LomarengasLomarengas

Ympäristömerkki – mikä se on ja kuka sitä voi käyttää?

Kun kuulet sanan ympäristömerkki, saat todennäköisesti mielikuvan vihervalkoisesta Joutsenmerkistä. Tämä merkki on monelle suomalaiselle tuttu, joka edustaa monelle ympäristöystävällistä ja vastuullista tuotetta.

Mutta mikä muita ympäristömerkkejä on olemassa ja mistä ympäristömerkki oikein kertoo?

Virallisia ympäristömerkkejä on käytössä Suomessa ja maailmalla varsin runsaasti. Ne auttavat kuluttajia tekemään vastuullisia ostopäätöksiä, sillä ympäristömerkin saantiin liittyy aina tarkasti valvottuja laatu- ja ympäristökriteereitä.

Artikkeli jatkuu alla
Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
Artikkeli jatkuu...

Ympäristömerkkien tarkoitus onkin kertoa yleisesti siitä, että kyseinen tuote noudattaa sille asetettuja kriteereitä tuotteen valmistamisessa ja toteutuksessa.

Ympäristömerkkejä löytyy siis runsaasti. Niistä alla esittelyssä se tunnetuin ympäristömerkki, eli Joutsenmerkki sekä Euroopan ympäristömerkki, EU Kukka.

Niiden lisäksi vastuullisuudesta sekä ympäristön huomioivasta tuotannosta kertovat muun muassa:

  • Energiamerkki
  • Luomi, eli aurinkomerkki
  • EU:n luomumerkki
  • Maailmanlaajuinen FairTrade-merkki
Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Pohjoismainen ympäristömerkki

JoutsenmerkkiPohjoismainen ympäristömerkki, eli Joutsenmerkki, on se tunnetuin virallinen ympäristömerkki maassamme. Merkin historia juontaa aina 1989 vuoteen asti, jolloin Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti merkin.

Ensimmäiset Joutsenmerkit myönnettiin vuonna 1991 ja nykyään niitä löytyy jo varsin monelta yritykseltä. Suomesta löytyy noin 10 000 ympäristömerkin saanutta tuotetta tai palvelua.

Ympäristömerkin kriteerit ovat todella tarkat ja ne vaihtelevat hieman eri tuoteryhmien mukaan. Vaatimuksia on useille kymmenille eri tuoteryhmille ja ympäristömerkki-tuotteet vaihtelevatkin aina autonrenkaista tiskiaineisiin.

Myös palveluita tarjoavat yritykset voivat saada Joutsenmerkki -ympäristömerkin. Tuoteryhmien myöntämisperusteet ovat joidenkin tuotteiden kohdalla todella tarkat ja vaativat, kun taas toiset tuotteet eivät luonteensa vuoksi välttämättä vaadi niin monimutkaisia vaatimuksia. Kaikki kriteerit ovat vapaasti tarkasteltavissa Joutsenmerkin sivuilta: https://joutsenmerkki.fi/kriteerit/

Myöntämisperusteiden taustalla on kuitenkin aina ympäristövaikutusten kontrollointi ja minimointi. Saadakseen ympäristömerkin, tulee yrityksen ja tuotevalmistajan kiinnittää huomiota siihen, ettei tuotteen valmistus ja elinkaari aiheuta ympäristölle erityistä haittaa.

Koska merkki on saatavilla eri tuoteryhmille, riippuvat valintakriteerit siis aina siitä, mikä tuote ja yritys merkkiä hakee. Uusia tuoteryhmiä voidaan lisätä ja onkin lisätty vuosien saatossa.

Aina uutta tuoteryhmää mietittäessä, ympäristömerkin myöntävät tahot pohtivat seuraavia kysymyksiä:

  • Millaiset ovat tuotteen ympäristövaikutukset?
  • Onko ympäristövaikutuksia mahdollista vähentää tai kontrolloida?
  • Voiko Joutsenmerkillä vaikuttaa kuluttajien käytökseen?

Myöntämiskriteerit arvioidaan noin kolmen vuoden välein. Tämän avulla varmistetaan, että merkki todellakin myönnetään ympäristövaikutukset huomioiden.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Kuka voi käyttää Joutsenmerkkiä?

Merkki myönnetään kunkin Pohjoismaan ympäristömerkintäorganisaation toimesta. Suomessa tämä on Motiva Services Oy. Organisaatio myös valvoo, että merkkiä ei käytetä ilman lupaa ja että sitä käyttävät yritykset todella noudattavat asetettuja vaatimuksia.

Yrityksen on mahdollista hakea ympäristömerkkiä, mikäli kyseinen tuotemerkki on Joutsenmerkin piirissä. Hakemista ennen kannattaa tarkastella mitä vaatimuksia merkin myöntämiseen liittyy. Hakemukset tarkastetaan Motivan toimesta ja niihin liittyy muun muassa tarkastuskäynti. Mikäli hakemus menee läpi, saa yritys ja tuote ryhtyä käyttämään Joutsenmerkkiä.

EU:n ympäristömerkki

EU:n ympäristömerkkiToinen Suomessa laajasti käytössä oleva ympäristömerkki on nykyään Euroopan unionin käyttöön ottama ympäristömerkki. EU-kukka niminen merkki otettiin käyttöön vuonna 1992. Tämä ympäristömerkki on englanniksi nimeltään EU Ecolabel.

Sen piiriin kuuluu erilaisia tuoteryhmiä hieman Joutsenmerkkejä vähemmän ja ympäristömerkki on muutenkin vielä hieman tuntemattomampi monelle kuluttajalle. EU:n ympäristömerkki tarkoittaa kuitenkin periaatteidensa puolesta hyvin samaa kuin Joutsenmerkki.

Merkki myönnetään myös vain parhaille tuotteille ja palveluille.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

EKOenergia-merkki

EKOenergia-merkkiKansainvälisesti tunnettu EKOenergia-merkki löytyy myös Suomesta. Kyseistä merkkiä käytetään kertomaan laadusta ja vastuullisuudesta sähkön, kaasun, lämmityksen sekä jäähdytyksen tuotannossa.

Suomen luonnonsuojeluliiton perustama EKOenergia-merkki on ollut käytössä vuodesta 1998 asti. Kuten muidenkin ympäristömerkkien kohdalla, myös tämä merkki saadaan sitä hakemalla ja vaativat kriteerit täyttämällä. Merkin käyttöoikeutta valvotaan ja se tarkistetaan säännöllisesti.

Merkin avulla pyritään edistämään uusiutuvan energian käyttöä kuluttajien keskuudessa. Tietenkin myös yrityksiä halutaan kannustaa käyttämään uusiutuvaa energiaa. Mikäli EKOenergia-merkki löytyy yritykseltä, tarkoittaa se sitä, että energia on aina 100% uusiutuvaa

Esimerkiksi Ekosähkö on Suomen ensimmäinen EKOenergia-merkin saanut vihreä sähkö -tuote.

Ympäristömerkit, kuten Joutsenmerkki, EKOenergia ja EU:n kukka, ovat erinomaisia keinoja varmistaa, että käyttämäsi tuotteet ovat vastuullisia. Niiden avulla on helppo huomata, että yritys on tehnyt töitä sen eteen, että tuotteen tai palvelun hyödyntämiseen ei liity ympäristöhaittoja.

Ympäristömerkki kertookin usein laadusta, joten sen saaneita tuotteita kannattaa suosia.

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll