Suuri määrä Suomessa käytettävästä villasta tulee ulkomailta, varsinkin suosittu merinovilla. Vastuullisen kuluttajan tulisi kiinnittää huomiota juuri tuottajamaahan, sillä merinovillaan liittyy usein kyseenalainen mulesing-toimenpide. Mutta mitä mulesing ja mistä mulesing-vapaa merinovilla on mahdollista ostaa?
Mitä ovat merinovilla ja mulesing?
Merinovilla on todella suosittu villa ominaisuuksiensa takia. Kyseinen villa on erityisen laadukas sekä pehmeä, tehden siitä oivallisen valinnan tekstiileille.
Merinovillan hyviä ominaisuuksia ovat muun muassa nämä seikat:
- Luonnonkuitu
- Hyvin lämpöä säätelevä villa
- Hengittävä materiaali
- Helppohoitoinen, eikä vaadi jatkuvaa pesua
Mutta merinovillan tuotantoon liittyy valitettavia puolia ja varsinkin sen yhteyteen liittyvää mulesing menetelmää kritisoidaan laajasti.
Merinolampaiden iho on poimuinen jalostuksen takia. Poimuisuus mahdollistaa runsaamman villan tuotannon, mutta lampaille ylimääräiset poimut tarkoittavat usein altistumista loiseläimiin. Niiden ehkäisemiseksi on kehitetty mulesing.
Mitä mulesing tarkoittaa?
Mulesing toimenpiteessä lampaan peräaukon molemmilta puolilta leikataan ihoa pois noin 5-7 sentin verran. Tämä johtaa arpikudokseen, joka estää loiskärpästen munimisen ja siten vähentää niiden aiheuttamia sairauksia.
Menetelmä tehdään usein ilman kivunlievitystä tai puudutusta. Eläinsuojelujärjestöjen tutkimusten mukaan kokemus on kivulias ja aiheuttaa lampaille pelkotiloja. Mulesing menetelmään liittyy lisäksi usein lampaan hännän amputointi ilman kivunlievitystä.
Kritisoitua mulesing menetelmää käytetään varsin laajasti Australiassa. Vuosittain noin 20 miljoonaa merinolammasta käy läpi tämän toimenpiteen. Ottaen huomioon, että Australia tuottaa noin 75 % maailman tekstiiliteollisuuden käyttämästä villasta, ovat monet merinovillatuotteet siten mulesing menetelmällä tuotettuja.
Menetelmää käytettiin ennen myös Uudessa-Seelannissa, mutta maa lopetti mulesingin käytön virallisesti vuonna 2018.
Tekniikka on laitoin myös Argentiinassa sekä Etelä-Afrikassa. Myöskään Euroopassa tekniikkaa ei käytetä. Australia oli jo aikeissa kieltää menetelmän ja siirtyä mulesing-vapaan merinovillan tuottamiseen vuonna 2010. Päätös kuitenkin kumottiin.
Mulesing menetelmän tarkoitus on tietenkin tärkeä. Loiseläimet eivät ole lampaan hyvinvoinnin kannalta koskaan hyvä asia, mutta loiseläimiä on mahdollista torjua monin muin menetelmin ja ilman, että lampaiden hyvinvointia vahingoitetaan.
Nämä keinot ja tavat ovat usein kalliimpia kuin mulesing menetelmä, minkä johdosta monet villantuottajat karttavat mulesing-vapaan merinovillan kalliimpaa hintaa.
Nykypäivän vastuullinen kuluttaja on kuitenkin valmis maksamaan hieman enemmän, jotta tuote voidaan valmistaa mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja eettisesti. Eläinten hyvinvointia ei tulisi ikinä laiminlyödä.
Mulesing-vapaa merinovilla
Sen, käyttääkö merinovillatuote mulesing menetelmällä tuotettua villaa vai ei, näkee yleensä tuotteen sertifikaateista. Nämä kertovat aina tuotteiden vastuullisuudesta ja ovat tärkeä tapa vastuullista kuluttamista.
Voit löytää mulesing-vapaat merinovillavaatteet näistä verkkokaupoista.
Mulesing-vapaa merinovilla on helpoiten tunnistettavissa ZQ-standardimerkinnästä. Kyseinen merkintä kertoo, että eläinten hyvinvointiin ja ympäristöön on kiinnitetty erityistä huomiota, eikä esimerkiksi juuri mulesing menetelmää ole käytetty valmistukseen.
Tämän lisäksi voit tunnistaa mulesing-vapaan merinovillan esimerkiksi NO MULESING tai Mulesing Free Merinowool sertifikaateista ja merkinnöistä.
Sertifikaatit näkee yleensä kyseisen tuotteen kotisivuilta. Mikäli merkintää villan alkuperästä ja tuotantotavoista ei kotisivuilta löydy, kannattaa aina rohkeasti ottaa yhteyttä yritykseen ja kysyä merinovillan alkuperästä.
Muista myös, että mikäli merinovillan alkuperäinen maa on esimerkiksi Euroopassa, pitäisi kyseessä olla mulesing-vapaa merinovilla.
Mulesing on siis vielä valitettavan usein käytettävä tapa. Mulesing-vapaa merinovilla on kuitenkin kasvattanut suosiotaan, eikä kuluttajan ole kovin vaikea löytää tuotteita, jotka ovat kiinnittäneet huomiota merinovillan vastuulliseen tuotantoon.
Lue myös artikkelimme: Ekologiset vaatteet