Upea Svartholman merilinnoitus Loviisan edustalla

Loviisan nähtävyydet ovat kauttaaltaan erinomaisia ja niistä Svartholman merilinnoitus on yksi mielenkiintoisimmista, varsinkin jos olet kiinnostunut historiasta.

Linnoitus on Loviisanlahden suulla ja se kuuluu Suomenlinnan kanssa samaan puolustusketjuun. Nykyään merilinnoitusta pääsee ihastelemaan sinne tehtävien retkien avulla.

Artikkeli jatkuu...

Svartholman merilinnoituksen historia

Loviisan edustalta löytyvään pikkusaareen alettiin rakentamaan puolustusta vuonna 1748 eversti Augustin Ehrensvärdin suunnitelmien mukaisesti.

Suurin osa linnoituksesta valmistui 1750-luvulla ja saari oli pitkään ruotsalaisen sotilasväestön käytössä. Linnoituksella oli käyttöä niin maanpuolustuksessa, että vankilasaarena.

Vuonna 1808 Svartholma antautui venäläisille ja linnoitus vaurioitui todella pahoin Krimin sodassa vuonna 1855, jonka jälkeen saaren linnoitus jäi rapistumaan käyttämättömänä. 1960-luvulla museovirasto päätti aloittaa linnoituksen restauroinnin.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Mitä Svartholman linnoituksesta löytyy?

Svartholma

Nykyään tämä linnoitus Loviisan edustalla on suosittu matkailukohde. Svartholman merilinnoitusta pääsee katselemaan sinne tehtävien retkien avulla sekä omatoimisesti ja saaresta löytyy runsaasti mielenkiintoista tekemistä ja nähtävää.

Merilinnoituksen varsinainen vetonaula on siellä esillä oleva Svartholman näyttely. “Sotilaiden, vankien ja matkailijoiden saari”-niminen näyttely kertoo runsaasti niin saaren ja Loviisan historiasta, että linnoituksen rakennusvaiheista. Näyttelyyn voi tutustua nykyään ilmaiseksi ja se on avoinna kesäkuukausina.

Tarkat aukioloajat kannattaa tarkistaa Loviisan matkailun sivuilta.

Muutenkin koko saari tarjoaa tietenkin runsaasti nähtävää linnoituksen raunioiden ja entisöityjen rakennusten osalta. Svartholman merilinnoitukseen on helppoa tutustua omatoimisesti alueella kävellen. Avuksi voi lisäksi ladata QR-koodin avulla kartan, joka kertoo alueen eri rakennuksista ja johdattelee sinut kivasti paikasta toiseen.

Kävelykierroksen aikana voi tutustua muun muassa:

  • Hirsilaituriin, joka toimi aikoinaan saaren lastauslaiturina.
  • Bastioni Nordenskjöldiin, jonka epäillään olleen linnoituksen varastotila, sillä kyseessä ovat linnoituksen pimeimmät huoneet.
  • Saaren ainoaan syreeniin, jota kutsutaan Ehrensvärdin sireeniksi.
  • Svartholmaan vuonna 1826 karkoitetun Henrik Renqvistin muistomerkkiin.

Kävelykierroksella löytyy myös linnoituksen vanha leipomo, joka ei nykymuodossaan kyllä houkuttele pullia leipomaan!

Svartholman merilinnoitus lasten kanssa on erinomainen lomakohde, sillä saaresta löytyy juurikin perheen pienimmille suunnattu suunnistusretki.

Ohjeet retkeen sekä palkinnot suoritetusta suunnistuksesta saa vuorolaivasta sekä Svartholman linnoituksen ravintolasta. Lapsia viihdyttää myös saarelta löytyvä leikkipaikka.

https://www.youtube.com/watch?v=S9RdRzKzlL8

Svartholman ravintola

Svartholman linnoituksen palveluihin kuuluu lisäksi miellyttävä kesäravintola. Bistro Svartholm tarjoaa niin pientä purtavaa, että annoksia isompaan nälkään. Ravintolassa on niin sisätilat ruokailuun, että viihtyisä terassi, joka on kiva paikka nauttia herkkuja varsinkin kesähelteellä.

Svartholman ravintola viihdyttää usein myös live-musiikilla!

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Kuinka saapua Svartholman merilinnoitukseen?

Svartholman merilinnoitus, Loviisa

Tähän kauniiseen linnoitukseen Loviisan edustalla pääsee tutustumaan reittilaivan avulla. Vuoroliikenne toimii kesäkuukausina, aina kesäkuun alusta elokuun loppuun saakka.

Laiva lähtee Loviisan satamasta Laivasillalta. Aiempina vuosina laiva on kulkenut väliä neljästi päivässä.

Meno-paluulipun hinta on noin:

  • 18 euroa aikuisilta
  • 9 euroa 4-14-vuotiailta lapsilta
  • Alle 4-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi

Liput voi ostaa etukäteen netistä, mikä on hyvä idea, sillä laivoihin pääsee vain rajallinen määrä matkustajia. Huomioi, etteivät laivat liikennöi huonolla säällä. Tarkat aikataulut voit katsoa netistä.

Svartholman merilinnoitukseen voi saapua myös omalla veneellä. Svartholman vierasvenesatama tarjoaa ilmaisia venepaikkoja 30 kappaleen verran.

Retkeilemään Svartholman linnoitukseen

Svartholman linnoitus on siis todella mukava kohde päivävierailuun, mutta saareen on mahdollista tulla yön yli retkeilemäänkin. Telttailu on nimittäin sallittua saaren itäkärjessä. Pidempiaikaisesta telttailusta tulee ilmoittaa Metsähallituksella, mutta voit hyvinkin tulla yöpymään yhdeksi yöksi saareen ilman sen kummempaa ilmoittelua.

Saaresta löytyy hyvin myös nuotiopaikkoja retkieväiden valmistamiseen sekä käymälöitä.

Svartholman merilinnoitus on siis erinomainen kohde Loviisassa. Aikaa kannattaa varata vähintään puolikkaan päivän verran, jotta voit rauhassa tutustua saaren eri osiin.

Katso sivuiltamme myös muut Loviisan nähtävyydet.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Svartholman merilinnoitus kartalla

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll