oy, joka on myös vuokrannut Söderskärin majakkaa ympäröivät rakennukset Metsähallitukselta, mahdollistaen saaren opastetut retket risteilyineen.

Söderskärin majakka on Ernst Lohrmannin suunnittelema kahdeksankulmainen majakka. Söderskärin majakka on rakennettu osittain harmaagraniitista ja osittain tiilestä.

32 metrisen majakan ympärille rakentui aikoinaan myös majankanvartijan perheelle asuintalo sekä maakellari. Myöhemmin näiden jatkoksi rakentui myös sauna sekä majakkamestarin talo.

Sotien aikana Söderkäsin majakkasaari oli melkoinen linnake ja majakanvartioiden talossa toimi sotilaskoti ja pidettiinpä saarella jopa tansseja sodan aikana.

Kun Mattlandetin saari lopetti majakkatoiminnan, saarelle tuli riista- ja kalatalouden tutkimusasema, joka toimi saarella vuoteen 2007. Tämän jälkeen Söderskärin majakkasaari on ollut pääasiassa matkailukäytössä.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Söderskär oli myös taiteilijoiden suosiossa

Söderskärin majakkasaaren kaunis ja karu maisema valloitti myös monet taiteilijat. Muun muassa taidemaalari Pehr Louis Sparre vuokrasi tiloja saarelta ateljeekseen ja esimerkiksi Tove Janssonin on kerrottu saaneen inspiraatiota Muumipappa ja meri -kirjaansa Söderskärin majakkasaaresta.

Artikkelin kuva: Mcigorsklan, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Söderskärin majakka kartalla

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll