Hämeenlinnan nähtävyydet – Kaupunki täynnä nähtävää

Hämeenlinna on täynnä mielenkiintoisia nähtävyyksiä linnoista luontokohteisiin. Tunnetuimpia maamerkkejä Hämeenlinnassa ovat Hämeen linna ja Aulangon luonnonsuojelualue. Myös muutkin Hämeenlinnan nähtävyydet saattavat olla sinulle tuttuja ainakin nimeltä.

Maantieteellisesti Hämeenlinna on näppärästi Helsingin ja Tampereen puolivälissä, ja perille pääsee monesta suunnasta kätevästi bussilla, junalla tai omalla autolla.

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu...

Suositut Hämeenlinnan nähtävyydet

Hämeenlinnasta löytyy paljon kauniita nähtävyyksiä niin luonnosta kuin aivan kaupungin keskustasta. Nähtävyydet tarjoavat kiehtovia ja mielenkiintoisia historiakohteita, ja monet nähtävyyksistä ovat hyvin lähellä toisiaan, joten tutustut niihin helposti kävellen.

1. Hämeen linna

Hämeen linnan sisäpiha

Hämeen linna toimii Linnanniemen maamerkkinä ja onkin Hämeenlinnan tunnetuin maamerkki keskiajalta.

Punatiilinen linna erottuu hienosti Vanajaveden rannalla ja sen historia ulottuu 1200-luvun lopulle. Linnaa on muokattu aikojen saatossa eri linnoitustyyleihin sopivaksi ja nykyään se toimii matkailukohteena ja nähtävyytenä. Hämeen linnassa kävikin vuonna 2021 yli 87 000 kävijää. (Lähde: Kansallismuseo)

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

2. Vankilamuseo

Hämeenlinnan vankilamuseo

Vankilamuseo sijaitsee aivan Hämeen linnan kyljessä ja on erittäin kiinnostava nähtävyys. Vankilamuseon tiloissa toimi Suomen ensimmäinen sellivankila, ja useampi selli onkin jätetty täysin alkuperäiseen muotoonsa.

Vankilana se toimi aina vuoteen 1993 saakka. Museossa pääsee sellien lisäksi tutustumaan myös vanginvartijoiden huoneisiin, vankilan sauna- ja pesutiloihin sekä karuihin eristysselleihin.

3. Vanajanlinna

Vanajanlinna

Vanajanlinna on alunperin rakennettu 20-luvulla mahtipontiseksi metsästysmajaksi, ja sotien aikaan Vanajanlinnassa toimi salaperäinen Neuvostoliiton rahoittama Sirola-opisto. Rakennuksesta kaavailtiin sota-aikana jopa presidentin kesäasuntoa.

Nykyisin Vananjanlinnan tiloissa toimii hotelli, josta löytyy myös fine dining ravintola.

Vanajanlinnan Linna Golf taas on äänestetty kerta toisensa jälkeen Suomen parhaaksi golfkentäksi.

Vanajanlinnan joulu kannattaa pitää mielessä, jos joulu Hämeenlinnassa on suunnitelmissa.

4. Jean Sibeliuksen syntymäkoti

Jean Sibeliuksen syntymäkoti

Sibeliuksen syntymäkoti sijaitsee aivan Hämeenlinnan keskustassa ja toimii nykyään museona. Museossa on esillä kansallissäveltäjämme lapsuuden aikaisia esineitä, kalusteita ja valokuvia ja museon tiloissa järjestetään myös konsertteja.

Jos olet enemmän kiinnostunut Sibeliuksesta, niin tiesitkö, että Turun museoiden joukosta löytyy Sibelius-museo.

5. Sibeliuksen puisto

Sibeliuksen puisto

Puiston keskeltä löytyy komea Jean Sibelius -patsas, jonka on veistänyt Kain Tapper vuonna 1964.

Puistossa pääsee myös kuuntelemaan Sibeliuksen sävellyksiä, kun istahtaa tietyille puistonpenkeille, alkaa sieltä kuulua musiikkia.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

6. Hämeenlinnan Lyseo

Hämeenlinnan lyseo

Hämeen linnan nähtävyydet ovat todellinen matka menneisyyteen ja historiaan. Lyseon kulmalta löytyy Hämeenlinnan kauneimmat korttelit ja pääsee fiilistelemään miltä kaupungissa näytti Sibeliuksen nuoruusvuosina.

7. Palanderin talo

Palanderin talo, Hämeenlinna

Palanderin talo toimii kotimuseona, jossa pääsee tutustumaan Palanderin porvariperheen elämään sata vuotta sitten. Museossa järjestetään vain opastettuja kierroksia.

8. Pyhän Ristin Kirkko

Pyhän Ristin kirkko, Hattula

Hattulassa sijaitseva kirkko kuuluu Suomen kauneimpiin keskiaikaisiin kirkkoihin. Kirkon sisätiloissa ovat säilyneet 1500-luvun seinämaalaukset.

9. Iittala Village

Iittala Village, Hämeenlinna

Hämeenlinnan Iittala tunnetaan käsityön ja taiteen kylänä, ja siellä vieraileekin vuosittain jopa 100 000 matkailijaa. Hämeenlinnan keskustasta Iittalaan on vain 15 minuutin ajomatka.

10. Verkatehdas

Hämeenlinnan Verkatehdas

Verkatehdas on yksi Euroopan suurimmista tehdasmiljööseen rakennetuista kulttuurikeskuksista. Sen tiloista löytyy muun muassa kuvataidetta, musiikkia ja teatteria.

11. Skogster museo

Skogster museo, Hämeenlinna

Hämeenlinnan keskustasta löytyvä erikoinen jugendrakennus on jo pelkästään nähtävyytenä mielenkiintoinen ja sen tiloissa on myös museo, jossa pääsee tutustumaan Hämeenlinnan historiaan.

12. Piparkakkutalo

Piparkakkutalo, Hämeenlinna
Kuva: Ravintola Piparkakkutalo

August Skogster rakennutti talon omaksi kodikseen ja se sijaitsee aivan Skogster museon vieressä. Rakennus on kaunis ja koristeellinen puutalo , a sen tiloissa toimii Hämeenlinnan kuuluisin ravintola Piparkakkutalo.

13. Aulanko ja Aulangon näkötorni

Aulangon näköala

Hämeenlinnan nähtävyydet vievät myös luonnon keskelle. Tämän englantilaistyylisen puistoalueen rakennutti aatelistaustainen miljonääri Hugo Standertskjöld 1800-luvun lopulla. Aulangon luonnonsuojelualueella voi tutustua sen upeaan luontoon ja nauttia vaikka piknik eväät.

33 metrisestä graniitista rakennetusta näkötornista voi ihastella upeaa kansallismaisemaa Aulangonjärveä ja Sibeliuksen metsää.

Aulanko on varsinkin Sibelius fanien kohde, sillä Sibelius on kertonut ajatelleensa juuri näitä maisemia säveltäessään kuuluisan Finlandia -teoksensa.

Jopa elokuvaohjaaja Alfred Hitchcokin kerrotaan käyneen ihastelemassa Aulangon maisemia.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Tekemistä ja aktiviteetteja koko perheelle

Kaupunki on kukoistuksessaan kesäaikaan niin kuin moni muukin Suomen kaupunki, mutta myös talvella pääsee tutustumaan kaupungin nähtävyyksiin.

Jos kaipaat matkailuun kiinnostavia historiallisia nähtävyyksiä luonnon ympäröimänä, kannattaa auton nokka kääntää kohti Hämeenlinnaa!

Hämeenlinnan nähtävyydet kartalla

Artikkelin kuvat: Flickr – Kanta-Hämeen kuvapankki

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll