Holiday ClubHoliday Club

Nuuksion kansallispuisto – parhaat reitit ja palvelut

Saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Nuuksion kansallispuistoSuomesta löytyy upeita kansallispuistoja, jotka tarjoavat runsaasti nähtävää ja tekemistä ympäri maan. Myös pääkaupunkiseudulla pääsee luontoon. Nuuksion kansallispuisto löytyy nimittäin läheltä Espoota.

Espoon kansallispuistoksikin kutsuttu Nuuksio on erinomainen retkeilykohde niin lyhyisiin kävelyretkiin, että pidempikestoiseen patikointiin.

Nuuksion kansallispuiston pinta-ala on 53 neliökilometriä ja maasto tarjoaa vaihtelevaa maisemaa aina soista jylhiin kallioihin.

Varsinkin partiolaisten suosima alue julistettiin kansallispuistoksi vuonna 1994.

Nuuksion kansallispuiston kävijämäärät ovat varsin korkeat juurikin puiston sijainnin ansiosta. Puistossa vieraili vuonna 2019 yli 330 000 kävijää.

Nuuksiosta löytyy myös yksi Espoon museoista, nimittäin puiston alueella toimiva Suomen luontokeskus Haltia on erinomainen käyntikohde, joka tutustuttaa niin Nuuksioon, että muihin Suomen kansallispuistoihin.

Mitä kaikkea puistosta sitten löytyy ja milloin Nuuksion kansallispuistoon kannattaa lähteä vierailulle? Alta löydät tietoja tästä erinomaisesta luontokohteesta.

Artikkeli jatkuu...

Nuuksion kansallispuiston reitit

Nuuksioon on todella helppoa tutustua merkittyjen reittien avulla. Niitä löytyy paljon, joten kaikenlaiset retkeilijät löytävät taatusti itselleen sopivan reitin.

Tässä muutamia erinomaisia reittejä Nuuksiossa:

  • Helppokulkuinen 2 kilometrin mittainen Punarinnankierros
  • Haastavampi 4 kilometrin mittainen Haukankierros
  • Lapsille hyvin soveltua 2,7 kilometrin pituinen Kaarniaispolku
  • Haastava ja pidempään patikointiin soveltuva Veikkola-Salmi-yhdysreitti, joka on noin 20 kilometriä suuntaansa

Mikä parasta, niin Nuuksion reitit eivät sovellu vain kävellen tehtyihin patikkaretkiin. Voit lisäksi lähteä liikkumaan pyörän kyydissä tai vaikkapa ratsastaen.

Nuuksiossa pääsee lisäksi harrastamaan geokätköilyä. Geokätköihin voi tutustua Geocachen, josta löytyy koordinaatteja muun muassa Nuuksion kansallispuiston kätköihin.

Nuuksion kansallispuiston kartta löytyy niin netistä, että alueen opastuskeskuksesta Haukkalammelta. Lisäksi Haltiasta löytyy runsaasti vinkkejä sekä karttoja alueella retkeilyyn.

Reitit ovat merkitty varsin selkeästi, joten niiden seuraaminen on helppoa.

Artikkeli jatkuu alla
Naantali SpaNaantali Spa
Artikkeli jatkuu...

Nuuksion kansallispuiston palvelut

Liikkuminen Nuuksiossa on tehty helpoksi myös muiden alueen palveluiden avulla. Merkittyjen ja huollettujen reittien lisäksi alueella on mahdollista valmistaa esimerkiksi retkieväitä. Nuuksiossa ei ole itsessään päivittäistavarakauppoja, mutta voit hankki eväät esimerkiksi Espoosta.

Niiden valmistaminen on kuitenkin helppoa, sillä Nuuksion kansallispuistossa on runsaasti tulentekopaikkoja sekä keittokatoksia.

Huomioi, että avotulen sytyttäminen myös tulentekopaikoilla on metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikaan on kiellettyä.

Keittokatoksia saa kuitenkin silloinkin käyttää. Juomavettä on mahdollista saada Haukkalammen opastuvan ulkoseinän vesipisteestä tai Haltian infosta.

Nuuksion kansallispuistossa yöpyminen onnistuu laavuilla sekä merkityillä teltta-alueilta. Laavut löytyvät niin Holma-Saarijärveltä, että Takalasta. Telttailualueita on peräti 12 kappaletta. Niiden yhteydessä on lähes kaikissa tulentekopaikka sekä kuivakäymälä.

Poikkeuksena ovat Valkealammen, Pöksynhaaran ja Valkialammen telttailualueet.

Telttapaikkojen lisäksi Nuuksion kansallispuiston majoitus tarjoaa varattavia, maksullisia kohteita. Nuuksion kansallispuistot mökit ja vuokratuvat ovat laadukas tapa nauttia kauniista luonnosta tunnelmallisissa mökeissä.

Artikkeli jatkuu alla
Holiday ClubHoliday Club
Artikkeli jatkuu...

Milloin lähteä Nuuksioon?

Nuuksion kansallispuiston järvi

Mikä sitten on parasta aikaa lähteä liikkumaan Nuuksioon? Kansallispuisto on avoinna tietysti läpi vuoden, joskin suosituinta aikaa ovat kevään ja syksyn sesonkiajat.

Nuuksion kansallispuisto talvella on erinomainen kohde esimerkiksi hiihtoretkille.

Huomioi, etteivät kaikki merkityt reitit ole talvella huollettuja.

Artikkeli jatkuu alla
Laadukkaat vaellusmatkat Eurooppaan Alpeille!
Vaellusmatkat
Artikkeli jatkuu...

Nuuksion kansallispuiston osoite

Nuuksion kansallispuisto sijaitsee Kehä III:n pohjoispuolella. Pysäköintialueita löytyy eri puolilta kansallispuistoa.

Opastusta löytyy seuraavista Nuuksion kansallispuiston osoitteista:

Suomen luontokeskus Haltia
Nuuksiontie 84
Espoo

Haukkalampi
Haukkalammentie 32
Espoo

Näiden lisäksi pysäköinti onnistuu muun muassa Kattilassa, Högbackassa sekä Siikaniemessä. Pysäköintialueet ovat käytettävissä läpi vuoden.

Puistoon on helppoa saapua myös julkisten kulkuneuvojen avulla. Busseja liikkuu lähialueelta muun muassa Helsingistä sekä Espoosta.

Nuuksion kansallispuisto on erinomainen retkikohde pääkaupunkiseudulla. Kansallispuistosta löytyy kaunista maasto niin lyhyisiin päiväretkiin sekä pitkiin patikkaretkiin.

Mikä mukavinta, puistoon voi tutustua läpi vuoden.

Artikkeli jatkuu alla
WeekendbeeWeekendbee
Artikkeli jatkuu...

Nuuksion kansallispuisto kartalla

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

LomarengasLomarengas
Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll