LomarengasLomarengas

Näin lähdet autolla Ahvenanmaalle laivojen ja lauttojen kyydissä

Saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Kiehtooko ajatus Ahvenanmaasta oman auton kyydissä? Pääset autolla Ahvenanmaalle varsin helposti ja auton kyydissä saarta näkeekin aivan eri tavalla.

Idyllinen ja sopivan erilainen kohde sopii loistavasti kesäisiin autoretkiin ja miksei muinakin vuodenaikoina. Tässä vinkkejä, kuinka lähteä autolla Ahvenanmaalle.

Artikkeli jatkuu alla
Tarjouksia Ahvenanmaan majoituksiin!
Artikkeli jatkuu...

Mistä omalla autolla Ahvenanmaalle pääsee?

Ahvenanmaa on Suomeen kuuluva itsehallinnollinen saari. Tieyhteyttä saareen ei tietysti ole, joten lautta Ahvenanmaalle on helpoin keino ottaa oma auto matkaan mukaan.

Pääset Ahvenanmaalle lautalla muun muassa Helsingistä ja Turusta. Muitakin mahdollisuuksia kuitenkin on, joista lisää alempana.

Isommat laivat

Viking Line Ahvenanmaalla

Suuremmat laivat kuljettavat auton Ahvenanmaalle Helsingistä ja Turusta.

Valittavanasi on esimerkiksi nämä vaihtoehdot:

  • Tallink Silja kuljettaa autolla Ahvenanmaalle Turusta
  • Viking Line taas vie perille Helsingistä sekä Turusta

Viking Linen laivat lähtevät hieman eri aikoihin, riippuen siitä oletko lähdössä Helsingistä vai Turusta. Kannattaa tarkistaa tarkat lähtöajat kunkin yrityksen sivuilta.

Isommalla laivalla Ahvenanmaalle matkustaminen tuo mukanaan tietysti muutamia lisäetuja. Pääset autopaikan lisäksi nauttimaan näiden suurempien laivojen palveluista. Esimerkiksi ravintoloita ja kahviloita on useampia ja voit tietenkin lisäksi tehdä ostoksia laivan kaupoissa.

Artikkeli jatkuu alla
HintaopasHintaopas
Artikkeli jatkuu...

Saaristolautat

Finnlines saaristolautat

Toinen vaihtoehto, miten pääset autolla Ahvenanmaalle viekin sinut sitten pienempien saaristolauttojen kyytiin.

Liikennöinti on hieman harvinaisempaa ja vaihtelevampaa, joten aikatauluihin kannattaa tutustua juuri niiden päivien osalta, jolloin haluat Ahvenanmaalle matkustaa.

Pienemmät lautat kuljettavat Turun saaristossa siis satamasta toiseen. Esimerkiksi Finnlinesin lautoilla pääset autolla Ahvenanmaalle Naantalista, joskin reitin välissä tehdään pieni pysähdys.

Mihin Ahvenanmaalle lautalla pääsee matkustamaan?

Isommat laivat vievät autolla Maarianhaminaan, joka on Ahvenanmaan suurin kaupunki

Pienemmät saaristolautat suuntaavat Maarianhaminan lisäksi muun muassa Långnäsiin, joka sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Maarianhaminasta.

Artikkeli jatkuu alla
LomarengasLomarengas
Artikkeli jatkuu...

Mikä on Ahvenanmaan lautan hinta?

Kuinka paljon omalla autolla Ahvenanmaalle matkustamisesta sitten saa maksaa? Auton mukaan ottaminen on varsin edullista.

Tässä esimerkkejä hinnoista:

  • Tallink Siljalla hytti ja autopaikka maksavat noin 55 euroa suuntaansa.
  • Finnlinesin lautta Naantalista Långnäsiin alkaen 39 euroa suuntaansa.
  • Läpikulku pienille lautoilla Manner-Suomesta Ahvenanmaalle kesäkuukausina 122 euroa, talvisin hieman edullisempaa. Mikäli yövyt saaristossa matkan varrella, lauttamaksut ovat halvemmat.

Hinnoissa tärkeintä on huomioida ajoneuvon koko ja tyyppi.

Joudut esimerkiksi maksamaan matkasta asuntoautolla Ahvenanmaalle enemmän kuin henkilöautolla tehdystä matkasta. Ota tämä myös budjetissa huomioon, jos aikeissa on asuntoauton vuokraus.

Mitä asiakirjoja ja vakuutuksia tarvitset, kun lähdet autolla Ahvenanmaalle

Asiakirjat ja vakuutukset

Kun suuntaat autolla Ahvenanmaalle, vakuutukset ja asiakirjat ovat tietenkin tärkeässä roolissa.

Kannattaa varmistaa, että oma matka- ja autovakuutus ovat voimassa myös Ahvenanmaan osalta. Tämän voit tehdä ottamalla yhteyttä vakuutusyhtiöön. Mikäli vakuutukset eivät ole, osta tarvittavat lisävakuutukset käyttöön.

Muut tarvittavat asiakirjat Ahvenanmaalle matkatessa ovat rekisteriseloste ja voimassa oleva ajokortti.

Varmista, kun suuntaat Ahvenanmaalle, että rekisteriselosteessa on sinun nimesi. Mikäli näin ei ole, vaan auton omistaja tai haltija on jokin muun, tarvitset kansainvälisen valtakirjan. Valtakirjan tulee antaa sinulle lupa kuljettaa ja ajaa autoa.

Tarvitset tietenkin myös ajokortin – suomalainen ajokortti on voimassa Ahvenanmaalla.

Artikkeli jatkuu alla
Hotels.comHotels.com
Artikkeli jatkuu...

Mitä muuta on hyvä tietää?

Netistä löytyy runsaasti kokemuksia autolla Ahvenanmaalle matkustamisesta. Ahvenanmaa ja koko saaristoalue ovat varsin kaunista aluetta matkailuun ja omalla autolla pääsee tutustumaan kätevästi myös niihin hieman yllättävämpiin ja erikoisimpiin kohteisiin.

Lisäksi auton ottaminen matkaan on varsin helppoa, eikä autopaikan hintakaan ole kovinkaan kallis.

Aikataulut kannattaa varmistaa etukäteen ja niihin on syytä tutustua tarkasti. Esimerkiksi isoilla laivoilla matkatessa voit saapua Ahvenanmaalle aamuyöstä. Tämä voi siis olla hieman epämiellyttävää, mutta auton tuoma kätevyys liikkumisen osalta kyllä piristää mielen nokosien jälkeen.

Jos olet matkalla Ahvenanmaalle kovimpien sesonkien aikaan, kuten juhannuksena, niin varaa autopaikka ajoissa, sillä niitä on rajoitetusti. Monet jatkavat autolla juhannukseksi Ruotsiin, joten paikat myydään todella aikaisin loppuun. Muista myös varata Ahvenanmaan majoitus ajoissa.

Kun siis kaipaat hauskaa lomakohdetta, lähde omalla autolla Ahvenanmaalle! Näin näet kaikki Ahvenanmaan nähtävyydet helpommin ja pääset vierailemaan ympäri saarta upeissa kohteissa.

LomarengasLomarengas

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll