LomarengasLomarengas

Lasten makuupussi – vinkit oikean makuupussin valintaan

Lasten makuupusseja on markkinoilla paljon ja saattaa mietityttää mikä on omalle juniorille tai taaperolle juuri se oikea makuupussi. Alle on koottuna käytännön vinkkejä auttamaan makuupussin valinnassa, jotta täydellinen lasten makuupussi löytyisi.

Millainen makuupussi lapselle?

Makuupussi lapselle

Erityisen tärkeää on hankkia lapselle oikean kokoinen makuupussi. Liian suuri makuupussi synnyttää ilmataskuja, jotka vaikuttavat makuupussin eristykseen.

Suositus on siis hankkia makuupussi lapsen koon mukaan, jotta yöunet ovat varmasti mieluisat ja lämpimät.

Jos lapsesi on jo kouluikäinen, voit hankkia aikuisten makuupussin ja kiristää makuupussin alapään nippusiteillä tai hiuslenkillä. Tällöin turha tila saadaan umpeen eikä makuupussi kerää ilmaa. Tämä lisää makuupussin käyttöikääkin huomattavasti.

Vauvoille ja taaperoille riittää hyvin sama makuupussi, joka on käytössä turvakaukalossa tai vaunuissa. Pienten lasten lämpöpusseja löytyy helposti myynnistä myös käytettynä.

Netistä makuupussia etsiessä kannattaa vertailla tuotteita ja ottaa huomioon miten oma lapsi sietää kylmää tavallisissa ulkoilutilanteissa.

Artikkeli jatkuu alla
Löydä parhaat tarjoukset lasten makuupusseihin!
Lapsen makuupussi
Artikkeli jatkuu...

Mitä ottaa huomioon, kun haussa on hyvä ja lämmin makuupussi lapselle?:

 • Sopivan kokoinen makuupussi: ei liian leveä/pitkä.
 • Lämpötilasuositus: kannattaa katsoa mukavuuslämpötilaa, joka kertoo missä lämpötilassa makuupussissa nukkuu yön mukavasti.
 • Makuupussin paino/koko: jos tavaroita pitää kantaa rinkassa, on hyvä valita tarpeeksi kevyt ja helposti pakattava makuupussi.
 • Lämpökaulus: tämä estää lämpöhukan kaula-aukosta, jos lapsi pyörii nukkuessaan.
 • Lämpölista vetoketjun vieressä: estää myös lämpöhukkaa.
 • Vettähylkivä ulkokangas: estää kosteuden pääsyn eristeeseen
Scandic

Löydä ajankohtaiset tarjoukset Scandicin hotelleihin ja majoitu edullisemmin!

Katso tarjoukset

Kannattaako lapselle hankkia untuva- vai kuitutäytteinen makuupussi?

Suurin osa markkinoilla olevista lasten makuupusseista ovat synteettistä materiaalia eli kuitupusseja, mutta myös untuvapusseja löytyy.

Suurin osa untuvamakuupusseista on valmistettu aikuisille, esimerkiksi Partioaitalla on suuri valikoima untuvapusseja.

 • Kuitutäytteinen makuupussi
  • Miinukset: Synteettinen materiaali aiheuttaa enemmän äänihaittaa nukkuessa, varsinkin jos lapsi liikkuu paljon. Kuitutäytteiset makuupussit aiheuttavat helpommin hikoilua.
  • Plussat: Kuitutäytteiset makuupussit ovat kevyempiä, niitä on helpompi käsitellä ja pestä. Kuitupussit pitävät lämmön hyvin hieman kosteanakin.
 • Untuvatäytteinen makuupussi
  • Miinukset: Untuvamakuupussit ovat isompia, painavampia ja vaikeampia varastoida. Pesu on hankalampaa ja kuivuminen kestää pidempään.
  • Plussat: Untuvapussissa nukkuu paremmin. Ne eivät pidä ääntä, jos lapsi liikkuu unissaan ja materiaali on erittäin mukava.

Millainen makuupussi valita lapselle talvella?

Suomen markkinoilta ei vielä löydy lapsille hirveästi kunnollisia talvimakuupusseja, joten kannattaa aina pitää huolta siitä, että lapsi syö hyvin ja liikkuu itsensä lämpimäksi ennen nukkumaanmenoa. Makuupussin tulisi olla oikean kokoinen ja tarpeen tullen voit laittaa kaksi makuupussia päällekkäin.

Lapselle kannattaa pukea lämpimät vaatteet yöksi, esimerkiksi merinokerrasto on oiva valinta. Vauvalle ja taaperolle riittää yleensä vaunuihin tarkoitettu lämpöpussi ja esimerkiksi kovasti unissaan liikkuville hyvä vaihtoehto on toppahaalari.

Isommalle juniorille hyvä valinta on esimerkiksi kolmen vuodenajan makuupussi. Jos tuntuu ettei makuupussin lämpö riitä, voi sen päälle laittaa kevyen fleece-peiton tai aikuisen makuupussin.

Mukaan retkeilyyn kannattaa varata hyvin eristävä makuualusta ja kuumavesipullo.

Jos kokemusta ei ole talvella telttailusta, niin kannattaa varusteita testata ensin kotioloissa pihalla, jotta ne ovat varmasti riittäviä sitten oikeassa käytössä.

Naantali Spa

Suomen paras hotelli vuosina 2019 & 2020! Upea kylpylähotelli Naantalissa meren rannalla.

Katso tarjoukset

Mistä hyvä makuupussi lapselle

Hyvä makuupussi lapselle

Helpoiten löydät hyvän makuupussin netistä. Makuupusseista löytyy yleensä myös tarjouksia ja laadukkaan makuupussin voi löytää todella hyvällä alennuksella.

Paljon vaihtoehtoja lasten makuupusseista löydät Matkavarusteen nettisivuilta ja heillä on myös erittäin edullisia vaihtoehtoja. Partioaitta ja Scandinavian Outdoor myyvät erittäin laadukkaita makuupusseja lapsille.

Lomarengas

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta

Etsi mökkejä

Lapsen makuupussin huolto

Makuupussi kannattaa kotioloissa säilyttää väljästi omassa suuremmassa säilytyspussissa tai vaikka henkarilla. Näin makuupussin pehmusteet pysyvät kuohkeina.

Käytön jälkeen on tärkeää tuulettaa makuupussi, jotta yön aikana kertynyt kosteus poistuu ennen pakkaamista.

Makuupussia ei kannata pestä turhaan, sillä se menettää lämpöominaisuuksiaan. Pesu kannattaa tehdä hellästi ja mahdollisesti käsin.

Partioaitasta voi myös hankkia lapsen makuupussiin tarkoitetun makuupussilakanan, joka on helppo pestä jokaisen käyttökerran jälkeen.

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä
KotimaaTutuksi.fi iconKotimaaTutuksi.fi
KotimaaTutuksi.fi on sivusto Suomesta ja maamme upeista mahdollisuuksista. Haluamme sivuillamme tuoda esille kotimaasta löytyvät mahdollisuudet, jotta jokainen pääsee tutustumaan Suomeen kokonaisvaltaisesti.
Sll