LomarengasLomarengas

Oulun kirkot – 5+3 viehättävää kirkkoa

Kirkot kertovat aina omalaatuista tarinaa kunkin alueen historiasta ja sekä rakennuksen aikakaudesta. Kun haluat nähdä suomalaista rakennuskulttuuria, kannattaa suunnaksi ottaa monet upeat Oulun kirkot. Erinomaisia kohteita vierailuun ovat Oulun kirkot, joista löydät lyhyen esittelyn alta.

Artikkeli jatkuu...

Parhaat Oulun kirkot ja kappelit

Aivan Oulun keskustasta löytyy pari upeaa kirkkoa, joihin kannattaa harkita vierailua Oulun lomalla.

1. Oulun tuomiokirkko

Oulun tuomiokirkko sisältä

Kuva: Sanna Krook

Suurin ja tunnetuin Oulun kirkko on tietenkin kaupungin tuomiokirkko.

Alueella on ollut erilaisia kirkkorakennuksia aina 1500-luvun lopulta saakka. Nykyisen Oulun tuomiokirkon paikalla ollut puukirkko korvattiin vuonna 1777 valmistuneella rakennuksella.

Ruotsalaisen Daniel Hagmanin suunnittelema kirkko oli muuten valmistuessaan niin iso, että kaikki silloiset oululaiset olisivat mahtuneet kerralla kuuntelemaan saarnaa!

Oulun tuomiokirkko on kokenut vuosien saatossa kovia. Vuonna 1822 Oulun palo tuhosi kirkkorakennuksen pahoin, mutta irtain omaisuus onnistuttiin kuitenkin pelastamaan. Nyt nähtävä tuomiokirkko on vuonna 1832 valmistuneen uudistuksen seurausta. Kivikirkko on C.L. Engelin käsialaa.

Oulun tuomiokirkon vetonaula on massiivinen Johannes Messeniuksen muotokuva vuodelta 1611.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

2. Pikku-Sofian kirkko

Pikku-Sofian Kirkko Oulu

Kuva: Estormiz, CC0, via Wikimedia Commons

Oulun tuomikirkon katveesta löytyy ihastuttavin Oulun kirkko. Pikku-Sofian kirkko on pienoismalli Oulun ensimmäisestä puukirkosta ja se on suunniteltu lasten omaksi kirkoksi.

3. Oulujoen kirkko

Oulujoen kirkko, Oulu

Kuva: Oulun seurakunnat

Monet Oulun kirkot ovat todella historiallisia ja esimerkiksi Oulujoen kirkko on Pohjois-Suomen ainoa säilynyt puujugend-kirkko.

Kirkko valmistui vuonna 1907 ja sen suunnittelussa näkyy kansallisromantiikan henki sekä karjalaiset vaikutteet. Kirkkoa entisöitiin vuonna 1984.

Tornin toisesta kellotornista löytyy koskettava teksti, jossa pyydetään siunausta Suomen kansalle.

4. Karjasillan kirkko

Karjasillan kirkko, Oulu

Kuva: Estormiz, CC0, via Wikimedia Commons

Karjasillan kirkko edustaa uudempaa suomalaista kirkkorakentamista. Vuonna 1963 valmistunut kirkko on tehty betonista ja tiilestä. Kirkon katto on epäsymmetrinen ja kirkkosalin ikkunat on tehty näyttämään enkelin siiviltä.

Kirkosta löytyy kaunista tekstiiliä ja taidetta, joiden suunnittelusta ovat vastanneet Tiina Toivanen ja Essi Renvall.

5. Oulun Pyhän kolminaisuuden katedraali

Pyhän kolminaisuuden katedraali, Oulu

Kuva: Pekka Jylänki

Oulun ortodoksisen seurakunnan pääkirkko Oulussa on Pyhän kolminaisuuden katedraali. Kirkko muuttui katedraaliksi vuonna 1980.

Kirkon uuden sisäilmeen on suunnitellut arkkitehti Reino Rinne ja sen vanhat ikonit siirrettiin uudistuksen yhteydessä Kuopion kirkkomuseoon.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Muista myös nämä Oulun seudun kirkot

Oulun seudulta löytyy lisäksi runsaasti muita viehättäviä kirkkoja, joissa vierailua kannattaa ehdottomasti harkita.

6. Haukiputaan kirkko

Haukiputaan kirkko, Oulu

Kuva: Estormiz, CC0, via Wikimedia Commons

Suuntaa Haukiputaalle ihastelemaan maalari Mikael Topeliuksen kirkkomaalauksia.

Vuonna 1762 valmistuneen puukirkon värikkäät maalaukset ovat saaneet vaikutteita jopa kiinalaisesta taiteesta. Kirkko onkin todellinen taidenähtävyys.

7. Turkansaaren kirkko

Turkansaaren kirkko, Oulu

Kuva: Estormiz, CC0, via Wikimedia Commons

Vanhin Oulun kirkko löytyy Turkansaaren ulkomuseon alueelta Madekoskelta. Vanha puukirkko on avoinna vain kesäisin ja siitä onkin tullut suosittu vihkipaikka.

Kirkko oli pitkään purettuna, sen toimiessa jopa Raatin saaressa varastokeskuksena. Sittemmin ulkomuseon perustaja Östen Elfving osti kirkon ja palautti sen alkuperäiselle paikalle Turkansaareen.

8. Kiimingin kirkko

Kiimingin kirkko, Oulu

Kuva: Oulun seurakunnat

Kiimingistä löytyvällä Kiimingin kirkolla on pitkät juuret. Kirkkoa ryhdyttiin toivomaan alueelle jo vuonna 1757, joskin kirkko avattiin käyttöön muutamia vuosia myöhemmin vuonna 1761.

Punainen puukirkko on monia suomalaisia kirkkoja rakentaneen Matti Hongan käsialaa.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Näin onnistuu kirkkovierailu

Oulun kirkot ovat seurakuntalaisten vapaassa käytössä ja kirkkoihin voi tulla tutustumaan myös jumalanpalvelusten ja yksityistilaisuuksien ulkopuolella aukioloaikojen puitteissa. Voit varmistaa aukioloajat Oulun seurakunnan nettisivuilta.

Yleensä kirkkoon voi saapua ilman ennakkovarausta. Muista kuitenkin kunnioittaa kirkon sääntöjä sekä välttää saapumista paikalle, mikäli kirkossa on meneillään yksityistilaisuus.

Oulun kirkot järjestävät usein myös ei-kirkollisia tapahtumia. Esimerkiksi Oulun tuomiokirkossa on usein konsertteja varsinkin jouluisin. Katso täältä lisää tietoa: Oulun joulu.

Konsertit ovatkin erinomainen keino lähteä ihastelemaan kaunista kirkkorakentamista!

Oulun kirkot kartalla

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll