LomarengasLomarengas

Mitä on vihreä sähkö? 10 ekologisen sähköntuottajaa

Vihreä sähkö, ekologinen sähkö, ympäristöystävällinen sähkö ovat kaikki nykyään paljon käytettäviä termejä kotimaan energiamarkkinoilla. Energiatuotannon kuormittavuuteen on ryhdytty kiinnittämään huomiota ja monet sähköfirmat mainostavatkin energiaa vihreänä ja ympäristöystävällisenä sähkönä.

Mutta mitä ekologinen sähkö oikein on ja mitkä ovat parhaat suomalaiset yritykset, jos haussa on vihreä sähkö?

Artikkeli jatkuu alla
Kilpailuta ilmaiseksi tai tilaa vihreä sähkö näiltä sähköntuottajilta!
Ekologinen sähkö
Artikkeli jatkuu...

Ympäristöystävällinen sähkö ei aina ole ekologista

Ihan ensiksi on tärkeä muistuttaa siitä, että markkinoilla on paljon vihreäksi sähköksi kutsuttua energiantuotantoa, joka ei kuitenkaan välttämättä ole aina kaikista ekologisinta luonnon kannalta. Vihreä sähkö perustuu uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen fossiilisten polttoaineiden sijaan.

Vaikka se onkin monesti parempi vaihtoehto juuri uusiutumattomille energialähteille, ei vihreä sähkö markkinoinnissa aina tarkoita, että kyseessä olisi täysin haitaton tapa tuottaa sähköä. Myös vihreän sähkön tuotantoon voi liittyä erilaisia ympäristöä kuormittavia menetelmiä.

Pääsääntöisesti kuluttaja voi kuitenkin luottaa siihen, että vihreäksi sähköksi mainostettu sähkö on ympäristöystävällinen valinta. Ekologisten sähköntuottajien välillä on kuitenkin eroja, joten kannattaa aina varmistaa sähköntuottajalta kuinka sähkö on tuotettu.

Esimerkiksi vesivoimalla, vaikkakin se on uusiutuvaa sähköä, on vesistöihin ja vaelluskaloihin kuormittava vaikutus.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Kuinka ekosähköä tuotetaan?

Ekosähkön tuotanto

Ekologinen sähkö tuotetaan siis uusiutuvilla energianlähteillä. Niillä tarkoitetaan luonnonvaroja, jotka uusiutuvat itsessään.

Uusiutuviin energianlähteisiin kuuluvat muun muassa:

  • Vesi- ja tuulivoima
  • Aurinkoenergia
  • Bioenergia
  • Maalämpö
  • Geoterminen energia

Suomessa eniten käytössä ovat vesi- ja tuulivoima, sekä bioenergia, kuten puun tai lannan polttaminen.

Sähkön tuottamiseen ja siihen mikä luetaan ekologiseksi sähköksi vaikutetaan energia-ja ilmastopoliittisilla linjauksilla. Nämä säädetään laissa ja Suomen lakien lisäksi maassamme pätevät myös EU:n päätökset ja direktiivit.

Mistä ekologisen sähkön tunnistaa?

Kuten mainittua, vihreätä sähköä löytyy kyllä runsaasti markkinoilta, mutta ihan kaikki itseään ympäristöystävälliseksi mainostava sähkö ei kuitenkaan ole ekologista. Kuluttajan tuleekin olla tarkkana ja varmistaa sähkön alkuperä.

EKOenergia-merkki

EKOenergia-merkkiYksi helppo tapa löytää ekologinen sähkö on tutustua EKOenergia-merkkiin. Tämä ympäristömerkintä annetaan vain uusiutuvan energian tuottaville sähkösopimuksille. Merkki on kansainvälinen, 34 eurooppalaisen ympäristöjärjestön muodostama ympäristömerkki. Merkki on mahdollista saada vain vaativat kestävyyskriteerit täyttämällä.

EKOenergia-merkki on Suomen Luonnonsuojeluliiton perustama merkki.

Niiden avulla pyritään varmistamaan, että sähkö on uusiutuvaa, vastuullista sekä ilmastotyöhön investoivaa. EKOenergia-merkitystä vesivoimasta annetaan esimerkiksi pieni osa ympäristörahastoon, jonka avulla kunnostetaan suomalaisia vesistöjä.

Jos sinulla on kysyttävää tästä merkistä, niin voit ottaa yhteyttä täältä.

Alkuperätakuu

Alkuperätakuu on toinen tapa tunnistaa ympäristöystävällinen sähkö. Kyseisen takuun avulla kerrotaan siitä, että vastaava määrä sähköä on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Niitä voidaan ostaa ja myydä markkinoilla.

Suomessa osa sähköyhtiöistä on hankkinut alkuperätakuun tuotteilleen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sinun sähkösi ei välttämättä ole tuotettu juuri uusiutuvilla energialähteillä, mutta yhtiö on kuitenkin ostamalla alkuperätakuun tukenut uusiutuvien energialähteiden tuotantoa.

Onko ympäristöystävällinen sähkö kalliimpaa?

Ympäristöystävällinen sähkö

Valloilla on vielä jonkin verran käsitys, että ekosähkön hinta olisi huomattavasti normaalia kalliimpaa. Uusiutuvan energian tuottaminen on kuitenkin yhä edullisempaa teknologian kehittymisen johdosta. Ekologinen sähkö on enää usein vain muutamia senttejä perinteistä sähköä kalliimpaa.

Eri sähköntuottajien palveluissa on lisäksi eroja, joten on aivan mahdollista löytää edullista vihreää sähkö Helsingissä tai vaikkapa Inarissa.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Top 10 vihreän sähköntuottajaa

Vihreän sähkön vertailu kannattaa ennen sähkösopimuksen tekemistä. Näin varmistut siitä, että tuote on oikeasti ympäristöystävällistä sähköä ja että löydät sinulle sopivimman ja edullisimman sähkösopimuksen. Vihreän energian kokemuksia löytyy netistä runsaasti ja alla kymmenen suosituinta ekosähkötuottajaa.

1. Ekosähkö Oy

Suomen ainoa sähköntuottaja, jonka kaikki sähkö tuotetaan EKOenergiana on Ekosähkö Oy. Kyseessä oli Suomen ensimmäinen EKOenergia-merkin alla sähköä tarjoava yritys ja edelleen kaikki sähkö heiltä on tuotettu tämän ympäristömerkin kriteerit täyttävällä tavalla.

2. Kotimaan Energia

Kotimaan Energia logoKotimaan Energia tarjoaa mahdollisuuden valita erityinen Vihreä valinta-lisäpalvelu, jonka avulla voit saada ympäristöystävällistä sähköä. Niiden avulla voit tehdä kaikista yrityksen tarjoamista sähkösopimuksista ekologisen vaihtoehdon.

Vihreän valinnan sähkö on peräisin uusiutuvista energialähteistä, kuten:

  • Vesivoimasta
  • Tuulivoimasta
  • Aurinkoenergiasta

Tämän lisäksi Kotimaan Energian Vihreä valinta-palvelu edistää luonnonsuojelua. Sähkösopimuksella tuetaan John Nurmisen Säätiötä viiden euron vuosittaisella tuella. Rahat menevät säätiön Puhdas Itämeri-hankkeille.

3. Nordic Green Energy

Nordic Green logoNordic Green Energy tarjoaa myöskin sähköä EKOenergia-merkin alla. Heidän sähkönsä on tuotettu vesi-, tuuli-, ja aurinkovoimalla. Sähkö on siis 100% uusiutuvaa energiaa. Voit lisäksi valita aina heidän vihreän sähkön alkuperän, joten tiedät taatusti kuinka energia on tuotettu.

Kuten mainittua, uusiutuvan sähkön lisäksi Nordic Green Energy tarjoaa myös EKOenergia-merkin saanutta sähköä. Tämä sähkö on siis Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa ja osa tuotosta menee lisäksi tukemaan EKOenergian ilmastorahastoa.

4. Ilmatar

Ilmatar logoYmpäristöystävällistä sähkö on saatavilla myös Ilmattarelta. Ilmatar tarjoaa tuulivoimalla tuotettuja sähkösopimuksia. Kyseessä on lisäksi kotimainen vihreä sähkö, sillä kaikki heidän tuottamansa sähkö on suomalaista tuulivoimaa.

Sähkösopimuksen avulla säästät siis luontoa, mutta tuet lisäksi suomalaista työvoimaa ja kilpailukykyä. Ilmattaren sähkösopimuksissa on lisäksi kiinteä hinta, eikä kokemuksien perusteella mitään yllättäviä piilokuluja tai kustannuksia.

5. Fortum Markets Oy

Fortum on yksi tunnetuimpia energiantuottajia, eikä yrityksen kaikki sähkösopimukset ole vihreän sähkön piiriin kuuluvia. Fortumilta löytyy kuitenkin EKOtuulisähköä, joka kuuluu EKOenergia-merkin alaisuuteen ja on näin ekologinen valinta.

6. Lumme Energia

Lumme Energialta löytyy Suomen luonnonsuojeluliiton EKOenergia-merkillä sertifioitua vihreää sähköä. Kyseessä on paikallisesti tuotettua lähienergiaa ja jokaista myytyä megawattituntia kohden Lumme Energia lahjoittaa vähintään 10 senttiä EKOenergian Ilmastorahastoon. Lumme Energian ekosähkösopimus on nimeltään Eko Lumme Puu.

7. Lumo Energia

Lumo Energia logoLumo Energia tarjoaa monia erilaisia sähkösopimuksia. Ne ovat kaikki mahdollista valita ekosähkönä. Tällöin tuotettu sähkö on EKOenergia-merkin alla olevaa ekologista sähköä. Lumon myymä EKOenergia on tuulivoimaa.

8. Porvoon Energia Oy

Porvoon Energialta on mahdollista hankkia EKOenergia-merkin sähköä. Sähkö on pääsääntöisesti Porvoon Tolkkisissa tuotettua bioenergiaa. Bioenergiaa tuotetaan heillä puunkuoresta ja -purusta.

Sitä varten ei kuitenkaan hakata puita, vaan kaikki biomateriaali on otettu jatkojalostukseen kelpaamattomasta puutavarasta.

9. Raaseporin Energia

Raaseporin Energia hyödyntää uusiutuvia energialähteitä, mutta mikäli haluat vieläkin ympäristöystävällisempää sähköä, voit valita EKO-sähkö sopimuksen. Tällöin sähköllä on EKOenergia-ympäristömerkintä, joten se on taatusti vastuullista ja osa voitoista ohjataan luonnonsuojelutoimintaan.

10. Vattenfall

Myös energiajätti Vattenfallilta voi hankkia ekologista sähköä. Heiltä löytyy runsaasti erilaisia sähkösopimuksia, joista ympäristöystävällistä sähköä tarjoavat tällä hetkellä Täystuuli ja EKO Tuntisähkö. Niistä Täystuuli on 100% tuulivoimaa, jolla on myöskin Suomen luonnonsuojeluliiton EKOenergia-merkki.

Myöskin EKO Tuntisähkö on tuulivoimalla tuotettua ekosähköä.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Vihreän sähkön vertailu kannattaa

Ekosähkön vertailu kannattaa, sillä kuten yltä käy ilmi, erilaisia sähköntuottajia on varsin runsaasti. Tämä on tietenkin kuluttajan kannalta hyvä asia. Näin ekosähkön hinta voidaan pitää kohtuullisena.

Yritykset kuitenkin mainostavat monesti uusiutuvaa sähköä ja sen hyötyä, mutta on hyvä muistaa, että se ei aina tarkoita samaa kuin ekosähkö. Siksi onkin hyvä ymmärtää juuri ekologisen sähkön ympäristömerkintä ja muistaa varmistaa sähkösopimuksesta aina se, mistä sähkö on peräisin ja kuinka se oikein tuotetaan.

Vihreä sähkö on nykyään hyvin yleinen ja edullinen valinta. EKOenergia-merkin sähköllä tuetaan lisäksi uusiutuvien luonnonvarojen sekä ympäristön suojelemista.

Kun siis haluat vastuullista sähköä, kannattaa harkita ympäristöystävällisen sähkön käyttämistä niin kotitalouden, että yrityksen tarpeisiin.

Matkapojat

Tutustu Matkapoikien kotimaan matkoihin ja löydä risteilytarjouksia!

Tutustu matkoihin

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll