Sisällysluettelo
Kilpisjärveä lähestyttäessä ei Saanatunturia voi olla huomaamatta sen korkeuden ansiosta. Saana kohoaa huikeat 1029 metriä meren pinnasta ja Kilpisjärven pinnasta 556 metriä.
Kilpisjärven Saana sijaitsee Suomi neidon käsivarren peukalossa ja Saanatunturi kuuluu Suomen korkeimpiin tuntureihin. Sillä on Suomen tuntureista suurin suhteellinen korkeusero ympäristöönsä.
Viisi syytä ottaa Saana seuraavaksi vaelluskohteeksi
Saana tunturi kannattaa ehdottomasti sisällyttää reissuun, jos on liikkeellä käsivarren seudulla.
Tässä viisi syytä kokea Saana:
- Suomen kaunein tunturi
- Helppokulkuinen reitti tunturin huipulle
- Huipulta aukeavat upeat maisemat kaikkiin ilmansuuntiin
- Sijainti Kilpisjärven rannalla, josta löytyy majoitusvaihtoehtoja
- Monta eri reittivaihtoehtoa vaellukseen Saanatunturin alueella
Saanan reitit ja tunturille kiipeäminen
Saanatunturi on Suomen tunnetuimpia tuntureita ja erittäin suosittu nähtävyys ja retkeilykohde.
Saanan huipulle pääsee kulkemaan polkua, joka on suuntaansa noin viiden kilometrin mittainen ja sillä on kaksi aloituspistettä: Kilpisjärven retkeilykeskus ja Mallan luonnonpuiston P-alue.
Saanatunturille johtaa merkitty polku, joka kulkee aluksi loivempana Saanan tunturikoivikossa, ja tämän jälkeen alkaa jyrkempi nousu Saanan huippua kohti.
Portaat
Nousua helpottamaan on rakennettu Saanan portaat, jotka on uusittu vuonna 2019 ja ovat nykyään graniitista. Saanan portaat olivat alunperin puuta, mutta menivät nopeasti huonoon kuntoon Saana tunturin suosion takia.
Uusien portaiden myötä reittilinjausta muutettiin ja askelmien lukumäärä väheni.
Saanatunturin voi kokea eri tavoin ja sen voi sisällyttää eri pituisiin vaelluksiin. Reittien varrelta löytyy hyviä levähdyspaikkoja, käymälää ja puuvarastoja.
Yleisimmät reittivaihtoehdot vaellukseen Kilpisjärven Saanatunturilla
Saanatunturin vaellukseen voi valita itselleen sopivan vaihtoehdon:
- Saanan Polku 4,3 km/suunta, kulkuaika 4-6 tuntia
- Saanan luontopolku 6 km, kulkuaika 2-3 tuntia
- Saanan kierros 14 km, kulkuaika 4-8 tuntia
Saanan kierros on siinä mielessä uniikki, että sieltä löytyy tavallisen kodan lisäksi myös revontulikota, jonka lasikaton läpi voi ihastella taivaan tulia.
Saanatunturin sää ja luonto
Saanatunturilla on hyvin monimuotoinen tunturikasvillisuus ja linnusto. Saanan maisemat vaihtelevat matkan varrella tunturikoivikoista karuihin kivikkoisiin maisemiin ja nousun aikana ohitetaan myös kirkasvetinen lampi.
Luonnonvoimat ja -ilmiöt ovat tehneet Saanatunturin kiviseen maaperään kauniita muotoja ja muokanneet kiviaineksen pintoja miljoonien vuosien aikana.
Kesäisin on pysyttävä merkityllä reitillä, jotta kasvillisuus pääsee toipumaan kulutuksen aiheuttamista vaurioista.
Saanatunturin sää voi vaihdella hyvinkin radikaalisti, joten huipulle suunnatessa kannattaa varustautua kaikkeen. Kilpisjärvellä saattaa vielä kesäkuussa näkyä jäälauttoja ja lunta, vaikka lämpötila olisikin jo kohonnut reippaasti.
Saanalle lähtiessä saattaa reitin alkupäässä sataa vettä, mutta ylhäällä voikin jo paistaa aurinko. Sää vaihtelee siis hyvinkin nopeasti ja esimerkiksi ukkosella tunturihuippuja kannattaa välttää.
Lämmintä vaatetta on hyvä varata tarpeeksi Saanatunturin vaellukselle.
Saanatunturille voi suunnata myös talvella ja reitti sopii hyvin esimerkiksi lumikenkäilyyn. Tosin suosituin aika vaellukseen ja Saana tunturille kiipeämiseen on kesä- tai ruska-aikaan. Tällöin myös sääolosuhteet ovat suotuisammat kuin talvella.
Maisemat ovat myös monimuotoisemmat ja näkyvyys on parempi kesällä, toki kauneus on katsojan silmässä.
Saanatunturin mystiikkaa
Saanatunturi on tunnettu myös mystiikasta ja onkin saamelaisille pyhä tunturi, jolla on ennen poltettu uhritulia. Vanhan tarun mukaan uskotaan jättiläisten asuttaneen käsivarren seutua.
Tarun mukaan kaunis Malla-neito oli järjestämässä häitään sulhasensa Saanan kanssa. Mallan kilpakosija Ruotsin Peltsa tuli kutsumatta häihin Jäämeren velhot mukanaan ja taikojen ryöstäydyttyä käsistä, aiheutui valtava jäävyöry. Malla ja Saana juhlakansoineen yrittivät paeta, mutta jäivät kuitenkin vyöryn alle, ja jähmettyivät Kilpisjärven rantaan.
Aikakaudet muuttivat jättiläiset tuntureiksi ja Mallan kyyneleet kasvattivat Kilpisjärveä. Saanatunturi paljastui vuosituhansia myöhemmin jäämassojen sulettua. Myös Malla ja Pikku-Malla paljastuivat jäiden alta ja Mallan kyyneleet virtaavat edelleen Kitsi -putouksessa Mallan luonnonpuistossa.