Kotimaisista marjoista puolukka on ehdottomasti tunnetuin mustikan rinnalla. Moni kuitenkin unohtaa tämä kirpsakan marjan monet hyvät vaikutukset terveydelle, sekä sen moninaiset käyttömahdollisuudet.
Puolukka on todellisuudessa erittäin monikäyttöinen marja, joka toimii niin herkullisissa jälkiruuissa tasapainottamassa makeutta, sekä vahvojen liharuokien, kuten riistan parissa.
Puolukan terveysvaikutukset yllättävät
Puolukan terveellisyys johtuu puolukan sisältämistä monista terveyttä edistävistä aineista, kuten polyfenoliyhdisteistä ja suuresta määrästä kuitua.
Villimarjojen terveysvaikutuksia on vielä tutkittu vähän, mutta tämän hetkisen tiedon mukaan puolukan terveysvaikutuksia ovat muun muassa pienien tulehduksien ehkäisy, maksan ja vatsan toiminnan edistäminen ja raudan, sekä kivennäisaineiden imeytymisen parantaminen. Ei siis enää tarvitse miettiä onko puolukka terveellistä!
Maapallon pohjoisimmissa osissa, kuten Suomessa, puolukan terveyshyödyt ovat vielä parempia, sillä mitä pohjoisemmassa marja kasvaa, sitä paremmat ominaisuudet puolukassa on.
Puolukan kasvupaikka on vaatimaton
Puolukan kasvualue on todella laaja. Puolukka viihtyy parhaiten valoisissa ja kuivahkoissa kangasmetsissä, mutta sitä tavataan myös muilla kasvupaikoilla, kuten tienvarsilla, korvissa, rämeillä ja tunturikankailla.
Puolukan kasvualusta tulee olla vähäravinteinen ja vettä läpäisevä, jonka vuoksi puolukka pärjää hyvin vaikeissakin kasvuolosuhteissa. Kokenut marjastaja etsii parasta puolukkasatoa suurilta hakkuuaukeilta, jossa puolukat saavat tarpeeksi valoa hyvän sadon tuottamiseen.
Puolukan kukinta ei kestä kauaa
Puolukan kukka on monen mielestä yksi metsän kauneimmista ja yksinkertaisimmista kukinnoista, mutta matalien varsien takia se jää usein huomaamatta. Puolukan kukka on kellomainen ja sen väri vaihtelee hyvinkin vaaleasta punertavaan.
Puolukan kukinta-aika on hyvin lyhyt ja vaihtelee kasvupaikan perusteella hyvinkin paljon, sillä Suomi on todella pitkä maa. Kukinta kestää etelämmässä touko-kesä tai kesä-heinäkuun ja pohjoisemmassa heinä-elokuun.
Puolukan sato on myös esimerkiksi mustikkaan verrattuna varmempi, sillä kun kukinta on myöhemmin kesällä, liikkuu paljon enemmän pölyttäjiä luomassa suurta puolukka satoa.
Puolukan kypsyminen
Puolukat kypsyvät vuodesta, asuinpaikasta ja alueesta riippuen elokuun lopusta alkaen. Monet ihmettelevät onko puolukat kypsiä jo silloin, kun ensimmäiset marjat punoittavat, mutta varpua kääntämällä saattaa huomata marjan alapinnan olevan vielä aivan raaka.
Puolukka kypsyy tasaisesti aurinkoisilla paikoilla ja näiltä paikoilta myös sato on suurin. Puolukan kypsyminen Lapissa on hitaampaa, mutta satoa saa kuitenkin jonkin verran joka vuosi, sillä puolukka on kerättävissä aina hallan tuloon asti.
Puolukan poiminta on nopeaa
Puolukan poiminta-aika alkaa marjan kypsyttyä etelämmässä vuodesta riippuen noin syyskuun alussa ja jatkuu aivan hallan tuloon saakka. Puolukan pitkä poiminta-aika johtuu puolukan sisältämästä niin sanotusta luonnon säilöntäaineesta eli bentsoehaposta ja tämän saman syyn vuoksi kerätty puolukka säilyy pitkään myös jääkaapissa.
Puolukan poiminta raakana oli ennen hyvä tapa saada aikaan puolukkahyytelöä ilman hillosokerin lisäämistä, sillä raakana poimittu puolukka kypsyy hiljalleen punaiseksi, jolloin hyydyttävät aineet muuttuu sokeriksi. Vieläkin jotkut marjoja myyvät tahot keräävät myös raakoja puolukoita, sillä keräysvauhti on todella suuri ja raakana kerättyä puolukkaa ei huomaa enää parin päivän päästä sen muututtua punaiseksi.
Raakana kerätyn puolukan maku on kuitenkin vielä kirpeämpi, joten kannattaa odottaa, että puolukat kypsyvät metsässä loppuun asti.
Puolukan poiminta nopeus riippuu paljon keräystavasta. Käsinpoimien menee ehdottomasti eniten aikaa, mutta toisaalta siistin poimijan jäljiltä marjat ovat puhtaampia ja näin kuluu vähemmän aikaa marjojen putsaamiseen.
Mustikoihin verrattuna puolukoiden poimiminen sujuu helpommin myös poimurilla, sillä marjat ovat kiinteämpiä. Nykyisin on kehitelty myös poimintaa varten erilaisia haravoita, jotka ovat erittäin käteviä varsinkin puolukoiden poimimiseen. Marjaharavat toimivat käytännössä kuin suuri poimuri, jolla haravoidaan marjat suureen keräysastiaan.
Loppuen lopuksi poiminta nopeus kasvaa kuitenkin harjoitellessa ja tärkeintä on löytää juuri sinulle mukavin tapa marjojen poimintaan!
Puolukan poiminta sateella on hyvää arkiliikuntaa ja keuhkot saavat nauttia raikkaasta ilmasta, mutta mikäli tavoitteesi on kerätä paljon puolukoita ei se ole suositeltavaa. Kastuneita marjoja on vaikea poimia ja varsinkin marjojen putsaus vaikeutuu todella paljon, sillä pienet roskat jäävät veden vuoksi kiinni marjan pintaan. Odota siis rauhassa että varvikot kuivuvat sateen jäljiltä ja käy keräämässä marjat talteen vasta sen jälkeen!
Puolukan säilöntä onnistuu monella tavalla
Puolukan säilyvyys on erittäin hyvä, sillä marja sisältää luonnon omia säilöntäaineita, kuten bentsoehappoa. Juuri tämän takia puolukan säilöntä ilman sokeria on kaikista paras vaihtoehto, sillä epäterveellinen sokeri ei ole välttämätön marjan säilyvyydelle.
Puolukan säilöminen onnistuu monella eri tavalla ja kannattaakin miettiä missä muodossa puolukkaa eniten käyttää. Puolukkasurvos on klassikko yhdistelmä riistaruokien ja kaalilaatikon kanssa, kuivatut puolukat ovat loistava terveyspommi aamupuuron kanssa ja kokonaisena pakastetut puolukat sopivat kirpeän makeisiin jälkiruokiin tai smoothieihin.
Puolukoiden pakastaminen
Puolukan säilyvyys kokoinaisena pysyy parhaiten pakastamalla marjat. Puolukoiden pakastaminen on myös erittäin helppoa, sillä niihin ei tarvitse lisätä edes sokeria. Putsaa vain metsästä kerätyt raikkaat puolukat ja heitä pakastusrasioihin tai -pusseihin.
Puolukoiden kuivaaminen
Puolukan kuivaaminen on hyvä tapa säilöä puolukoita siten, ettei säilöntä vie paljoa tilaa. Kuivattuja puolukoita tulee myös syötyä helposti vaikka aamupuuroon päällä, sekä vihersalaatin piristyksenä.
Mikäli jauhaa kuivatut puolukat vielä hienoksi pulveriksi, voi tätä lisätä vaikka smoothien joukkoon tai sen pinnalle. Puolukoiden kuivatus onnistuu myös ilman elintarvikkeiden kuivatukseen tarkoitettua konetta. Tämä tarvitsee kuitenkin enemmän kärsivällisyyttä, sillä puolukoita pitää kuivata 3-4 vuorokautta noin 50 asteessa, kunnes ne ovat kauttaaltaan kuvia ja painaa vain pienen osan alkuperäisestä. Tämä onnistuu esimerkiksi saunan lauteilla, uunissa tai lattialämmityksen päällä.
Puolukan säilöntä veteen
Mikäli haluat säilöä puolukat kokonaisina, se onnistuu myös tällä erittäin yksinkertaisella ennen pakastimien keksimistä käytetyllä säilöntätavalla. Tässä säilöntätavassa hyödynnetään juurikin puolukassa olevaa bentsoehappoa.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan tarvitset vain kokonaisia ehjiä puolukoita, kylmää raikasta vettä ja todella puhtaita purkkeja. Putsatut kokonaiset puolukat laitetaan purkkiin ja ylijäämä tila täytetään vedellä ja purkit suljetaan tiiviisti. Vesipuolukat säilötään kylmässä ja pimeässä tilassa hillon tavoin, eli esimerkiksi kellarissa tai jääkaapissa.
Puolukkahillo
Puolukan säilöntä sokerilla on tarpeellista ainoastaan silloin, kun olet tekemässä puolukkahilloa tai mehua. Puolukka hilloon tarvitset ainoastaan puolukoita, hillosokeria ja vettä. Aineksia keitetään sekoitellen, ylimääräinen vaahto poimitaan pois ja valmis hillo purkitetaan.
Puolukkamehu
Tämä puolukan säilöntäohje onnistuu normaalisti muiden marjojen tavoin myös mehumaijalla, mutta silloin mukaan kannattaa laittaa muitakin marjoja tai esimerkiksi omenaa. Jos haluaa tehdä sataprosenttista puolukkamehua, kannattaa mehu kuitenkin valmistaa keittämällä puolukkasurvosta ja siivilöimällä vain mehu talteen.
Puolukan ravintosisältö
Nykyisin moni seuraa tarkasti omaa syömistä ja on monia erilaisia ruokavalioita. Tämän vuoksi monia kiinnostaa puolukan ravintoarvot, 100g puolukkaa sisältää 56 kcal, joten puolukka on todella vähäkalorinen marja. Luontaista sokeria 100g puolukkaa on 8,2g, todellisuudessa puolukka on kuitenkin niin hapan marja, ettei sokeria juurikaan maista.
Harva tietää, että puolukoissa on todellisuudessa enemmän luontaista sokeria kuin mustikoissa.
Puolukoita kerätessä kannattaa muistaa se, että puolukan ravintoainepitoisuus kasvaa kypsyessä, eli marjoja kannattaa syödä tuoreeltaan eniten satokauden lopulla, jotta saat parhaat mahdolliset ravintoaineet suoraan suuhun.
Puolukan ravintoarvot per 100g:
- Energia – 56 kcal
- Hiilihydraatit – 8,9g
- Proteiini – 0,5g
- Rasva – 0,7g
- Kuitu – 2,6g
- Sokerit – 8,2g
Puolukan vitamiinit:
- A-vitamiini
- B-vitamiinit
- C-vitamiini
- E-vitamiini
- K-vitamiini
Puolukan kivennäisaineet:
- Rauta
- Natrium
- Suola
- Kalium
- Magnesium
- Kalsium
- Sinkki