LomarengasLomarengas

Näin valitset hyvät vaelluskengät – 4 vinkkiä

Vaeltaminen on huomattavasti mukavampaa silloin, kun varusteet ovat kunnossa ja yksi tärkeimpiä varusteita onkin löytää oikeanlaiset vaelluskengät.

Näin takaat, että vaeltaminen on mielekästä sekä myös turvallista, eikä vaellusretken jälkeen tarvitse kärvistellä kipeillä jaloilla.

Lue tästä vinkit oikeanlaisten vaelluskenkien valintaan ja löydä parhaat vaelluskengät juuri sinun jalkaasi.

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu...

Hyvän vaelluskengän tärkeimmät ominaisuudet

Kuinka siis löytää hyvä vaelluskenkä? Tässä ominaisuudet, joiden avulla löydät parhaat kengät vaellukselle:

1. Vaelluskengän koko

Vaelluskengän kokoKuten minkä tahansa kengän kohdalla, niin oikea koko on tietenkin avainasemassa. Jos olet koskaan kävellyt väärän kokoisilla kengillä, niin tiedät miksi se on niin tärkeää.

Vaelluskengän koko ei kuitenkaan välttämättä ole sama kuin juhlakengän tai kävelykengän koko, joten siihen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Arkikengän kohdalla koolla ei nimittäin ole niin suurta väliä, eikä hieman tiukka kenkä välttämättä tunnu epämiellyttävältä. Vaelluskengät kannattaa kuitenkin usein valita jopa yhtä kokoa isompina, sillä näin jalka ei hankaudu epämiellyttävästi maastossa kuljettaessa.

Lisäksi on tietysti tärkeä huomioida se, millaisia vaellussukkia käytät kengän kanssa. Paksummat sukat luonnollisesti tarvitsevat enemmän tilaa. Nyrkkisääntönä on hyvä jättää tyhjää noin 10-15 millimetriä kengän kärkeen.

Kenkää valittaessa kannattaa aina mitata jalan pituus sekä lesti.

Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Jos käyt sovittamassa kenkiä kaupassa, muista ottaa mukaan käyttämäsi vaellussukat.

Esimerkiksi naisten vaelluskengät voi helposti hankkia väärän kokoisena, jos käyt sovittelemassa kenkiä ohuilla sukilla.

Netistä näkee myös vaelluskenkien tarkat tiedot, joten tutki ne oikeaa kokoa valittaessa.

Artikkeli jatkuu alla
Laadukkaat vaellusmatkat Eurooppaan Alpeille!
Vaellusmatkat
Artikkeli jatkuu...

2. Vaelluskengän jäykkyys

Vaelluskengän jäykkyysToinen tärkeä huomion kohde on vaelluskenkien kiertojäykkyys. Kiertojäykkyys tarkoittaa sitä, kuinka helposti kenkää voi kiertää ja vääntää, kun otat kenkää kiinni kengän kärjestä ja kantapäästä.

Kiertojäykkyys auttaa vähentämään jalkaan kohdistuvaa rasitusta, joten se on vaeltamisen kannalta erittäin tärkeää.

Se, kuinka jäykät vaelluskengät tulee valita riippuu pitkälti kuljettavasta maastosta. Mitä vaativampi maasto, sitä jäykemmän kengän haluat valita. Mikäli sinulla on myös erilaisia jalkaongelmia, on jäykkä kenkä usein parempi.

Tunnetut vaelluskenkävalmistajat käyttävät yleensä luokitusta A-D:

A = Löysin ja kevein kenkä, joka soveltuu helppoon maastoon.
B sekä BC = Usein parhaita pohjoisiin vaellusmaastoihin, eli ne sopivat hyvin Suomeen.
D = Jäykimmät, vuoristokiipeilyyn asti soveltuvat vaelluskengät.

3. Vaelluskengän varsi

Vaelluskengän varsiYleensä vaelluskengistä löytyy niin sanottu mid-varsi. Tämä tarkoittaa sitä, että kengän varsi yltää tukemaan nilkkaa.

Keskipitkävartiset vaelluskengät ovat yleensä paras valinta, sillä ne tukevat ja suojaavat nilkkaa metsässä liikuttaessa.

Mikäli etsit kuitenkin vaelluskenkiä todella helppoihin maastoihin, voi myös lyhytvartiset kengät olla hyviä. Lyhytvartiset kengät ovat myös hyvä valinta kesäisille vaelluksille.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

4. Vaelluskengän vedenpitävyys

Vaelluskengän vedenpitävyysVaelluskengät voi ostaa niin vedenpitävällä kalvolla, että ilman kalvoa. Vedenpitävät kengät tulevat usein GTX-merkillä varustettuna, joka on lyhenne Gore-Tex-materiaalista.

Gore Tex vaelluskengät voivat olla hieman painavammat ja niiden hengittävyys ei välttämättä ole niin hyvä, kuin kalvottomien. Kengät ovat kuitenkin huolettomammat pitää hyvässä kunnossa ja ne voivat taata paremman vedenpitävyyden.

Toinen vaihtoehto on hankkia kalvottomat, nahkaiset vaelluskengät. Hyvät nahkakengät kestävät melko hyvin kosteutta ja ne ovat usein kevyemmät ja ne hengittävät paremmin.

Tämä ominaisuus on pitkälti riippuvainen millaisissa olosuhteissa tykkäät vaeltaa sekä omista mieltymyksistä.

Artikkeli jatkuu...

Mistä ostaa parhaat vaelluskengät?

Hyvät vaelluskengät

Mistäpä vaelluskenkiä sitten kannattaa lähteä etsimään?

Erilaiset urheiluliikkeet myyvät tietysti vaelluskenkiä ja myös paikalliset retkeilyliikkeet voivat olla erinomainen paikka löytää retkeilykenkiä. Jonkin verran vaihtoehtoja on myös isoissa supermarketeissa.

Nykyään löydät naisten ja miesten vaelluskengät helposti netistä. Vaelluskenkien ostaminen netistä on mahdollista, kunhan vain muistat huolellisesti mitata kengän koon.

Useimmat nettikaupat antavat mahdollisuuden palauttaa tai vaihtaa kengät eri kokoon tarvittaessa, joten netistä ostaminen ei ole ollenkaan huono idea.

Mikä parasta, netistä ostettaessa löydät yleensä runsaammin vaihtoehtoja sekä hyviä vaelluskenkä tarjouksia edullisten vaelluskenkien ostoon.

Lue myös sivuiltamme vinkit, jos meinaat ostaa vaellussauvat.

Katso myös mitä kannattaa ottaa vaellukselle mukaan.

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll