LomarengasLomarengas

Sammallahdenmäki kuuluu UNESCO:n maailmanperintöluetteloon

Satakunnassa Rauman alueella, lähellä kivikylän palvaamoa, sijaitseva Sammallahdenmäki tarjoaa loistavan retkeilypaikan historiallisella muinaisjäännösalueella. Vajaan kilometrin alueella sijaitsee 36 hautaröykkiötä, jotka ovat muodoltaan ja kooltaan erilaisia. Tunnetuimmat hautaröykkiöt ovat 24m pitkä muurimainen Huilun pitkä raunio ja Kirkonlaattia, joka on saanut nimensä vanhan tarun mukaan. Kansantarinan mukaan kyseessä oli siis hiisien keskeneräinen kirkkorakennus.

Muinaisjäännösalueen lisäksi retkeilijän hurmaa erittäin kaunis kangasmetsä ja sen upea kasvillisuus. Keväisin alueella tuoksuu suopursu ja ympärillä kukkii orvokkeja sekä lemmikkejä. Syksyisin alueen taas täyttää kanervat ja lehtien lähdettyä alue muuttuu tyhjäksi ja avaraksi.

Artikkeli jatkuu...

Sammallahdenmäki opastus

Sammallahdenmäelle on varattavissa normaaleja luentomallisia opastuskierroksia, sekä draamaopastuksia erilaisia ryhmiä varten. Lisäksi kesäisin paikalla palvelee kesäopas, jolta saa non-stop-opastuksia ilman ennakkovarauksia 2€/henkilö hintaan. Opastukset lähtevät eteläiseltä info-pisteeltä.

Sammallahdenmäki osoite

Alueelta löytyy kaksi info-pistettä, joita voidaan pitää reitin alkupisteenä. Sammallahdemäelle on hyvät opasteet Valtatie 12 ja Valtatie 8, sekä Eurajoentieltä (2070). Kummassakin alkupisteessä on hyvä parkkipaikka autoille, ja lisäksi ryhmät pääsevät parkkialueelle helposti linja-autolla.

Eteläisen infopisteen osoite on Savulaaksontie 181

Pohjoisen infopiste on Sammallahdentien varrella noin 500m Eurajoentieltä (2070)

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Sammallahdenmäki UNESCO:n listalla

Sammallahdenmäki valittiin joulukuussa 1999 UNESCO:n maailmanperintöluetteloon Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Valintakriteerinä toimi poikkeuksellinen todistusarvo jo hävinneestä kulttuurista ja pronssikauden skandinaavisen yhteisön hautaustavoista.

Samallahdenmäki UNESCO:n sivuilla: https://whc.unesco.org/en/list/579/

Katso sivuiltamme myös muut Suomen maailmanperintökohteet.

Polku

Alue on täydellinen retkikohde ja sopii kaikenikäisille. Polku, joka kiertää alueen on noin 1,5km pituinen ja se on merkitty maastoon selkein hannunvaakuna merkein. Maasto ei ole liian haastavaa, eivätkä kallionousut ole liian jyrkkiä vanhemmillekaan ihmisille. Reitin alussa kummallakin infopisteellä ovat normaalit ekokäymälät ja eteläisellä infopisteellä on myös esteetön ekokäymälä.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Sammallahdenmäen mysteeri

Sammallahdenmäki kiviröykkiö

Haudat ovat nykytutkijoille vielä hiukan mysteeri, sillä kaikkea muinaisista hautapaikoista ei ole saatu selvitettyä. Ennen vanhaa kiviröykkiöitä selitettiin ihmisten ja hiisien välisen kilpailun jälkinä. Myytin mukaan ihmiset ja hiidet kilpailivat siitä kummat saavat jäädä alueelle rakentamalla kirkkoa. Aloitettiin kirkon rakennus ja se joka oli ensimmäisenä valmis ja soittaisi kirkkonsa kelloa olisi voittaja. Hiisien ollessa alkutekijöissä ihmiset vain nostivat kaksi pylvästä pystyyn ja soittivat kelloa pylväiden välissä ollen voittajia. Myytin mukaan hiidet siis rakensivat neliön muotoisen kiviröykkiön, joka nykyisin Kirkonlaattiana tunnetaan.

Täysi mysteeri on myös se miksi Sammallahdemäen alueen vanhoissa kartoissa ei ole merkitty mitään alueella olevista kiviröykkiöistä. Ehkä kiviröykkiöt ovat olleet ajan ihmisille niin tärkeitä, että niistä ei ole haluttu kertoa edes kartoittajille.

Kotisivut: https://www.sammallahdenmaki.fi/

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Sammallahdenmäki kartalla

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Sivupalkki ja After content

Suomen paras hotelli 2019 & 2020!

Tutustu ja varaa
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll