Mitä ottaa vaellukselle mukaan? 18 asian lista

Onnistuneen vaelluksen avain on istuvat, kestävät sekä myös oikeanlaiset varusteet. Myös monipuoliset varusteet ovat tärkeitä, sillä vaellukselle lähdettäessä kaikki on tosiaan kannettava. Juuri siksi on tärkeää miettiä tarkkaan, mitä ottaa vaellukselle mukaan.

Mitä enemmän vaellat, niin sitä paremmin osaat ottaa matkaan tarvitsemasi tavarat. Ensimmäistä kertaa vaellukselle lähtevillä usein jää aina jotain kotiin.

Tätä varten keräsimme listan, jonka avulla voit tarkistaa, että ainakin tärkeimmät olisi matkassa mukana.

Mitkä vaatteet vaellukselle mukaan?

Vaatteet vaellukselle

Varusteissa ei kannata tinkiä, sillä laadukkaat varusteet takaavat mukavammat kilometrit.  Lisäksi laadukkaat materiaalit myös säästävät pitkässä juoksussa rahaa, joten kannattaa suosia hyviä ja helposti korjattavia materiaaleja, kuten nahkaa ja villaa.

Hyvästä vaellusvarusteesta voi tulla niin rakas, että sen korjaamiseen käyttää paljon aikaa tai rahaa, mutta juuri silloin on löytänyt sen oikean.

Pakatessa kannattaa myös miettiä, mitä pukee liikkuessa ja mitä laittaa päälle, kun pysähtyy tauolle tai viettää aikaa leirissä. 

1. Alusvaatteet

Mukavat alusvaatteet ovat tärkein, heti hyvän aluskerraston jälkeen. Varmista, että sinulla on mukava liikkua.

Naisten kannattaa esimerkiksi ehdottomasti valita urheilurintaliivit normaalien sijaan ja miesten suosia hengittäviä urheiluboksereita.

2. Aluskerrasto

Hyvä ja korkealaatuinen aluskerrasto on paras ostos mitä voit tehdä ja ehdottomasti tärkein asia mitä ottaa vaellukselle mukaan.

Materiaalina kannattaa suosia hyvin hengittävää merinovillaa (muista katsoa, että kyseessä on mulesing-vapaa merinovilla), joka ei kutita.

Mikäli on erittäin kylmä voi aluskerrastojakin pukea kaksi päällekkäin.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

3. Välikerros

Välikerros luo mahdollisuuden muuttaa vaatteita helposti esimerkiksi päivän aikana. Melko lämpimällä kelillä sopiva välikerros on esimerkiksi huputon fleecepaita tai villapaita.

Välikerros on hyvä olla niin lämmin, että tarvittaessa pärjäät pelkästään se päällä, mikäli sää suosii. Pysähtyessäsi voit pukea esimerkiksi toisen välikerroksen, kuten kevyen untuvatakin.

Välikerroksen tehtävä ei kuitenkaan ole tehtävä suojata sinua itsessään säältä vaan pitää sinut oikean lämpöisenä.

4. Kuorikerros

Vasta kuorikerros suojaa sinua varsinaiselta ulkona riehuvalta säältä, kuten tuulelta. Sataa sitten lunta, räntää tai kesäinen kevyt sade, tulee kuorikerroksen pitää sinut kuivana koko ajan.

Varsinkin kuorikerroksen valinnassa ei kannata säästellä vaan valita mahdolliselta myös kaatosateelta kuivana pitävä takki.

5. Lämpökerros

Kylmältä talvelta sinua suojelee pätevä lämpökerros. Kannattaa suosia kuorikerroksen päälle sopivaa väljää monikerroksista villapaitaa tai untuvatakkia, jolloin voit käyttää jo sinulla olevia alempia kerroksia, eikä sinun tarvitse erikseen ostaa kaikkia uudestaan.

Ihmisestä riippuen kannattaa ottaa mukaan myös jalkoja lämmittävä lämpökerros, kuten toppahousut tai toppahame. Jos mietit, mitä mukaan vaellukselle Lappiin, on lämpökerros ehdottomasti siis muistettava!

6. Kengät

Kengät ovat myös todella tärkeässä roolissa vaelluksella. Jos kengät hiertävät ja hankaavat, niin matka jää varmasti paljon odotettua lyhyemmäksi.

Kunnon vaelluskengät ovat järkevä sijoitus, jos sinun on tarkoitus vaeltaa vähänkään enemmän.

7. Asusteet

Usein varsinkin kesällä unohtuu ottaa mukaan kevyet hanskat ja urheilumateriaalista tehdyn pipon.

Kesälläkin voi yöllä tarvita pipoa ja päivisin se suojaa myös porottavalta auringolta. Kevyet sormikkaat kannattaa myös pakata mukaan, varsinkin jos tiedät olevasi vilukissa. Varsinkin vesisateen jälkeen on maa ja luonto koleaa, jolloin sormet ovat helposti kylmät.

Jos maasto on vaikeakulkuista, niin myös vaellussauvat ovat oiva apu liikkumiseen.

Artikkeli jatkuu alla
Laadukkaat vaellusmatkat Eurooppaan Alpeille!
Vaellusmatkat
Artikkeli jatkuu...

 

Yöpymis- ja muut leirivarusteet

Yöpymis- ja muut leirivarusteet

Pitkän päivän ja maittavan retkiruuan jälkeen uni tulee varmasti helposti, mutta mukavilla yöpymisvarusteilla kannattaa taata hyvä olo myös seuraavaan päivään. Kuinka lämpimän makuupussin tarvitsee, ottaako erillisen retkityynyn mukaan ja nukkuuko villasukissa vai ilman; riippuu ihmisestä ja vuodenajasta, mutta retkellä nukkumista kannattaa miettiä jo etukäteen.

8. Makuupussi

Tärkein huomioitava makuupussin valinnassa on se, missä kelissä matkaan lähdet. Useat makuupussit lupaavat tehokkuuden monessa lämpötilassa ja nukkumislämpötilaa voikin säädellä vaatteilla, sekä asusteilla.

Huomioitavaa on se, että lämpötila usein laskee yöllä, joten kannattaa olla mieluummin lämmin, kun alkaa nukkumaan. Liian tukala ei kuitenkaan kannata olla, joten esimerkiksi kesällä liian paksu makuupussi haittaa nukkumista.

Pakatessa kannattaa makuupussi suojata kosteudelta varmuuden vuoksi, jos rinkkaan pääseekin vettä esim. laittamalla se jätesäkkiin.

9. Makuualusta

Hyvä makuualusta on jokaisen vaeltajan pelastaja. Makuualustan valinnassa kannattaa huomioida oma mieltymys kuinka pehmeän alustan haluaa ja esimerkiksi talvella vaeltajan kannattaa valita mahdollisimman korkea alusta, jolloin on irti kylmästä maasta.

Makuualustassa kaikista kallein ei välttämättä ole paras, joten kannattaa tutkia muiden antamia arvosteluja.

10. Hammasharja ja hammastahna

Hammastahnan valinnassa kannattaa olla tarkkana ja käyttää mahdollisimman hyvin biohajoavia tuotteita!

11. Vaellukseen tarkoitettu pyyhe

Mikäli vaelluksen varrella on uimapaikka tai jos kuumuus yllättää, on kätevää olla mukana vaellukselle tarkoitettu pienoispyyhe. Siksi kannattaa ottaa mukaan erityisesti vaellukselle tarkoitettu pyyhe, jotta se kuivuu nopeaan.

Esimerkiksi kotimainen ohut pellavapyyhe toimii myös tarkoitukseen hyvin.

12. Otsalamppu

Mikäli innostuu kävelemään pidemmälle iltaa, niin voi yllättää pimeys nopeasti, ellei ole liikkeellä yöttömän yön alueella. Muutaman kerran telttaa pimeässä kootessa ainakin oppii kokoamaan teltan vaikka silmät kiinni, mutta hyvin varautuneella vaeltajalla on mukana tehokas otsalamppu.

13. Puukko ja retkikirves

Vaikka tarkoitus olisi yöpyä autiotuvassa kannattaa oma pieni retkikirves pakata mukaan, sillä näin puita on helpompi pieniä helpoiksi sytykkeiksi.

Samalla kun kirveen on ottanut esiin, niin hyviin tapoihin kuuluu tehdä seuraaville saapujille helpot sytykkeet valmiiksi.

14. Tulentekovälineet

Monella vaeltajalla kulkee varmasti tulitikut mukana ja niillä tulenteko onnistuu vaivattomasti. Kannattaa kuitenkin muistaa pakata tulitikut vaikka mini-kokoiseen minigrip pussiin vesisateen varalta.

Tulukset ovat hyvä olla mukana vaikka varalle ja nykyisin on saatavilla monia halpojakin versioita.

Vaikka tulukset olisivat vain varaksi mukana, kannattaa silti opetella etukäteen tulusten käyttö, jottei illalla pitkän kävelyn jälkeen tarvitse sitä enää harjoitella.

15. Roskapussi!

Vaeltajasta ei missään nimessä saa jäädä mitään jälkiä luontoon, joten kaikki vaelluksella syntyvät roskat on otettava mukaan.

Tuulisella säällä on hyvä myös katsoa tarkkaan leirin ympäristö, ettei pieninkään roska ole päässyt karkuun. Pidetään yhdessä upea luontomme siistinä.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Vesi ja ruoka

Vaellukselle mukaan ruokaa ja vettä

Varmaankin jokaisella vaeltajalla on oma ruokakulttuuri ja se, mitä ruokaa ottaa mukaan vaellukselle vaihtelee myös tekemisen mukaan.

Mikäli aikeissa on kalastaa paljon kannattaa pakata mukaan pieneen tilaan mahtuvia hätävara ruokapusseja, mutta jos on tarkoitus tuoda mukana kaikki ruoka, kannattaa ottaa vaihtelevasti eri ruokia mukaan varsinkin, jos kyseessä on pidempi vaellus.

Pakattava määrä riippuu myös vaelluksen kestosta, sillä viikoksi tarvitsee huomattavasti enemmän, mitä mukaan yhden yön vaellukselle.

16. Retkiruoka

Vaellukselle otettava ruoka kannattaa olla melko helppoa valmistaa, yhden kattilan patoja tai helppoja lisukkeita kalan pariin. Ehkä yleisin ja varsinkin nuorten suosima ruoka on pikanuudelit, mutta todellisuudessa muitakin helppoja ruokia on.

Ota vaikka mukaan valmis risottosekoitus ja lisää siihen matkalta löytyneitä sieniä tai tuoretta kalaa.

Vaelluksella parhaalta maistuu myös aamupuuron päälle maastosta kerätyt tuoreet marjat kuten mustikat ja puolukat!

Usein mietitään miten ruoka-aineita otetaan mukaan, esimerkiksi miten ottaa voi mukaan vaellukselle. Jos on matkalla lämpimillä keleillä kannattaakin ottaa mukaan kirkastettua voita eli gheetä, joka säilyy paremmin kuin normaali voi.

Ruokaa kannattaa myös pakata mukaan mieluummin reilummin kuin liian vähän, sillä maastossa kulutus on suurempi ja vaelluksella saattaakin viihtyä oletettua pidempään.

17. Paljonko vettä mukaan vaellukselle

Ehdottomasti tärkein tutkittava asia ennen lähtöä on selvittää veden saanti vaelluksen aikana. Usein vaellusreiteille on merkattu vedenottopaikat, jolloin kannattaa etukäteen miettiä mistä ottaa vettä ja kuinka paljon, sillä koko vaelluksen verran vettä ei ole järkevää kantaa mukana. Jokainen litra tuo aina yhden kilon lisää kannettavaa. Jos olet vaikka 5 päivää vaeltamassa ja joisit 1,5 litraa per päivä, niin jo pelkästään vettä joutuisi kantamaan mukana 7,5 kg.

Vaelluksella tarvittava veden määrä riippuu ihmisistä, onko mukana lapsia tai koiria ja vuodenajasta. Varsinkin kesällä mukaan kannattaa kuitenkin varata tarpeeksi vettä, sillä vaelluksen aikana on tärkeää juoda tarpeeksi.

18. Koiran ruoka

Mikäli on tarkoitus ottaa koira mukaan vaellukselle, niin on muistettava pakata riittävästi ruokaa mukaan, sillä varsinkin pitkillä vaelluksilla on koirien ruokahalu huima.

Lisäksi varsinkin kesäisin on erittäin tärkeää varata tarpeeksi vettä mukaan koiralle, ja kuumimpien helteiden aikaan ei ole suositeltavaa vaeltaa varsinkaan paksuturkkisen koiran kanssa lämpöhalvauksen uhan vuoksi.

Artikkeli jatkuu alla
Alvar PetAlvar Pet
Artikkeli jatkuu...

Muut tarvikkeet vaellukselle mukaan

Muut tarvikkeet vaellukselle mukaan

Vaellukselle on ehdottomasti muistettava ottaa muun muassa ensiapupakkaus ja metsässä kulkiessa on hyvä olla myös kyypakkaus mukana.

Muista myös ottaa kaikki omat lääkkeet mukaan, varsinkin esimerkiksi allergialääkkeet.

Koiran mukana ollessa tärkein, mitä tarvitset koiralle mukaan vaellukselle on ehdottomasti koiran ensiaputarvikkeet.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Omasta mielenkiinnosta ja matka-aikataulusta riippuen voit ottaa mukaan myös muun muassa kalastusvälineet, kameran tai lintujen bongaustarvikkeet, kuten kiikarit.

Tässä vielä lista muista varusteista, joita voit ottaa vaellukselle:

  • Kyypakkaus ja muut tarvittavat lääkkeet!
  • Ensiaputarvikkeet ihmisille ja koirille
  • Matkalaturi
  • Kartta ja kompassi
  • Vessapaperi
  • Kosteuspyyhkeitä ( käteviä esim. kalanperkuun jälkeen)
  • Kalastusvälineet
  • Kamera
  • Kiikarit ja lintukirja

On tietysti vielä paljon muitakin juttuja mitä voit ottaa matkaan mukaan, mutta pyrimme listaamaan ne tärkeimmät. Toivottavasti tämä lista auttoi sinua pakkaamaan.

Mukavia hetkiä vaellukseen!

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Sivupalkki

Juuri nyt voit hyödyntää kesän ennakkoalen ja majoittua 3 yötä 2 hinnalla! Varaa 23.4. mennessä.

Katso tarjoukset
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll