Harva suomalainen tuntee puolukan sukulaista karpaloa kovin hyvin. Nevojen ja rämeiden pinnoilla kasvava karpalo on kuitenkin todellinen terveyspommi, jonka hyvät terveysvaikutukset pitäisi kaikkien suomalaisten kerätä talteen.
Suurin syy miksi harvempi suomalainen poimii karpaloita, kuin esimerkiksi puolukoita tai mustikoita, johtuu karpaloiden vaikeakulkuisesta kasvumaastosta.
On kuitenkin olemassa käteviä vinkkejä, miten sinäkin saat kerättyä talteen tämän herkullisen kotimaisen terveyspommin!
Karpalon terveysvaikutukset
Karpalon terveyshyödyt ovat metsiemme marjoista ehkä parhaimmat ja ne ovat tunnettu suomalaisten keskuudessa jo satoja vuosia.
Karpalon terveellisyys perustuu muistakin metsän marjoista löytyviin fenolisiin yhdisteisiin, jotka tuhoavat kehomme bakteereita.
Jo kauan aikaa sitten on tunnettu karpalo virtsatietulehdus infektioiden, sekä muiden bakteeritulehdusten ehkäisyssä ja edelleenkin moni suosittelee ainakin kokeilemaan sitä. Tutkimuksia ja varmistettuja tuloksia aiheesta on kuitenkin vielä vähän.
Karpalomehun terveysvaikutukset ovat melko samat tuoreeseen karpaloon verrattuna, mutta mikäli ostaa karpalomehun kaupasta täytyy olla tarkkana, sillä jotkut karpalomehut eivät sisällä juuri ollenkaan oikeaa karpaloa. Paras vaihtoehto onkin kerätä karpalot itse ja keittää niistä mehua, jolloin tiedät tarkkaan mitä mehussa on.
Ravintolisänä karpalo sopii etenkin naisille!
Karpalokapselit
Juuri karpalon loistavien terveyshyötyjen takia karpaloa on saatavilla erilaisten ravintolisien muodossa, joista helpoin on ehdottomasti karpalotabletit.
Lisäämällä karpalotabletin mukaan muiden päivän vitamiinien joukkoon, saat kätevästi otettua tarpeellisen määrän karpaloa, joka päivä!
Karpalojauhe
Karpalojauhe on kuivatuista karpaloista valmistettu ravintolisä, joka on helppo lisätä vaikka aamupuuron, jogurtin tai smoothien sekaan.
Kuivatun karpalon terveysvaikutukset eivät paljoa häviä tuoreille, joten kannattaa ehdottomasti kuivata osa kesällä kerätyistä karpaloista, jotta saat nauttia niistä koko pitkän talvenkin yli.
Karpalon kasvupaikka
Karpalon kasvualue ei nykyään ole enää kovin laaja, sillä karpalo kasvaa soilla, joita on valitettavasti kuivatettu paljon. Soista karpalon kasvupaikat ovat niukkaravinteiset, valoiset nevat ja rämeet.
Suomessa kasvaa itse asiassa kaksi erilaista karpaloa Isokarpalo, sekä Pikkukarpalo.
Isokarpalo on harvinaisempi aivan pohjoisessa Lapissa, kun taas Pikkukarpalo on yleisempi Suomen pohjoisosissa. Kasvupaikat ovat melko samanlaisia, mutta Pikkukarpalo esiintyy vähän kuivemmillakin paikoilla.
Karpaloa kasvaa myös Etelä-Suomessa.
Myös karpalon takia soiden suojelu on todella tärkeää työtä.
Karpalon kukinta
Karpalonkukka on todella erilainen muihin marjoihin verrattuna ja harva edes tietää miltä se näyttää.
Kukinto kasvaa korkealle pienen oman varren varaan ja avautuu 4-5 liuskaisena vaaleanpunaisena kukkana kohti aurinkoa. Kukkia yhdessä ryhmässä on 2-4 ja yhdessä kasvissa voi olla useampia ryhmiä kukkia.
Karpalon kukinta-aika vaihtelee hiukan vuoden ja kasvupaikan perusteella, mutta kukinta on yleensä kesä-heinäkuussa.
Karpalon kypsyminen
Karpalon kypsymisaika on kaikista marjoista myöhäisin, sillä karpalot kypsyvät vasta ensimmäisten yöpakkasten aikoihin syyskuun lopussa tai lokakuun puolella.
Toisaalta se on onni, että karpalo kypsyy vasta syksyn lopulla, sillä karpalon poimimista auttaa soiden märimpien osien jäätyminen. Karpaloita voi kerätä myös lumen alta keväisin, sillä talven jälkeen karpalo muuttuu paljon makeammaksi.
Keväällä poimitun karpalon ravintoarvot ovat kuitenkin heikommat kuin syksyllä poimitussa.
Ennen karpalon kypsytys kotona oli hyvä tapa tehdä karpalohilloa, sillä näin marjassa muodostuu hyydyttävää ainetta, mutta nykyisin tämä kannattaa tehdä hillosokerin avulla, sillä marjan maku kärsii paljon, mikäli se poimitaan raakana ja kypsytetään kotona.
Karpalon poiminta
Karpalon poiminta-aika alkaa syyskuun lopusta ja jatkuu aina lumen tuloon asti, ja vielä seuraavana keväänä karpaloita voi kerätä lumen alta, sillä karpalo sisältää paljon happoja, kuten bentsoehappoa.
Karpalon poiminta keväällä takaa makeamman makuiset marjat, mutta talven jälkeen myös karpalon ravintoarvot ovat heikentyneet.
Kuten oli jo puhetta, niin karpalon poimiminen raakana ei kannata, sillä marjan maku kärsii pahasti, mikäli se kerätään raakana ja kypsytetään myöhemmin.
Karpalon poiminta poimurilla ei onnistu, mikäli varvikko on todella tiheää. Mikäli varvikko on löyhempää ja käytössä on oikean tyylinen pieni ja siro poimuri voittaa poimurilla keräämällä aikaa ja saa suuremman saaliin.
Karpalon säilöntä
Karpalon säilyvyys on erittäin hyvä, sillä karpalo sisältää luonnon omaa säilöntäainetta eli bentsoehappoa. Juuri tämän takia karpalon säilyttäminen onnistuu monella eri tavalla, joten vaikka pakastin on aivan täynnä, voit kerätä karpaloita ja tehdä niistä vaikka survosta.
Karpalomehu
Karpalomehu on yksi maistuvimmista tavoista nauttia karpalosta. Mehun teko on todella helppoa.
Kokonaiset marjat rikotaan survimella ja keitetään niin kauan, että kaikki mehu on irronnut. Mehu siivilöidään siivilällä tai harsokankaalla ja keitetään uudestaan kattilassa ennen pullotusta.
Karpalohillo tai -survos
Karpalohillo tehdään muiden marjahillojen tapaan hillosokerin avulla, mutta mikäli haluat tehdä melkein saman ilman sokeria, on karpalosurvos hyvä vaihtoehto sinulle
Juuri karpalon sisältämän bentsoehapon vuoksi survos säilyy pitkään ilman sokeria. Valmistaessasi karpalosurvosta, riko karpaloiden kuori niin, että neste karpaloiden sisältä vapautuu. Laita survos puhtaaseen purkkiin ja tasaa pinta niin, että kaikki karpalot ovat karpaloista vapautuneen mehun alla. Säilytä viileässä.
Tuoreet karpalot
Myös karpalon säilyvyys jääkaapissa on todella hyvä karpalon sisältämän luontaisen säilöntäaineen vuoksi.
Säilyvyys kuitenkin huononee, mikäli marjat ovat likaisia, joten muista putsata ne ennen säilytystä.
Säilyvyyttä heikentää myös se, että karpalot ovat kosketuksissa ilman kanssa, joten vaikka karpalo on säilyvyydeltään hyvä, kannattaa se tuoreena käyttää melko nopeaan.
Karpalon säilytys jääkaapissa onnistuu parhaiten, jos valmistat ne esimerkiksi survokseksi.
Karpalon ravintosisältö
Karpalon ravintoarvot ovat melko samankaltaiset kuten sukulaisellaan puolukalla.
Karpalo sisältää paljon c-vitamiinia ja todella vähän energiaa. Karpalo sisältää myös esimerkiksi jodia, joka vaikuttaa esimerkiksi kilpirauhasen toimintaan ja lisäksi karpalon sisältämät hapot auttavat muun muassa ruuansulatuksen toimintaa!
Karpalon ravintosisältö per 100g:
- Energiaa 136 kJ (33kcal)
- Kalsium 25.0 mg
- Fosforia 10.0 mg
- C-vitamiinia 20.0 mg
- Karotenoideja 50.0 ug