LomarengasLomarengas

Helsingin saaret – 8 mielenkiintoista kohdetta

Helsingin saaret lumoavat uniikin luonnon, merellisten maisemien ja mielenkiintoisen historian kautta jokaisen vierailijan.

Osa kohteista on auki vain kesäisin, mutta esimerkiksi kaikille tuttu Suomenlinna on upea kohde myös talvella, jolloin koko saari on aivan erilainen. Koko kesän vehreys ja runsaus on vaihtunut lumen huurteisiin maisemiin, jolloin rakennusten kauneus loistaa paremmin.

Kesäisin Helsingin saarissa pääsee uimaan, saunomaan, urheilemaan, nauttimaan hyvästä ruuasta ja mielenkiintoisista kulttuuritapahtumista.

Saaret Helsingin edustalla lumoavat jokaisen vauvasta vaariin!

Artikkeli jatkuu...

Parhaat Helsingin saaret

Helsingin saaristo on todella suosittu kohde varsinkin kesäisin, eikä suotta sillä Helsingin saaret ovat kaikki uniikkeja kohteita. Jos olet kesällä Helsingissä, niin kannattaa ehdottomasti käydä edes yhdellä näistä.

Voit karata Suomenlinnaan tutustumaan Suomen historiaan, nauttia kulttuurielämyksistä Lonnassa tai suunnata lasten kanssa retkeilemään Lammassaareen ja sen vieressä olevaan Kuusiluotoon, jossa ne lampaat lopulta asuvat!

1. Isosaari

Isosaari, Helsinki

Helsingin saaristo on erittäin monipuolinen kohde ja tästä paras esimerkki on ehdottomasti Isosaari.

Saarella on todella paljon erilaista tekemistä, kuten hiekkarantoja, sauna, ravintoloita ja jopa golfkenttä.

Isosaari avattiin yleisölle vasta vuonna 2017, joten saaren luonto on vielä koskematon ja saarella pesii muun muassa merikotka, joten kannattaa olla tarkkana ja silmäillä ympäröivää luontoa ahkerasti.

Hurmaavaa Isosaaressa on myös sen sijainti kauempana avomerellä, jonne kaupungin kiire ja mekkala ei kuulu!

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

2. Suomenlinna

Maailmanperintökohde Suomenlinna

Suomenlinna lienee olevan kaikista tunnetuin Helsingin saari. Vahvasti Suomen historiaan liittyvä saari merilinnoituksineen kuuluu Suomen Unescon maailmanperintökohteisiin ja upea vierailukohde kaikkina vuodenaikoina.

Monipuolinen saari sisältää muun muassa kauniin kirkon, kuusi erilaista museota, kahviloita, ravintoloita, puistoja, telakan ja tärkeimpänä historialliset merilinnoitukset, joiden suojissa palaa satoja vuosia ajassa taaksepäin.

Suomenlinna on myös osan helsinkiläisen koti, joten annetaan rauha saarella asuville ihmisille ja kunnioitetaan yksityisalueiden merkkejä.

Kannattaa ehdottomasti osallistua opastetulle kierrokselle, jotta oppii enemmän tästä historiallisesta saaresta!

3. Seurasaari

Seurasaari Helsinki

Helsingin länsilaidalla sijaitseva Seurasaari on jo vuonna 1909 perustettu museosaari, jossa toimii kolmasosan saaresta kattava ulkomuseo.

Tätä ennen saari oli pyhitetty kansanpuistoksi jo vuonna 1890.

Saarelle on siirretty eri puolilta Suomea vanhoja puurakennuksia, kuten Karunan vanha kirkko. Vanhojen rakennusten ihailun lisäksi saarella on kattava ulkoilualue, jonka varsilla liikkuu paljon eläimiä, kuten yllättävän kesyjä oravia.

Kesäisin saarella pääsee myös uimaan, sekä herkuttelemaan Ravintola Seurasaareen.

Jos olet Helsingissä juhannuksena, niin vietä leppoisa cityjuhannus Seurasaaren juhannusjuhlassa!

4. Lammassaari ja Kuusiluoto

Lammassaari, Helsinki

Kuva: Vestman

Viikin luonnonsuojelualueella sijaitsevat Lammassaari ja Kuusiluoto ovat upeita luontokohteita Vanhankaupunginlahdella.

Ympäröivä luonto eroaa paljon kaikista muista luontokohteista, joten kannattaa pitää silmät auki tallustellessasi pitkospuita pitkin. Lammassaaren pitkospuut ovat leveät ja hyväkuntoiset, joten saari on hyvä kohde esimerkiksi pyörätuolin tai lastenrattaiden kanssa. Kuusiluotoon johtavat pitkospuut ovat tähän kuitenkin liian kapeat.

Lammassaaren lintujen  lisäksi Kuusiluodossa voit kesäisin tavata siellä laiduntavat lampaat sekä muut saaren eläimet.

Muista siis sulkea portti astuessasi saaren alueelle, jottei lampaat karkaa!

5. Vartiosaari

Vartiosaari Helsingissä

Tammisalon eteläpuolella sijaitseva Vartiosaari on hyvin luonnonmukainen saaristokohde, sillä saareen ei kulje mitään siltaa, eikä saaressa ole yhden yhtä autotietä.

Saari on kuitenkin suhteellisen iso, 82 hehtaarin kokoinen, ja Vartiosaaressa asuu vakituisesti noin 30 henkeä. Tarina kertoo saaren saaneen nimensä satoja vuosia sitten ollessa viikinkien vartiosaari.

Saaren luonto on erittäin monipuolinen ja postikorttimaisemat jäävät mieleen pitkäksi aikaa. Vartiosaari on vaikeakulkuinen, joten lastenrattaiden kanssa ei pääse kulkemaan, mutta isommat lapset varmasti viihtyvät saarella ja saattavat päästä paijaamaan jopa lampaita!

6. Katajanokanluoto

Katajanokanluoto saari Helsingissä

Kuva: Katajanokanluoto Facebook

Vain 10 minuutin matkan päässä Kauppatorilta sijaitseva Katajanokanluoto on karu, mutta suloinen saari Helsingin edustalla.

Ravintolastaan tunnettu saari tarjoaa vain kesäisin maistuvia kokemuksia saarelle matkustaville, sillä talvisin Katajanokanluoto on kiinni.

Koko saarella sijaitsee vain kaksi rakennusta eli Luotsitupa ja Rantavaja, josta ravintola sijaitsee Luotsituvassa, mutta maukkaat pitsat valmistetaan Rantavajassa.

Katajanokanluoto on suosittu ravintola saari Helsingin edustalla!

7. Lonna

Lonnan saari Helsingissä

Suomenlinnaa vastapäätä sijaitseva Lonna on pieni saari aivan Helsingin keskustan edustalla, vain 10min lauttamatkan päässä.

Lonna kuului vielä 2000-luvulle asti puolustusvoimille ja avattiin yleisölle kunnostustöiden jälkeen vasta vuonna 2014, joten Helsingin saarista Lonna on melko uusi.

Saarella on kesäisin saaristolaisruokaan erikoistunut ravintola, sekä suloinen kahvila. Lisäksi Lonnan saarella on sijainnut toisen maailmansodan aikana laivojen demagnetointiasema, jonka avulla laivat tehtiin merimiinoille immuuneiksi sähkön avulla.

Aiheeseen liittyvä mielenkiintoinen ja kaikille avoin museo löytyy ravintolan vierestä!

8. Mustasaari

Mustasaari, Helsinki

Kuva: Paju, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Lasten kanssa retkelle kannattaa ehdottomasti lähteä Mustasaareen! Saari on helppokulkuinen kohde lastenrattaiden kanssa viereistä Hevossaarta lukuun ottamatta.

Tekemistä ja näkemistä riittää luonnon ja maisemien parissa, myös hurmaavaan huvilaan rakennettu kahvila toimii omana tapahtumana vierailun aikana. Saareen pääsee noin 15min lauttamatkan avulla, ja vaikka kartan mukaan saareen menee silta, ei se ole käytettävissä.

Mustasaaressa pääsee myös moikkaamaan kaneja, kanoja ja viereisellä Hevossaarella on myös lampaita!

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Vierailu Helsingin edustan saarilla

Helsingin saaret tarjoavat myös paljon tekemistä ja nähtävää. Tätä kaikkea voit tehdä Helsingin saarilla:

Ravintolat Helsingin saarissa

Helsingin saarissa on myös ravintoloita, mutta kaikki nämä eivät ole kuin kesäaikaan auki ja silloinkin rajoitetusti. Kannattaa siis etukäteen tutkia valitsemasi kohteen ruokailumahdollisuuksia.

Mikäli sellaista ei ole, on omalta osaltaan unohtumaton kokemus myös nauttia kotona pakattuja eväitä Helsingin saariston kauniissa maisemissa.

Jos etsit juurikin ravintola kohdetta Helsingin saaristosta, on silloin Katajanokanluoto, Lonna tai Isosaari loistava kohde sinulle!

Lautat Helsingin saaristoon

Lautat Helsingin saaristoon kulkevat suurimmaksi osaksi kauppatorin reunalta, mutta osa lautoista lähtee kauempaa.

Muutamaan kohteeseen, kuten Suomenlinnaan pääsee HSL- lipulla ja nykyisin saariston kohteet on lisätty HSL:n reittiopas-palveluun, joten oikean lautan löytäminen on helpompaa!

On hienoa, että Helsingin saaret ovat HSL-aluetta, joten useampi pääsee niistä nauttimaan, ja kohteisiin kulku on helppoa! 

Helsingin saaret omalla veneellä

Helsingin saarille vain joillekin pääsee omalla veneellä, joten ota selvää vierassatamista ennen kuin lähdet matkalle!

Saaret eivät myöskään ole aina auki, joten tarkista vielä saaren omilta sivuilta ohjeet saareen saapumiseen veneellä! Saarea koskevat säädökset voivat myös muuttua.

Muutamat satamat ovat kokonaan ilmaisia, osa lyhytaikaiseen pysäköintiin ilmaisia, mutta pidempiaikaisesti maksullisia. Kaikille saarille ei edes saa omalla veneellä rantautua.

Helsingin edustan saaret ovat kuitenkin mitä mainioimpia kohteita myös omalla veneellä, joten kannattaa ehdottomasti vierailla näillä!

Ainakin näihin Helsingin saariin pääset omalla veneellä:

 • Suomenlinna
 • Pihlajasaari
 • Valkosaari
 • Pyysaari
 • Neitsytsaari
 • Käärmeluodot
 • Sirpalesaari
 • Liuskasaari

Retkeily Helsingin saarilla

Helsingin saaret ovat loistavia kohteita myös retkeilyyn. Kannattaa kuitenkin tarkistaa jokaista saarta koskevat omat säädökset, sillä esimerkiksi Kotiluoto on upea päiväretkikode, mutta telttailu luodolla on kielletty.

Ennen saarelle majoittautumista kannattaa myös tarkistaa ajankohtaiset säädökset ja se onko telttailu tällä saarella maksullista vai maksutonta. Saarien omien säädösten kunnioittamisen lisäksi on tärkeää muistaa myös jokamiehenoikeudet ja olla rikkomatta esimerkiksi lintujen pesimärauhaa.

Helsingin saaret yöpyminen:

 • Malkasaari, todella hyvä kohde useammankin yön retkeilyyn!
 • Pihlajaluoto ja viereinen hattusaari, joka on luonnonsuojelualuetta
 • Pihlajasaari, maksullinen telttailumahdollisuus viikonloppuisin
 • Koirasaari
 • Käärmeluodot, hyvät palvelut kuten; keittokatos, käymälä, jätehuolto
 • Villaluodot, poislukien Läntinen saari
 • Mäntykari, erittäin hyvä kalastuskohde

Muista siis Helsingin saaret retkeily kohdetta miettiessäsi!

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Helsingin saaret kartalla

Lue myös

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Sivupalkki ja After content

Suomen paras hotelli 2019 & 2020!

Tutustu ja varaa
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll