LomarengasLomarengas

Mikä on K-Kalapolut ja kuinka lähteä mukaan projektiin?

Saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Suomalaisiin suosikkiruokiin kuuluvat ehdottomasti useat kalaruoat, kalakeitosta savukalaan. Mutta tiesitkö, että monet suomalaiset kalat ovat myös uhanalaisia? Vesistöjen suojeluun on ryhdytty kiinnittämään nyt yhä enemmän huomiota ja yksi tällainen organisaatio on K-ryhmän K-Kalapolut.

Mistä K-Kalapoluissa onkaan kysymys? Alla tietoja projektista sekä tietoja siitä, kuinka sinäkin voit vaikuttaa suomalaisten kalojen elämään.

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu...

Mikä on K-Kalapolut?

K-Kalapolut ovat talkooprojekteja, joissa kunnostetaan ja parannellaan virtavesien kuntoa. Suomesta löytyy runsaasti virtaavia vesistöjä, kuten jokia ja puroja, joiden virtausta on muuteltu tie- tai siltarumpujen toimesta vuosien saatossa. Padot ja muut sen kaltaiset esteet ovat usein tehty energiantuotannon tai esimerkiksi rakentamisen tarpeet huomioiden, eikä niinkään kalakantoja tai luontoa huomioiden.

Ylen artikkelin mukaan Suomen 160 000 jokikilometristä, jopa yli 90 % on jollain tavoin ihmisen muokkaamaa.

Näillä toimilla on usein negatiivinen vaikutus virtavesissä elävien kalojen kutumahdollisuuksiin. Jopa pieni myllypato voi pysäyttää täysin kalojen nousun virtavesissä. Tämä heikentää tietenkin kalojen elinoloja ja lisääntymistä, minkä johdosta monet Suomen kalat ovatkin uhanalaisia.

Artikkeli jatkuu alla
HintaopasHintaopas
Artikkeli jatkuu...

Virtavesien tilaa voi kuitenkin entisöidä ja parantaa, taaten kaloille mahdollisuuden parempaan liikkumiseen virtaavissa vesistöissä. Juuri tähän tarkoitukseen on K-ryhmä siis perustanut K-Kalapolut hankkeen. Hanke toteutetaan yhteistyössä ympäristöjärjestö WWF:n kanssa.

K-Kalapolut hankkeet ovat olleet varsin suosittuja ja onnistuneita.

Niiden avulla on tähän mennessä (helmikuu 2021):

  • Avattu 24 kappaletta nousuesteitä
  • Tehty 272 kappaletta kutusoraikkoja
  • Luotu ja avattu 84 500 metrin edestä kutu- ja elinympäristöä

Yhteistyön ensimmäisten kunnostuskohteiden osalta on saatu paljon positiivista palautetta. Muun muassa uhanalainen taimen on alkanut kutemaan aiemmin saavuttamattomissa olevissa puroissa.

Virtavesien kunnostuksen tarpeellisuus

Suomessa on mahdollisesti useita kymmeniätuhansia vaellusesteitä. Luonnontilassa olevia virtavesiä on Suomessa todella vähän ja tämä onkin johtanut siihen, että Suomen kaloista:

  • Järvilohi, Saimaan nieriä, meriharjus ja ankerias ovat äärimmäisen uhanalaisia kaloja
  • Meritaimen ja vaellussiika ovat erittäin uhanalaisia
  • Lohi, karisiika ja planktonsiika ovat vaarantuneita kalalajeja

WWF:n mukaan peräti 90% Suomen lohikannasta on hävinnyt puolen vuosisadan aikana. Jotta voisimme jatkossakin nauttia terveellisistä kalaruuista, tulee virtavesien kuntoon ja kunnostukseen kiinnittää huomiota. Voit lukea virtavesien kunnostuksesta lisää sivuiltamme.

Kuinka osallistua K-Kalapolku talkoisiin?

K-Kalapolut talkoita järjestetään WWF:n virtavesiasiantuntijoiden johdolla. Talkoiden avulla avataan pienissä puroissa ja joissa sijaitsevia kutuesteitä tai kunnostetaan ja perustetaan esim. kutusoraikkoja.

Projekteja järjestetään ympäri Suomea ja niitä tehdään aina maanomistajien ja paikallisten K-kauppiaiden kera. Kuka tahansa voi lisäksi ilmoittautua mukaan auttamaan.

Lisäksi maanomistajana sinun on mahdollista ehdottaa maallasi olevaa jokea tai puroa kunnostettavaksi. Tähän mennessä yli 900 talkoolaista on vuosien varrella ottanut osaa K-ryhmän talkooprojekteihin.

Osallistu: https://kesko.fi/kalapolut#ilmoittaudu

Artikkeli jatkuu alla
Kotimaan EnergiaKotimaan Energia
Artikkeli jatkuu...

Ilmoittautuminen onnistuu K-Kalapolkujen nettisivuilla. Löydät netistä lisäksi yleensä tietoa tulevista talkoista. Tällä hetkellä vuoden 2021 talkookohteita ei ole vielä ilmoitettu koronatilanteesta johtuen.

Voit muuten pelata myös K-Kalapolut peliä K-ryhmän sivuilla. Leikkimielinen peli on varsinkin lapsille hyvä tapa oppia hieman kaloista sekä virtavesien kunnostamisen tarpeellisuudesta!

Vastuullisia kalavalintoja ja talkootoimintaa K-Kalapolut kanssa

K-Kalapolut on hyvä esimerkki talkoiden voimasta. Virtavesien kunnostaminen on ehdottoman tärkeää osana luonnonsuojelua.

Vaikka esimerkiksi K-Kalapolkujen tavoite onkin juuri uhanalaisten kalalajien olosuhteiden parantaminen, jotta voimme edelleen nauttia maukkaista suomalaisista kaloista, on kunnostamisella toki laajempikin vaikutus ympäristöön. Muun muassa saukot, vesisammaleet ja ravut kaipaavat virtaavia vesiä.

Jos siis haluat olla omalta osaltasi tukemassa Suomen luontoa, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä kalaa ostat kotiin sekä osallistua vaikkapa juuri K-Kalapolkujen projekteihin.

Näin kannat oman kortesi kekoon ja varmistat, että jälkipolvetkin saavat nauttia maamme upeasta luonnosta ja kalakannoista!

LomarengasLomarengas

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll