Jussarö kutsuu tutkimusmatkalle Tammisaaren saaristoon

Jussarön saari on ollut Puolustusvoimien harjoituskohd,  jossa on ollut kaivostoimintaa. Jussarö tunnetaan myös Jussarön majakasta ja rajavartiolaitoksen merivartioasemana.

Nykyisin Jussarö on veneilijöiden suosima ulkoilu- ja retkeilykohde Raaseporin saaristossa, jonne voi saapua joko omalla veneellä tai tilauskuljetuksella mantereen puolelta.

Jussarö on kiehtova luontokohde osana Tammisaaren saariston kansallispuistoa, ja Jussaröhön voi lähteä vaikka päiväretkelle tai pakata mukaan teltan.

Artikkeli jatkuu alla
Löydä parhaat tarjoukset Jussarön läheisiin majoituksiin!
Jussaron saari
Artikkeli jatkuu...

Jussarön nähtävyydet ja aktiviteetit

Jussarön nähtävyydet

Jussarö vie matkailijan villin ja koskemattoman luonnon äärelle. Jussarössä näkee hyvin myös ihmisen jättämät jäljet eri aikakausilta.

Jussarö on ollut avoinna matkailijoille vuodesta 2005, jolloin se siirtyi Puolustusvoimilta Metsähallitukselle.

1. Jussarö kaivos

Jussarön saarella louhittiin rautamalmia vuoteen 1967 saakka, ja saarella onkin edelleen näkyvissä vanhoja kaivoskuiluja 1800-luvulta.

Jussarön itäpuolelta löytyy myös autioitunut rautakaivos.

2. Jussarön polku

4,7 kilometrin pituinen luontopolku puikkelehtii Jussarön kaivoskuilujen ohi saaren ikivanhaan aarnimetsään, jossa pääsee ihailemaan kaunista metsää ja uhanalaisia kasvi- ja hyönteislajeja.

Reitin varrella näkee myös Jussarön saaren kaunista saaristolaisidylliä ja satamalahden luotsikylän ainoan 1800-luvulta säilyneen rakennuksen.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

3. Merivartioston valvontatorni

Kesäaikaan Jussarön merivartioston valvontatorniin voi kiivetä ihailemaan Jussarön saaristomaisemia.

Rajavartiolaitoksen merivartioasema toimi Jussarössä aina vuoteen 2011 saakka.

4. Jussarön majakka

Jussarön majakka sijaitsee Jussarön kaakkoispuolella ja on avoinna vierailijoille. Jussarön vanhasta majakasta avautuu mahtavat maisemat merelle.

Maisemia voi käydä ihailemassa myös Lotssubergetin näköalatornista.

Tiesitkö, että majakoita on Suomessa yli 60.

5. Jussarö satama

Jussarö satama on ollut toiminnassa jo 700 vuotta ja tarjoaa nykyään veneilijöille 49 paikkaisen vierasvenesataman. Jussarön vierasvenesataman alueelta löytyy lisäksi Café Ön terassikahvila sekä Jussarön sauna, jota voi varata yksityiskäyttöön.

Jussarö tarjoaa näiden lisäksi matkailijoille:

  • Opastettuja kierroksia Café Ön puolesta
  • Upean punakallioisen uimarannan nimeltä Iron beach
  • Grillipaikan
Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Jussarö matkat ja majoitus

Jussaron saari

Jussarö on suosittu kohde myös yöpyjille ja perille pääsee kesäaikaan Raaseporista joko omalla veneellä tai vesibussi S/S Myggen kyydissä.

Vesibussiristeily Jussaröhön tulee varata ennakkoon ja aikataulut voi tarkistaa sivuilta visitraseborg.com. Jussaröhön on myös mahdollista saapua yksityisellä taksiveneellä.

Jussarön majoitusvaihtoehdot eivät ole kovin kaksiset, mutta se on mainio kohde erähenkisille retkeilijöille, joten jos telttailu on se oma juttu, niin kannattaa ehdottomasti pakata Jussarön reissuun teltta mukaan ja yöpyä luonnon keskellä.

Jussarö tarjoaa majoitusta myös retkeilymaja Kontoretissa, josta löytyy yhden ja kahden hengen huoneita. Retkeilymaja ei vastaa todellakaan hotellimajoitusta, sillä majoitus ei sisällä edes lakanoita eikä sisävessaa. Kannattaa myös ottaa huomioo,  että Kontoretissa ei ole juoksevaa vettä.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Jussarö – Historia kaivostoiminnasta nykypäivään

Jussarön saarella on melko ainutlaatuinen historia ja Jussarön ensimmäisten asukkaiden tiedetään asettuneen saarelle jo 1700-luvulla. Kaivostoimintaa saarella tiedetään olleen jo 1800-luvulla, mutta kunnolla kaivostoiminta alkoi vasta 1950-luvulla.

1. Jussarön kaivostuotanto käynnistyy

Jussarön kaivos työllisti jopa 200 henkeä. Jussarön kaivoksella oli iso merkitys sen työllisyydelle ja kehitykselle.

Kaivostoiminta loppui kuitenkin jo vuoteen 1967, jonka jälkeen entiset kaivosrakennukset jäivät tyhjilleen ja ovat edelleen nähtävillä osana Jussarön maisemia.

2. Kaivostoiminta päättyy

Jussarö siirtyi Suomen Puolustusvoimille kaivostoiminnan päätyttyä ja Jussaröhön perustettiin merivartioasema vuonna 1930. Merivartioston tehtävät liittyivät pääasiassa rajavalvontaan sekä meripelastukseen.

Puolustusvoimat käyttivät Jussarön saarta muun muassa harjoitellen sodankäyntiä sekä sukeltajien koulutukseen.

3. Jussarön saari oli merkittävä merenkulun paikka

Jussarön saari on toiminut satamana jo 700 vuotta. Saaren rautamalmiesiintymät tosin aiheuttivat merenkululle aikoinaan suuria ongelmia, kun kompassit näyttivät väärää suuntaa.

4. Tammisaaren kansallispuisto perustettiin 1989

Jussarö tuli osaksi Tammisaaren saariston kansallispuistoa. Jussarön saari siirtyi Metsahallituksen omistukseen ja saari avautui vierailijoille vuonna 2005.

Myös merivartioasema lakkautettiin Jussarössä 2011.

Lähde siis tutustumaan Jussaröhön – Tammisaaren saariston kansallispuiston aarteeseen!

Jussarö kartalla

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Sivupalkki

Juuri nyt voit hyödyntää kesän ennakkoalen ja majoittua 3 yötä 2 hinnalla! Varaa 23.4. mennessä.

Katso tarjoukset
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll