LomarengasLomarengas

Sienestys

Sienestys ja syksy kulkevat loistavasti käsikädessä. Sienimetsässä rentoutuu taatusti, tarttui matkaan sitten minkä tahansa verran sieniä. Suomessa sienestäminen on jokamiehenoikeus, joten kuka tahansa voi lähteä muutaman tunnin matkalle sienimetsään!

Suomen metsistä löytyy jopa 2 000 erilaista suursienilajia. Ihan kaikkia sieniä ei tietenkään voi syödä, mutta ruokasieneksi kelpaavia lajejakin on peräti 200 kappaletta.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Suosituimpien sienten joukossa ovat ehdottomasti herkkutatit, kantarellit, suppilovahverot sekä karvarouskut. Sienestys tarjoaa siis runsaasti makumahdollisuuksia! 

Jos et ole kokenut sienestäjä, kannattaa metsään ottaa mukaan esimerkiksi sienikirja. Kirjasta näkee mitkä sienet ovat syötäviä, joten et vahingossakaan poimi mukaasi vaarallisia sieniä. Myös älypuhelimiin on nykyään saatavilla sovelluksia, joiden avulla voit tutkia eri sienilajeja.

Mutta eipä sienestys ole vain ruokasienten keräämistä. Sieniä voidaan hyödyntää muun muassa värjäämiseen ja esimerkiksi villalankoja on mahdollista värjätä sienillä.

Artikkeli jatkuu alla
Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
Artikkeli jatkuu...

Sienistä on siis monenlaista hyötyä! 

Sienestys on erityisen helppo harrastus, sillä sienten kerääminen on Suomessa jokamiehenoikeus. Tämä tarkoittaa sitä, että sienestää saa omiin tarpeisiin myös yksityisissä metsissä.

Sinun tulee vain pitää huoli, että sienet ovat villinä kasvavia ja ettet poimi niitä liian läheltä toisten asutusta! 

Milloin ja minne sienestämään?

Sienestys onnistuu luonnossa monissa eri paikoin. Eri sienilajit viihtyvät hieman erilaisissa metsissä, joten sopivaa paikkaa valittaessa on hyvä miettiä millaisia sieniä haluat löytää.

Yleensä sieniä alkaa ilmaantua metsiin enemmän loppukesästä ja syksystä. Sienten määrä riippuu aina paljon säästä, joten joskus metsät ovat sieniä pullollaan, kun taas joskus niitä joutuu etsimään hieman enemmän. 

Erinomaisia sienestysalueita ovat muun muassa monet Suomen kansallispuistot kuten Siikavaaran ja Leivonmäen kansallispuisto.

Erilaisia sieniä löytyy kyllä lähes kaikkialta Suomen metsistä, joten ei muuta kuin rohkeasti metsään sienestämään!

Matkapojat

Tutustu Matkapoikien kotimaan matkoihin ja löydä risteilytarjouksia!

Tutustu matkoihin
Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll