LomarengasLomarengas

Risukeitin on kätevä kaveri retkille ruoan valmistukseen

Saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Retkeily on erinomainen harrastus. Metsään voi lähteä patikoimaan muutamaksi tunniksi tai nauttia yön yli kestävistä retkistä. Olitpa liikkeellä sitten vain vähän aikaa tai useamman päivän, risukeitin on erinomainen varuste pakata rinkkaan tai reppuun.

Mutta millainen on paras risukeitin?

Artikkeli jatkuu alla
Osta laadukkaat ja kestävät risukeittimet näistä verkkokaupoista!
Risukeittimet retkillä
Artikkeli jatkuu...

Mitä ovat risukeittimet?

Risukeittimet ovat retkeilijän vakiovarusteita. Kyseessä on ruoanvalmistukseen käytettävä keitin, jonka avulla voidaan lämmittää ruokaa ja juomaa, tai vaikka vettä peseytymistä varten.

Erilaisia retkikeittimiä on olemassa todella runsaasti, joista risukeitin on niistä yksinkertaisin.

Risukeitin on yleensä hyvin yksinkertainen metallinen kehikko, jonka lisäksi tarvitset vain metallisen astian, johon lämmitettävä ruoka tai juoma laitetaan. Risukeittimet eivät vaadi polttoainetta, vaan ne hyödyntävät metsästä löytyviä risuja ja käpyjä.

Risukeitin on yksinkertaisuudessa ja helppoudessaan erinomainen valinta retkeilyyn. Sinun ei tarvitse kantaa mukanasi monia eri tarvikkeita tai helposti syttyviä polttoaineita. Risut ruuan lämmittämiseen löytyy paikan päältä.

Kyseessä on myös varsin ympäristöystävällinen valinta, sillä risukeittimet eivät synnytä polttoaineiden pakkausjätettä, etkä myöskään käytä uusiutumattomia polttoaineita, kuten kaasua tai bensaa.

Artikkeli jatkuu alla
Holiday ClubHoliday Club
Artikkeli jatkuu...

Miten risukeitin toimii?

Risukeittimet retkillä

Risukeitin retkeiltäessä antaa siis mahdollisuuden nauttia nuotiokahvista tai vaikkapa tomaattikeitosta ilman ongelmia! Mikä parasta, risukeittimen oikeanlainen käyttö on varsin helppoa.

Risukeitin tulee aina sijoittaa palamattomalle alustalle, sillä hehkuvia risuja voi tippua tai räiskyä ympärille. Esimerkiksi hiekka tai kallio soveltuvat risukeittimien käyttöön.

Keitin asetetaan sopivaan ympäristöön ja täytetään risuilla tai muilla polttamiseen sopivilla tavaroilla. Voit hyödyntää esimerkiksi käpyjä tai kuivia lehtiä. Kun tuli on syttynyt kunnolla palamaan, laitat vain lämmitettävän astian risukeittimen päälle.

Kuinka nopeasti vesi alkaa kiehumaan riippuu hieman siitä, kuinka paljon vettä yrität keittää sekä myös käytettävän astian kuumenemis nopeudesta. Hieman alle litra vettä kiehahtaa yleensä alle 10 minuutissa. Keittämisen aikana risuja voi lisätä siihen tarkoitetusta aukosta.

Risukeittimet ovat siis hyvin nuotion tapainen keino keittää ja valmistaa ruokaa ja juomaa.

Koska sitä käytettäessä ollaan tulen kanssa tekemisissä, tulee aina muistaa:

  • Valvoa risukeitintä koko sen käytön ajan
  • Jos olet lasten kanssa vaeltamassa, niin huomioi, ettei lapset ryhdy leikkimään keittimellä
  • Huolehtia risukeittimen perusteellisesta sammutuksesta
Artikkeli jatkuu alla
Scandinavian OutdoorScandinavian Outdoor
Artikkeli jatkuu...

Entäpä sitten, liittyykö risukeittimeen metsäpalovaroitus? Retkikeittimet ovat yleensä sallittuja metsäpalovaroituksen aikaan, edellyttäen varovaista ja huolellista toimintaa. Risukeitin ja metsäpalovaroitus on kuitenkin hieman mutkallinen.

Uusin risukeitin laki rinnastaa pohjasta kuumentavat ja kipinöivät risukeittimet avotulen tekoon, jolloin niitä ei saa käyttää metsäpalovaroituksen aikaan. Tälläisillä risukeittimillä tulee olla myös maanomistajan lupa.

Valtion mailla risukeittimen käyttö on sallittua ilman maanomistajan lupaa, mutta tällöinkin tulee huomioida voimassa olevat metsäpalovaroitukset.

Tärkeintä on olla erittäin huolellinen ja varovainen risukeitintä käytettäessä. Jatkuva valvonta sekä mahdollisuus sammuttaa lentävät kipinät vedellä täytyy ehdottomasti pitää mielessä keitintä käytettäessä!

Mistä ostaa risukeitin?

Entäpä sitten risukeittimien osto? Risukeittimen hinta voi vaihdella eri liikkeiden välillä, joten netissä on kätevä verrata hintoja ja hyödyntää erilaisia tarjouksia. Löydät parhaat risukeittimet erilaisista retkeilykaupoista.

Artikkeli jatkuu alla
WeekendbeeWeekendbee
Artikkeli jatkuu...

Paras risukeitin

Happy Stove risukeitinRisukeitin kokemuksia on varsin runsaasti netissä ja liikkeiden sivuilla. Niihin kannattaa aina tutustua ennen sopivan keittimen valintaa.

Risukeitin kokemuksia lukiessamme kotimainen Savotta Happy Stove risukeitin on saanut paljon suosituksia.

Savotta Happy Stove risukeitin

  • Tukevarakenteinen
  • Painaa 250 grammaa
  • 14 cm x 14 cm x 14 cm
  • Suuren syöttöaukon omaava, joten helppo lisätä risuja

Rosteriteräksestä valmistettu risukeitin kulkee mukana tulevassa kuljetuspussissa todella näppärästi. Osat on helppo koota ja alustaksi käy jokin palamaton alusta, kuten esimerkiksi kallio tai iso kivi.

Kun siis tarvitset näppärää välinettä retkelle, on risukeitin erinomainen valinta metsään!

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

LomarengasLomarengas
Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll