LomarengasLomarengas

Näin lähdet autolla Ahvenanmaalle laivojen ja lauttojen kyydissä

Kiehtooko ajatus Ahvenanmaasta oman auton kyydissä? Pääset autolla Ahvenanmaalle varsin helposti ja auton kyydissä saarta näkeekin aivan eri tavalla.

Idyllinen ja sopivan erilainen kohde sopii loistavasti kesäisiin autoretkiin ja miksei muinakin vuodenaikoina.

Tässä vinkkejä, kuinka lähteä autolla Ahvenanmaalle.

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu...

Mistä omalla autolla Ahvenanmaalle pääsee?

Ahvenanmaa on Suomeen kuuluva itsehallinnollinen saari. Tieyhteyttä saareen ei tietysti ole, joten laiva tai lautta Ahvenanmaalle on helpoin keino ottaa oma auto matkaan mukaan.

Pääset Ahvenanmaalle laivalla muun muassa Helsingistä ja Turusta. Muitakin mahdollisuuksia kuitenkin on, joista lisää alempana.

Isommat laivat

Viking Line Ahvenanmaalla

Suuremmat laivat kuljettavat auton Ahvenanmaalle Helsingistä ja Turusta.

Valittavanasi on esimerkiksi nämä vaihtoehdot:

 • Tallink Silja kuljettaa autolla Ahvenanmaalle Turusta
 • Viking Line taas vie perille Helsingistä sekä Turusta

Viking Linen laivat lähtevät hieman eri aikoihin, riippuen siitä oletko lähdössä Helsingistä vai Turusta. Kannattaa tarkistaa tarkat lähtöajat kunkin yrityksen sivuilta.

Isommalla laivalla Ahvenanmaalle matkustaminen tuo mukanaan tietysti muutamia lisäetuja. Pääset autopaikan lisäksi nauttimaan näiden suurempien laivojen palveluista. Esimerkiksi ravintoloita ja kahviloita on useampia ja voit tietenkin lisäksi tehdä ostoksia laivan kaupoissa.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Lautat Ahvenanmaalle

Finnlines saaristolautat

Lautat Ahvenanmaalle kulkevat säännöllisesti Manner-Suomesta.

Saarella operoivat Ahvenanmaan lautat sen sijaan ovat osa Ahvenanmaan julkista liikennettä. Ahvenanmaan lautat kuljettavat siis saarelta saarelle, ja niitä voi käyttää ilmaiseksi. Polkupyöristä ja moottoriajoneuvoista joutuu maksamaan erikseen reitin ja ajoneuvon koon mukaan.

Ahvenanmaan lautat yhdistävät toisiinsa Manner-Suomen, Ahvenanmaan pääsaaren, sekä sen kuusi saaristokuntaa. Lauttamatkat Ahvenanmaan saaristokuntien sisällä ovat lyhyitä, ja lauttoihin voi ottaa oman kulkupelin mukaan.

Lautat Ahvenanmaalle Manner-Suomesta

Isot Ahvenanmaan lautat Manner-Suomesta kulkevat hyvin yhteyksin. Lautalla Ahvenanmaalle pääsee siis kätevästi.

Ahvenanmaan saaristolautat Manner-Suomesta lähtevät Kustavin Vuosnaisista, Korppoon Galtbystä sekä Naantalista. Kesällä Ahvenanmaalle lautalla matkustettaessa kannattaa varaus tehdä etukäteen Ålandstrafikenin sivuilta.

Ruotsista Ahvenanmaalle

Ahvenanmaan lautat kuljettavat myös Ruotsiin, tai toisinpäin. Lyhyin matka Ahvenanmaalle on Ruotsin Grisslehamnin, sekä Kapellskärin satamista.

Ahvenanmaalle lautalla – Tutustu reitteihin

Lautat Ahvenanmaalla kulkevat erilaisia reittejä. Ahvenanmaan lauttaliikenne on erittäin kiva vaihtoehto silloin, kun haluaa nähdä saaristoa kunnolla, ja pysähtyä Ahvenanmaan saaristokunnissa.

Katso alta saaristolauttojen reitit, ja valitse sopivin lautta Ahvenanmaalle:

1. Pohjoinen reitti

Lautat Ahvenanmaalle Manner-Suomen puolelta lähtevät Kustavista. Reitin lähtösatamia ovat Vuosnainen Kustavissa, sekä Hummelvik Vårdössä.

Lautta pysähtyy myös näissä välisatamissa:

 • Enklinge
 • Kumlinge
 • Lappo
 • Torsholma

2. Eteläinen reitti

Eteläisen reitin lähtösatamia ovat: Korppoon Galtby, sekä Långnäs ja Lumparland. Tämä Ahvenanmaan lautta kulkee Överön, Sottungan, Husön, Kyrkogårdsoön sekä Kökarin kautta.

3. Poikittainen reitti

Ahvenanmaan lautat kulkee myös poikittaisen reitin saaristossa: Långnäs – Lumparland – Snäckö – Kumlinge.

4. Föglö-reitti

Tämä reitti kuljettaa lauttamatkustajia Svinön, Lumparland ja Degerbyn, Föglö väliä.

5. Finnlines

Lautat kuljettavat myös Turun saaristossa satamasta toiseen. Esimerkiksi Finnlinesin lautoilla pääset autolla Ahvenanmaalle Naantalista. Ahvenanmaan päässä satamana toimii Långnäs.

Ahvenanmaan Lautta – Mikä kulkupeli on halvin?

Ahvenanmaa lautta hinta on pääasiassa ilmainen, sillä se kuuluu julkiseen liikenteeseen. Ajoneuvoista ja polkupyöristä maksetaan aina kuitenkin hinnaston mukaisesti. Pyörä on halvin kulkupeli ottaa mukaan kuljettaessa Ahvenanmaalle lautalla.

Katso alta tämän kirjoitushetkellä olevat hinnat pyörille ja moottoriajoneuvoille:

 • Polkupyörä 4-6 €
 • Moottoripyörä 22-23 €
 • Normaali henkilöauto 17-38€
 • “Pitkät” ajoneuvot noin 40-184 €

Eri reiteillä, ja erilaisilla ajoneuvoilla on hieman eri hintoja. Tarkista ja varaa paikka ennakkoon: https://www.alandstrafiken.ax/fi/hinnat

Ahvenanmaa lautta-aikataulu löytyy täältä: https://www.alandstrafiken.ax/fi/aikataulut

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Mihin Ahvenanmaalle lautalla pääsee matkustamaan?

Isommat laivat vievät autolla Maarianhaminaan, joka on Ahvenanmaan suurin kaupunki.

Pienemmät saaristolautat suuntaavat Maarianhaminan lisäksi muun muassa Långnäsiin, joka sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Maarianhaminasta.

Mikä on Ahvenanmaan lautan hinta?

Kuinka paljon omalla autolla Ahvenanmaalle matkustamisesta sitten saa maksaa? Auton mukaan ottaminen on varsin edullista.

Tässä esimerkkejä hinnoista:

 • Tallink Siljalla hytti ja autopaikka maksavat noin 55 euroa suuntaansa.
 • Finnlinesin lautta Naantalista Långnäsiin alkaen 39 euroa suuntaansa.
 • Läpikulku pienille lautoilla Manner-Suomesta Ahvenanmaalle kesäkuukausina 122 euroa, talvisin hieman edullisempaa. Mikäli yövyt saaristossa matkan varrella, lauttamaksut ovat halvemmat.

Hinnoissa tärkeintä on huomioida ajoneuvon koko ja tyyppi.

Joudut esimerkiksi maksamaan matkasta asuntoautolla Ahvenanmaalle enemmän kuin henkilöautolla tehdystä matkasta. Ota tämä myös budjetissa huomioon, jos aikeissa on asuntoauton vuokraus.

Mitä asiakirjoja ja vakuutuksia tarvitset, kun lähdet autolla Ahvenanmaalle

Asiakirjat ja vakuutukset

Kun suuntaat autolla Ahvenanmaalle, vakuutukset ja asiakirjat ovat tietenkin tärkeässä roolissa.

Kannattaa varmistaa, että oma matka- ja autovakuutus ovat voimassa myös Ahvenanmaan osalta. Tämän voit tehdä ottamalla yhteyttä vakuutusyhtiöön. Mikäli vakuutukset eivät ole, osta tarvittavat lisävakuutukset käyttöön.

Muut tarvittavat asiakirjat Ahvenanmaalle matkatessa ovat rekisteriseloste ja voimassa oleva ajokortti.

Varmista, kun suuntaat Ahvenanmaalle, että rekisteriselosteessa on sinun nimesi. Mikäli näin ei ole, vaan auton omistaja tai haltija on jokin muun, tarvitset kansainvälisen valtakirjan. Valtakirjan tulee antaa sinulle lupa kuljettaa ja ajaa autoa.

Tarvitset tietenkin myös ajokortin – suomalainen ajokortti on voimassa Ahvenanmaalla.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Mitä muuta on hyvä tietää?

Netistä löytyy runsaasti kokemuksia autolla Ahvenanmaalle matkustamisesta. Ahvenanmaa ja koko saaristoalue ovat varsin kaunista aluetta matkailuun ja omalla autolla pääsee tutustumaan kätevästi myös niihin hieman yllättävämpiin ja erikoisimpiin kohteisiin.

Lisäksi auton ottaminen matkaan on varsin helppoa, eikä autopaikan hintakaan ole kovinkaan kallis.

Aikataulut kannattaa varmistaa etukäteen ja niihin on syytä tutustua tarkasti. Esimerkiksi isoilla laivoilla matkatessa voit saapua Ahvenanmaalle aamuyöstä. Tämä voi siis olla hieman epämiellyttävää, mutta auton tuoma kätevyys liikkumisen osalta kyllä piristää mielen nokosien jälkeen.

Jos olet matkalla Ahvenanmaalle kovimpien sesonkien aikaan, kuten juhannuksena, niin varaa autopaikka ajoissa, sillä niitä on rajoitetusti. Monet jatkavat autolla juhannukseksi Ruotsiin, joten paikat myydään todella aikaisin loppuun. Muista myös varata Ahvenanmaan majoitus ajoissa.

Kun siis kaipaat hauskaa lomakohdetta, lähde omalla autolla Ahvenanmaalle! Näin näet kaikki Ahvenanmaan nähtävyydet helpommin ja pääset vierailemaan ympäri saarta upeissa kohteissa.

Matkapojat

Tutustu Matkapoikien kotimaan matkoihin ja löydä risteilytarjouksia!

Tutustu matkoihin

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll