Holiday ClubHoliday Club

Risukeitin on kätevä kaveri retkille ruoan valmistukseen

Saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Retkeily on erinomainen harrastus. Metsään voi lähteä patikoimaan ihan vain muutamaksi tunniksi tai nauttia yön yli kestävistä retkistä. Olitpa liikkeellä sitten vain vähän aikaa tai useamman päivän, risukeitin on erinomainen varuste pakata rinkkaan tai reppuun.

Mutta millainen on paras risukeitin?

Artikkeli jatkuu alla
Osta laadukkaat ja kestävät risukeittimet näistä verkkokaupoista!
Risukeittimet retkillä
Artikkeli jatkuu...

Mitä ovat risukeittimet?

Risukeittimet ovat retkeilijän vakiovarusteita. Kyseessä on ruoanvalmistukseen käytettävä keitin, jonka avulla voidaan lämmittää ruokaa ja juomaa, tai vaikka vettä peseytymistä varten.

Erilaisia retkikeittimiä on olemassa todella runsaasti, joista risukeitin on niistä yksinkertaisin. Retkikeitin vertailussa kannattaa huomioida, minkä kokoisen keittimen pystyy kantamaan mukanaan.

Risukeitin on yleensä hyvin yksinkertainen metallinen kehikko, jonka lisäksi tarvitset vain metallisen astian, johon lämmitettävä ruoka tai juoma laitetaan. Risukeittimet eivät vaadi polttoainetta, vaan ne hyödyntävät metsästä löytyviä risuja ja käpyjä.

Risukeitin tai risupoltin on yksinkertaisuudessa ja helppoudessaan erinomainen valinta retkeilyyn. Sinun ei tarvitse kantaa mukanasi monia eri tarvikkeita tai helposti syttyviä polttoaineita. Risut ruuan lämmittämiseen löytyy paikan päältä.

Kyseessä on myös varsin ympäristöystävällinen valinta, sillä risukeittimet eivät synnytä polttoaineiden pakkausjätettä, etkä myöskään käytä uusiutumattomia polttoaineita, kuten kaasua tai bensaa.

Muista aina toimia luontoa kunnioittaen: kerää risukeitintä varten ainoastaan kuollutta ainesta luonnosta, esimerkiksi puista tippuneita risuja.

Artikkeli jatkuu alla
Naantali SpaNaantali Spa
Artikkeli jatkuu...

Miten risukeitin toimii?

Risukeittimet retkillä

Risukeitin retkeiltäessä antaa siis mahdollisuuden nauttia nuotiokahvista tai vaikkapa tomaattikeitosta ilman ongelmia! Mikä parasta, risukeittimen oikeanlainen käyttö on varsin helppoa.

Risukeitin tulee aina sijoittaa palamattomalle alustalle, sillä hehkuvia risuja voi tippua tai räiskyä ympärille. Esimerkiksi hiekka tai kallio soveltuvat risukeittimien käyttöön.

Keitin asetetaan sopivaan ympäristöön ja täytetään risuilla tai muilla polttamiseen sopivilla tavaroilla. Voit hyödyntää esimerkiksi käpyjä tai kuivia lehtiä. Kun tuli on syttynyt kunnolla palamaan, laitat vain lämmitettävän astian risukeittimen päälle.

Kuinka nopeasti vesi alkaa kiehumaan riippuu hieman siitä, kuinka paljon vettä yrität keittää sekä myös käytettävän astian kuumenemis nopeudesta. Hieman alle litra vettä kiehahtaa yleensä alle 10 minuutissa. Keittämisen aikana risuja voi lisätä siihen tarkoitetusta aukosta.

Risukeittimet ovat siis hyvin nuotion tapainen keino keittää vettä ja valmistaa ruokaa.

Koska sitä käytettäessä ollaan tulen kanssa tekemisissä, tulee aina muistaa:

 • Valvoa risukeitintä koko sen käytön ajan
 • Jos olet lasten kanssa vaeltamassa, niin huomioi, ettei lapset ryhdy leikkimään keittimellä
 • Huolehtia risukeittimen perusteellisesta sammutuksesta
Artikkeli jatkuu alla
Holiday ClubHoliday Club
Artikkeli jatkuu...

Entäpä sitten, liittyykö risukeittimeen metsäpalovaroitus? Retkikeittimet ovat yleensä sallittuja metsäpalovaroituksen aikaan, edellyttäen varovaista ja huolellista toimintaa. Risukeitin ja metsäpalovaroitus on kuitenkin hieman mutkallisempi.

Uusin risukeitin laki rinnastaa pohjasta kuumentavat ja kipinöivät risukeittimet avotulen tekoon, jolloin niitä ei saa käyttää metsäpalovaroituksen aikaan. Tälläisilla risukeittimillä tulee olla myös maanomistajan lupa.

Valtion mailla risukeittimen käyttö on sallittua ilman maanomistajan lupaa, mutta tällöinkin tulee huomioida voimassa olevat metsäpalovaroitukset.

Tärkeintä on olla erittäin huolellinen ja varovainen risukeitintä käytettäessä. Jatkuva valvonta sekä mahdollisuus sammuttaa lentävät kipinät vedellä täytyy ehdottomasti pitää mielessä keitintä käytettäessä!

Risukeitin on siis yhtä kuin avotuli.

Ajankohtaisen metsäpalovaroituksen voit tarkistaa Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

Risukeittimen käyttö vaihe vaiheelta

Risukeittimen käyttö ei siis ole rakettitiedettä,  vaan se on melko yksinkertaista. Muista lukea käyttöohje risukeittimen käyttöä varten ennen retkeilemään lähtöä ja esimerkiksi kerran harjoitella sen käyttöä ihan kotipihassa.

Risukeittimen käyttöä varten on myös pari kikkaa, miten käyttöä voi helpottaa. Lue alta yksinkertaiset ohjeet risukeittimen käyttöön.

Risukeittimen käyttö: 

 1. Kasaa risukeitin. Se on helppoa: vähän kuin rakentaisi yksinkertaisen palapelin muutamasta metalliosasta.
 2. Etsi risukeittimen käyttöä varten sopiva alusta: palamaton tasainen kohta luonnossa, esimerkiksi kallio tai hiekka.
 3. Etsi luonnosta helposti syttyvää kuivaa ainesta, jolla voit täyttää risukeittimen: heinä, kävyt, pienet risut ja kepit, lehdet. (HUOM. kerää vain kuollutta kasvustoa, älä revi oksia puista tai kasveja maasta.)
 4. Laita keräämäsi aines risukeittimen sisään.
 5. Sytytä tuli risukeittimeen esimerkiksi käyttämällä tulitikkuja.
 6. Kun risukeittimen pesässä on kunnon tuli, voit alkaa esimerkiksi valmistamaan ruokaa.
 7. Lisää pesään tarvittaessa lisää palavaa ainesta.
 8. Käytön jälkeen: kastele runsaalla vedellä jäljelle jäänyt tuhka, ja puhdista risukeitin.

Vinkit joilla risukeittimen käyttöä voi helpottaa:

 • Risupoltin tai risukeitin kannattaa asettaa tuulettomaan kohtaan, jos se on mahdollista.
 • Etsi luonnosta, tai tuo mukanasi, risukeittimen korkuinen ja kokoinen klapi, ja lyö se neljään osaan (käytä esimerkiksi kirvestä tai puukkoa). Asettele palaset risukeittimen nurkkiin, ja täytä risukeittimen keskiosa muulla helposti palavalla aineksella, esimerkiksi risuilla tai heinällä. Näin risukeitin palaa paljon pidempään ilman, että sinne tarvitsisi lisätä koko ajan lisää risuja, tai muuta vastaavaa.

Risukeittimen käyttöönottoa ennen kannattaa katsoa esimerkiksi video sen kokoamisesta helpottamaan omaa käyttökokemusta.

Mistä ostaa risukeitin?

Entäpä sitten risukeittimien osto? Risukeittimen hinta voi vaihdella eri liikkeiden välillä, joten netissä on kätevä verrata hintoja ja hyödyntää erilaisia tarjouksia. Löydät parhaat risukeittimet erilaisista retkeilykaupoista.

Artikkeli jatkuu alla
WeekendbeeWeekendbee
Artikkeli jatkuu...

Paras risukeitin

Happy Stove risukeitinRisukeitin kokemuksia on varsin runsaasti netissä ja liikkeiden sivuilla. Niihin kannattaa aina tutustua ennen sopivan keittimen valintaa. Risukeitin kokemuksia lukiessa kannattaa samalla miettiä, minkä kokoinen risukeitin on itselle se paras ratkaisu. Tosin risukeittimet ovat yleisesti ottaen pienikokoisia merkistä riippumatta.

Risukeitin kokemuksia lukiessamme kotimainen Savotta Happy Stove risukeitin on saanut paljon suosituksia. Risukeitin vertailu on helppoa: kokemuksia voi lukea risukeittimiä myyvien tahojen nettisivuilta.

Risukeitin hinta osuu yleensä suurin piirtein 30-40 euron väliin.

Paras risukeitin voi myös jollekin olla itse tehty risukeitin. Risukeitin tee se itse -tyylillä rakentuu helposti esimerkiksi käytetystä peltipurkista.

Jos kuitenkin ostat mieluummin turvallisen risukeittimen kaupasta, niin Savotta risukeitin on markkinoiden paras risukeitin.

Savotta Happy Stove risukeitin

Savotta Happy Stove -risukeitin on todella helppo käyttää, ja se on kokonsa puolesta täydellinen ottaa mukaan vaellusretkille.

 • Tukevarakenteinen
 • Painaa 250 grammaa
 • 14 cm x 14 cm x 14 cm
 • Suuren syöttöaukon omaava, joten helppo lisätä risuja
 • Savotta risukeitin hinta on keskimäärin 35€

Savotta risukeitin on rosteriteräksestä valmistettu risukeitin, joka kulkee mukana tulevassa kuljetuspussissa todella näppärästi. Osat on helppo koota ja alustaksi käy jokin palamaton alusta, kuten esimerkiksi kallio tai iso kivi.

Savotta risukeitin on siis hyvin helppokäyttöinen. Osia on tosiaan vain seitsemän, ja kasaaminen on todellakin yksinkertaista.

Risukeitin mahtuu aivan varmasti mukaan reppuun tai rinkkaan, sillä se kasataan aina paikan päällä. Risukeittimen mukana kuljetus on siis erittäin kätevää sen pienen koon ja painon ansiosta.

Kun siis tarvitset näppärää välinettä retkelle, on risukeitin erinomainen valinta metsään!

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

LomarengasLomarengas
Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll